Ponta şi Justiţia s-au încăierat pe „Cuminţenia Pământului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul crede că judecătorii au dat o hotărâre greşită când au retrocedat opera sculptorului Constantin Brâncuşi. CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să vadă dacă declaraţiile lui Ponta încalcă independenţa justiţiei

„Cuminţenia Pământului”, opera marelui sculptor român Constantin Brâncuşi, provoacă declaraţii dure şi declanşează anchete. Asta după ce, zilele trecute, premierul Victor Ponta a declarat că judecătorii care au decis retrocedarea sculpturii către foştii proprietari au dat o hotărâre greşită.

În replică, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară, care va stabili dacă prin aceste afirmaţii a fost încălcată independenţa justiţiei. „Obligaţia Inspecţiei Judiciare este aceea ca, în momentul în care apar încălcări sau eventuale încălcări ale independenţei justiţiei, să facă un raport. Acest raport va fi supus plenului CSM şi plenul va hotărî dacă este vorba de o încălcare sau nu a independenţei justiţiei“, a spus judecătorul Adrian Bordea, preşedintele CSM.

PONTA: STATUL ERA PROPRIETAR LEGAL

Concret, totul a început, când actualii proprietari ai sculpturii „Cuminţenia Pământului”, moştenitorii arhitectului Gheorghe Romaşcu – care a cumpărat opera chiar de la Constantin Brâncuşi – au invitat Ministerul Culturii să îşi exercite dreptul de preempţiune în contextul în care au hotărât să vândă sculptura evaluată la 20 de milioane de euro.

Asta în condiţiile în care abia o recuperaseră de la stat în anul 2008 după ce în 1957 le fusese confiscată abuziv de conducerea comunistă a Muzeului de Artă. Practic, moştenitorii lui Romaşcu s-au luptat ani întregi cu statul, mai exact cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României, pentru a-şi recupera opera.

Premierul Victor Ponta susţine că, în baza verificărilor făcute până acum, a rezultat că la dosar a fost depus inclusiv actul de vânzare-cumpărare. „E vorba de actul de vânzare şi banii care s-au dat atunci, nu ştiu, câteva zeci de mii, în anii ’50 e o altă discuţie, că totuşi în anii ’50 Brâncuşi nu era cotat aşa cum e cotat în 2014”, a spus Ponta.

PONTA: NE REVÂND OPERA NOASTRĂ

El a spus că a cerut o verificare din partea Ministerului Culturii şi din partea Muzeului Naţional legat de modul în care statul şi-a apărat şansele în faţa instanţei în acest caz. „A fost retrocedată opera, nu am comentat, nu era cazul şi nu comentez hotărâri judecătoreşti. Acum, însă, proprietarii vor să ne revândă opera pe care noi le-am retrocedat-o şi ne-o vând contra unei sume modeste de 20 de milioane de euro“, a spus Ponta. „Eu vreau să văd acum dacă dăm 20 de milioane de euro în mod corect. Dacă îi dăm în mod corect, asta e, o să-i dăm“, a completat premierul.
Invitat, marţi, la Digi 24, premierul a declarat că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, spunând că acel judecător ar trebui să plătească. „Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, «Cuminţenia Pământului», a fost retrocedată deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, or eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească”, a spus Ponta la Digi 24.
Sculptura „Cuminţenia Pământului“ a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907, şi i-a fost vândută patru ani mai târziu arhitectului Gheorghe Romaşcu. Opera, realizată în calcar crinoidal, ar fi fost sculptată dintr-un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières, conform
spuselor lui Gheorghe Romaşcu.

Operele lui Brâncuşi se vând pe bani grei

Lucrările celebrului sculptor român sunt foarte apreciate de colecţionarii de opera de artă. Cea mai importantă tranzacţie recentă a unei opere de Brâncuşi este adjudecarea, în 2009, la casa Christie’s din Paris a sculpturii în lemn „Madame L.R.“. Preţul a fost de 26 de milioane de euro (fără comisioane şi taxe incluse). Cea mai recentă vânzare a unei opere de Brâncuşi, organizată tot la casa Christie’s, însă la New York, în iunie 2014, s-a încheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferită pentru un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere „Sărutul“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite