Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ponta pregăteşte demisia guvernului: promite măriri salariale pe care viitorul guvern nu le va putea onora

92
20 Aug 2015 13:08:04
Marius Diaconescu
„Aceasta este ultima misiune a lui Ponta înainte să fie debarcat: minarea viitoarei guvernări liberale”
„Aceasta este ultima misiune a lui Ponta înainte să fie debarcat: minarea viitoarei guvernări liberale”

În ultimele zile premierul Victor Ponta promite măriri salariale medicilor şi profesorilor, fără să demonstreze capacitatea de susţinere financiară a acestor costuri suplimentare. Singura explicaţie plauzibilă este că premierul este conştient că guvernul PSD nu mai are viaţă lungă şi vrea să mineze viitoarea guvernare liberală.

Medicii şi profesorii, în majoritatea lor, fac parte din bazinul electoral care l-a votat pe Klaus Johannis la alegerile prezidenţiale. Mulţi dintre ei sunt cel puţin simpatizanţi ai Partidului Naţional Liberal. 

Această categorie de bugetari este de obicei ocolită de PSD în preajma alegerilor, când acest partid face cadouri electorale pensionarilor şi asistaţilor sociali, ale căror voturi sunt mult mai uşor de influenţat. Pe un pensionar sau asistat social îl mulţumeşti uşor cu câteva zeci de lei în plus şi astfel este asigurat un număr mare de voturi. În schimb, bugetarii cu pregătire intelectuală, ca medicii şi profesorii, nu pot fi păcăliţi cu câţiva lei în plus la salarii.

Sub masca luptei împotriva şpăgii pe care o dau pacienţii medicilor, Ponta propune oficializarea acestor sume. Şpaga dată medicilor este o boală veche în România, pe care o cunosc toţi politicienii, dar se complac în acceptarea ei, nefiind nicio soluţie pentru salarii decente. Oricum, mă îndoiesc că medicii din România s-ar dezvăţa de şpagă dacă ar avea salarii occidentale. Năravul este deja înrădăcinat şi va fi greu, dacă nu chiar imposibil, de extirpat. E ciudat că premierul s-a gândit la oficializarea şi, automat fiscalizarea, mitei date în sistemul sanitar. O soluţie care apare după anunţul făcut de ANAF în legătură cu verificarea averilor. Oricum majoritatea medicilor au scăpat de filtrul ANAF pentru că altfel erau cu mult peste 8000 de subiecţi de cercetat. Dar medicii rămân în continuare potenţiali evazionişti, care pot fi luaţi oricând la verificat de ANAF pentru averile lor, vile şi maşini scumpe, care nu se justifică din salarii. Dar prin oficializarea şpăgii medicilor, Victor Ponta îi scoate basma curată. Deşi mă îndoiesc că medicii şi asistentele vor fi de acord să împartă şpaga cu statul, adică să accepte impozitarea ei. Acest proiect are cea mai mare şansă să eşueze la fel ca recenta fiscalizare a bacşişului.

Pentru a compensa fiscalizarea şpăgii Victor Ponta le promite medicilor măriri salariale. Nimeni nu contestă că salariile sunt mici şi indecente în sistemul sanitar. Întreg sistemul medical din România este un cancer fără nicio şansă de vindecare. Însă orice creştere salarială trebuie susţinută cu venituri din alte părţi. Cât de veridice sunt sumele vehiculate de guvernul Ponta o să verifice specialiştii. Cert este că promisiunea lui Ponta de a mări salariile medicilor are două obiective: deschide cutia Pandorei pentru ceilalţi bugetari şi pregăteşte subminarea viitoarei guvernări, care va trebui să găsească resurse financiare pentru a acoperi aceste măriri de salariu. Sau să anuleze aceste măriri şi să îşi pună în cap beneficiarii. Adică să întoarcă bugetarii intelectuali împotriva lui Klaus Johannis şi a liberalilor.

