Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Povestea 100

17
28 Dec 2017 15:08:26
Radu Preda

În câteva ore intrăm în anul centenar. Nu mă îndoiesc de faptul că majoritatea instituţiilor de cultură s-au gândit deja la propria lor contribuţie cum să marcheze cu sens acest soroc. Revin doar asupra câtorva preocupări.

Prima: în 2018 nu celebrăm victoria noastră, a românilor, asupra altora: unguri, nemţi, tătari, slovaci, bulgari, lipoveni, evrei, ucrainieni etc. Dimpotrivă: este împlinirea unui proiect de ţară din care, de la bun început, au făcut parte şi alţii. Iată de ce este o dovadă de maturitate să nu cedăm provocărilor, care nu vor întârzia, de a reduce bucuria reîntregirii la o chestiune strict interetnică. România mare este o realizare naţională, bază a unei societăţi în care diversitatea şi alteritatea sunt ingrediente naturale.

A doua: primul secol de unitate a României moderne a fost un succes masiv şi dramatic limitat de faptul că jumătate din el s-a consumat în abuzuri, erori, dictaturi şi crime. Am tot spus acest lucru. Constatarea unei asemenea matematici istorice trebuie să ne pună pe gânduri, să ne problematizeze, adică să ne tempereze eventualele efuziuni de genul „Cântării României“. Adică să ne pună în faţă diagnosticul, de care tot fugim, de societate post-totalitară, adică post-traumatică.

Primul centenar ne găseşte în plin dezacord cu propria istorie.

A treia: tot pe parcursul acestui prim secol românesc, din 1918 şi până acum, am asistat la creearea unor Românii secunde. Fie că este vorba despre comunităţile româneşti din jurul graniţelor – care, să nu uităm, au fost mereu loiale statelor care le-au găzduit, chiar dacă nu s-au bucurat mereu de respectul cuvenit – sau de cele din exilul politic şi apoi din diaspora economică, România a căpătat graniţe culturale şi emoţionale nebănuite. Pentru a nu spune că unele sunt pur şi simplu nedorite.

În fine: primul centenar ne găseşte în plin dezacord cu propria istorie. Suntem ameninţaţi la propriu de o gravă insecuritate referenţială, la fel de gravă precum cea energetică sau alimentară. Pe scurt, ne lipseşte încă povestea 100, acea naraţiune – nu în sensul construcţiei fictive – din care să ne extragem determinarea pentru următorul secol. Motiv să cred că dacă în 1918 ne-am împlinit teritorial, în 2018 trebuie să începem, printr-o cultură a dialogului şi a cercetării oneste, să ne împlinim şi memorial.   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Utilizator Adevărul
28.12.2017, 15:22:13

Comentariu considerat abuziv.

Iulian Arion
28.12.2017, 17:57:10

Ne trebuie arhivele securitatii in domeniul public. Dupa infiintarea SRI in 1990, o parte a fostilor ofiteri de securitate a intrat in SRI. Mandatarul arhivelor securitatii, SRI, din ordinul presedintelui Romaniei, sa ofere domeniului public arhivele securitatii. Pentru acest refuz, dl presedinte al Romaniei isi asuma o mare raspundere istorica. Cum facem? Initiem o petitie, facem adunare la resedinta presedintelui, incercati dvs personal, domnule Preda?

+1 (1 vot)
devianosta
28.12.2017, 18:42:33

Iulian Arion "Pentru acest refuz, dl presedinte al Romaniei isi asuma o mare raspundere istorica. Cum facem?" Trebuie identificati toti cei care au distrus romania oferind-o teren de jaf la straini. Sunt usor de identificat pentru ca dau zilnic mesaje: poporul protesteaza !, toata tara e proeuropeana !, etc Si raman la parerea ca sunt exact aceiasi care torturau detinuti in inchisorile comuniste, deci se rezolva doua probleme dintr-un foc

Iulian Arion
28.12.2017, 18:49:13

Adine, Soros sustine ca in cadrul unei societati deschise, trebuie sa respectam si sa luam in considerare si opiniile minoritare, cum ar fi ale tale, ca exemplu de minoritar. Nu conteaza carei minoritati apartii. Opinia ta este unica sau cu un numar redus de adepti. Deci formezi o minoritate. Cu toate ca el tine cu tine, tu il ataci sistematic.

devianosta
28.12.2017, 18:50:40

Ad sa dau exemplu o pilda: Se zice ca odata a existat o familie spirituala. Traiau in greutati deci fericiti. Si odata vine copilul mai mic si zice: Mama Rusia, da-mi zestrea de pamant pe care o revendic ca vreau sa ma duc in lumea occidentala. Fiule te-am eliberat, te-am crescut mare stai cuminte acasa alaturi de fratii tai! Nu, eu vreau sa ma duc la strainii occidentali. Si s-a dus.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările