Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Povestea armelor şi muniţiilor produse şi exportate legal de România, care au ajuns în mâinile ISIS

8
18 Dec 2017 17:47:29
Autor: Valentin Bolocan

România şi alte ţări europene au furnizat mai bine de o treime din armamentul şi muniţia folosite de ISIS în Siria sau Irak, se arată într-un studiu efectuat de centrul Conflict Armament Research (CAR), o organizaţie internaţională care documentează traficul de arme în zonele de război. În cazul României este vorba de mitraliere, pistoale mitralieră şi muniţia aferentă şi de lovituri reactive de 40 sau 73 milimetri.

Mai mult de 15 la sută din armele fabricate după anul 2000  descoperite la luptătorii ISIS din Siria provin din fabricile din România.
 
Şi în privinţa furnizării de muniţie către Irak România ocupă un loc de frunte. Un procent din 16 la sută din cea folosită aici de ISIS a provenit din fabricile româneşti.
 
Cu un procent de 32 la sută,  România este fruntaşă dacă ne referim la cantitatea de muniţie fabricată după anul 2010 descoperită la teroriştii din Irak şi Siria.
 
Alături de Rusia şi China, România stă bine şi ca furnizor de lovituri reactive de 40  mm pentru luptătorii  ISIS din Siria cu aproape o treime din rachetele de acest tip  recuperate din regiune.
 

 
În plus, aproape 70% din rachele de 73 de milimetri  recuperate sunt  fabricate în România sau Bulgaria. Dacă ne referim la rachete de acest tip fabricate după anul 2010, noi şi vecinii de la Dunăre am furnizat aproape toate loturile descoperite în Irak.  Noi am fost lideri absoluţi la acest tip de lovituri reactive fabricate în intervalul 2011- 2014.
 
Parte a efortului de reînarmare a forţelor irakiene
 
Furnizarea de muniţie produsă în România după 2010 pare să fie o componentă semnificativă a eforturilor internaţionale de reînarmare a forţelor irakiene de securitate.  
 
În plus, s-au descoperit şi mari cantităţi de muniţie „moştenite”,  fabricate în anii ’50.
 
Conflict Armament Research susţine că în cele mai multe cazuri, echipamentele militare importate au fost retransferate neluând în considerare certificatele de utilizator final emise către ţările furnizoare. Ele au ajuns la forţele irakiene sau opoziţiei siriene. În timpul luptelor, armelor au fost furate de ISIS de la forţele  irakiene şi de la siriene.
 

 
MAE: Produsele militare respective au ajuns în zona controlată de ISIL fără implicaţii ilicite din partea producătorilor sau autorităţilor statelor menţionate în raport
 
Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe arată că exporturile României au fost perfect legale. "România a manifestat deschidere totală şi a sprijinit demersurile făcute de CAR în procesul de investigare şi documentare a armelor şi muniţiei identificate pe teritoriul irakian şi sirian care a fost controlat de ISIL, procedând la trasabilitatea celor 68 de solicitări adresate de această organizaţie în perioada 2015-2017. Remarcăm că raportul CAR face referire şi la produse militare a căror fabricaţie nu a fost verificată cu partea română şi atribuită de către CAR unor producători din ţara noastră. Raportul CAR vizează armele capturate de pe teritoriul ocupat de ISIL în Iraq şi Siria, care au fost obţinute de gruparea teroristă în mare parte prin capturarea depozitelor aparţinând autorităţilor din cele două state. Subliniem faptul că, aşa cum ilustrează şi raportul la pagina 8, produsele militare respective au ajuns în zona controlată de ISIL fără implicaţii ilicite din partea producătorilor sau autorităţilor statelor menţionate în raport. 
 

 
Ministerul Afacerilor Externe, prin ANCEX, a eliberat licenţe de export cu produse militare către Irak în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate ONU 1546 (2004), aşa cum este reflectat şi în rapoartele naţionale anuale şi trimestriale publicate pe pagina electronică www.ancex.ro. Totodată, dorim să evidenţiem că România nu a exportat produse militare, direct sau indirect, în Siria începând cu anul 1990. În cei 25 de ani de activitate, ANCEX nu a emis nicio licenţă de export către această destinaţie", precizează MAE. 
 
Mitralierele capturate de luptătorii Peshmerga la Tuz Khurma
 
Specialiştii organizaţiei Conflict Armament Research au documentat zeci de  tranzacţii cu astfel de arme, trazacţii care au un scenariu asemănător. De exemplu, verificări au fost demarate după ce la 31 august 2014 în Irak, lângă Tuz Khurma, forţele kurde Peshmerga au recuperat de la ISIS o mitralieră de calibrul 7.62 x 54R mm  produsă în România.  
 