Imediat după promisiunea făcută medicilor şi profesorii au solicitat măriri de salarii. Calitatea morală a multor lideri de sindicat din învăţământ este cel puţin discutabilă. Unii au ajuns pe diverse posturi administrative, chiar ministeriale, ca răsplată pentru serviciile aduse guvernanţilor. Este cel puţin ciudat că, la câteva zile după ameninţarea liderilor de sindicat din învăţământ cu proteste de anvergură, iese la iveală un proiect, negociat de două săptămâni de aceiaşi lideri sindicali cu Ministerul Educaţiei, despre mărirea salariilor debutanţilor în învăţământ cu 70%. Nimeni nu contestă necesitatea măririi salariilor. Însă cifra de 70% ne aminteşte de o altă cacialma cu 100% în învăţământ lansată tot în ajunul unei crize guvernamentale. Dacă liderii de sindicat sunt de acord cu această promisiune de 70%, înseamnă că sunt orbi sau cumpăraţi. Câinele latră, caravana trece…

Probabil că vor mai apare în aceste zile şi alte promisiuni de măriri salariale pentru alte categorii de bugetari. Pariez cu cititorii că peste scurt timp guvernul PSD o să cadă, preşedintele Klaus Johannis o să le propună liberalilor să formeze guvernul şi abia atunci o să înceapă problemele sociale. Nemulţumiţi de neîndeplinirea promisiunilor, bugetarii se vor îndepărta de PNL şi de Johannis. Câţi ani mai sunt până la alegerile parlamentare? Un singur an. Suficient pentru erodarea bazinului electoral al lui Johannis şi al liberalilor. Mai ales că românii nu l-au votat neapărat pe Klaus Johannis, ci au votat împotriva lui Victor Ponta.

Ponta şi PSD-ul pregătesc subminarea guvernării liberale prin plasarea unor mine în societatea românească, mine care trebuie să explodeze în următorul an, până la alegerile parlamentare. Promisiunile salariale pentru medici şi profesori sunt doar două dintre ele. Sigur mai sunt şi alte mine, lansate deja sau doar în curs de lansare. Printre ele sunt şi scăderile de taxe şi impozite. Probabil că aceasta este ultima misiune a lui Ponta înainte să fie debarcat: minarea viitoarei guvernări liberale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

92 Comentarii

Utilizator Adevărul
20.08.2015, 13:18:28

Comentariu considerat abuziv.

Alfa Omega
20.08.2015, 13:38:16

Ponta este plaga sangeranda a politici romanesti ,el actionand conform principiului " Dupa mine potopul " el demisioneaza lasand in urma multe probleme carea atesta incapacitatea sa de a le rezolva ! Demisioneaza cu scopul de a fi ales exact de cei care prin codul fiscal si prin aceste mariri salariale ii provoaca ! Nu stiu daca sa invinge ratiunea Romania find tara cu cele mai mici salari din Europa si cu unul dintre cele mai mari TVA si asta dupa trei ani de guvern ponta !

+7 (13 voturi)
miron miron
20.08.2015, 14:20:19

Functia de premier, cred ca e cea mai importanta din tara, de ea depinde viata si bunastarea noastra. Un premier poate sa promita multe si sa nu faca nimic, atunci avem de-a face cu un premier iresponsabil, asa cum cred ca e Ponta. Ceea ce face in aceste zile cred ca e o aventura, o razbunare, nu poti face experimente atanci cand e vorba echilibrul si stabilitatea financiara a unei tari.

+7 (13 voturi)
Taunul 77
20.08.2015, 15:42:50

Si pe langa bombele montade de psd-isti, pnl-istii se vor impiedica si in propriile gafe. Si vor iesi cu popularitatea facuta bucati dupa patru ani de guvernare. Poate asa vor invata romanii, aia care au ceva creier, ca actuala clasa politica trebuie trimisa la plimbare.

+9 (11 voturi)
bonfire bonfire
20.08.2015, 15:56:18

ponta este imaginea decadentei umane, a lepadaturii umane, a personajului abject, ultima imagine a beizadelei triste, a cocalarului infrant. a rusinii umane,

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (92)

Modifică Setările