România a confirmat pentru CAR că arma face parte dintr-un lot autorizat care a fost exportat către Departamentul Armatei SUA prin intermediul unei companii americane.  Când s-a făcut tranzacţia, Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) a primit un document de tip EUC (End-user certificate) care avea şi o clauză de non-re-export emisă de  US Army pe 10 August 2012. Documentul venea pentru finalizarea  documentaţiei pentru furnizarea de către România a 250 de mitraliere şi a altor echipamente militare.  Armele au fost exportate pe 6 decembrie 2012 la bordul unui avion. Chestionate de CAR, autorităţile americane nu au furnizat date despre această trazacţie. Cert este că în 2014 mitralerele româneşti “lătrau” în Irak.
 
Loviturile de AG9
 
Un alt caz asemănător a fost descoperit la 26 iunie 2016, când forţele de operaţii speciale din Irak au recuperat mai multe rachete de AG-9 de 73 mm forţele ISIS din Fallujahla 30 iunie 2016. Chestionat de CAR, Guvernul României a confirmat că aceste rachete au fost exportate către Departamentul Armatei SUA în perioada  2013 - 2014. Este vorba, conform CAR, de mai multe loturi de astfel de lovituri reactive care au fost livrate Statelor Unite tot sub o clauză  EUC (End-user certificate) care avea si o clauză de non-re-export.
 
Continuând să documenteze acest caz, CAR a găsit rachete din  aceste loturi dezmembrate într-un atelier al ISIS din  Tal Afar şi a recuperat altele funcţionale din foste poziţii ale teroriştilor din zona spitalului Al Jamhuri.
 
Nici  în acest caz, Statele Unite nu au răspuns încă unei cereri de informaţii trimise de  CAR.
În plus, în iulie 2016, forţele ISIS au lansat un film de propagandă  în care se mândreau cu muniţiile  capturate de la sirieni. În videoclip se poate observa şi o cutie de rachete româneşti de 73 mm. Poartă numărul lotului 12-14-451, acelaşi cu cel trimis Departamentului Armatei SUA la data de 4 Decembrie 2014.
 
Gruparea rebelă siriană Jaysh Suriyah al-Jadid de la care au capturat luptătorii ISIS muniţia  a fost înarmată şi instruită de Statele Unite pentru a lupta împotriva forţelor IS în estul Siriei. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

IonIon Codreanu
18.12.2017, 18:46:56

Simplu. Am exportat LEGA arme și muniție partenerului nostru strategic, care le-a livrat ISIS și în general mișcărilor de teroriști pe care le înființează și le întreține peste tot în lume. Să nu uităm că Ben Laden, faimosul terorist, a fost format , înarmat, susținut de USA. De aceea l-au omorât, nu l-au recuperat viu. Știa prea multe!

+5 (7 voturi)
Nicu_4
18.12.2017, 19:51:51

cu ce mai ieftin sa dotezi o armata ca a irakului troll ivan ivan cu m16 sau akm ca costuri de productie si antrenament ? ca vad ca sa arunci fumigene te pricepi dar uiti ca 3/4 din luptatorii isis sunt fideli lui kadarov

-3 (7 voturi)
IonIon Codreanu
18.12.2017, 21:31:42

AKM este mult mai ieftin, mai simplu și ai fiabil. Forte bun pentru luptători fără multă școală. Acum pricepi de ce este așa de răspândit în armate sărace?

+3 (3 voturi)
M Costi
18.12.2017, 19:43:24

"...România a confirmat pentru CAR că arma face parte dintr-un lot autorizat care a fost exportat către Departamentul Armatei SUA prin intermediul unei companii americane. ...Chestionate de CAR, autorităţile americane nu au furnizat date despre această trazacţie...cutie de rachete româneşti de 73 mm. Poartă numărul lotului 12-14-451, acelaşi cu cel trimis Departamentului Armatei SUA la data de 4 Decembrie 2014...." !?! Faptul ca autoritatile SUA n-au colaborat cu centrul Conflict Armament Research (CAR) este relevant , nelasand dubii privind traseul armelor si cine i-a inarmat , voit sau accidental , pe teroristi !

+2 (2 voturi)
Dobrican Felician
18.12.2017, 22:39:50

Noi ca slugi umile,am exportat arme in USA,pe hartie,caci faptic armele plecau din portul Constanta,la Izmir in Turcia si de aici pe cale terestra catre teroristii din Irak si Siria. Poate va mai amintiti de scandalul "Tigareta II",aceea a fost tot o afacere facuta cu marele Licurici,prin care arme si munitie romanesti au plecat spre Tirana in Albania,si de acolo mai departe spre teroristii UCK din Kosovo,sustinuti si acestia de marea democratie de peste ocean Asa ca cei care faceau traficul respectiv s-au gindit ca daca tot fac ceva ilegal,sa bage si ei ceva bani in buzunar,plecind din Tirana la Nicosia de unde cumparau tigaretele de contrabanda.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările