Povestea popii din Chitila care s-a spovedit la DNA cum ar fi luat şpagă Ioan Oltean un sac plin cu 600.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Alexandrescu ]n 2011, atunci c\nd a fost arestat de DNA FOTO: Adevarul
Ion Alexandrescu ]n 2011, atunci c\nd a fost arestat de DNA FOTO: Adevarul

Fostul paroh al Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, Ion Adrian Alexandrescu, este cel care a denunţat la DNA că deputatul Ioan Oltean (PNL) ar fi luat şpagă de 600.000 de euro de la afaceristul Mihai Rotaru, în cazul ANRP 4, potrivit unor surse judiciare.

Preotul le-a povestit procurorilor că îl cunoaşte de ani buni pe Mihai Rotaru, care, până la un punct, îi sponsoriza biserica.  Alexandrescu a descris şi scena când s-ar fi dat banii, şoferul lui Mihai Rotaru ar fi venit în curtea lăcaşului de cult cu un sac plin cu bani, pe care i l-ar fi dat lui Ioan Oltean.
Sursele citate au explicat că Ion Adrian Alexandrescu a făcut denunţul împotriva celor doi, în aprilie 2015, atunci când era în penitenciar, unde executa o pedeapsă de doi ani şi jumătate pentru corupţie.

Biserica, fondată de un Ion Olteanu

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul  este situată în zona centrală a localităţii Chitila, în vecinătatea Primăriei Comunei Chitila, la răscrucea căilor de acces spre Bucureşti, Ploieşti şi Târgovişte. Biserica Sfantul Ioan Botezatorul a fost construita intre anii 1912-1913, de catre credinciosii Ion şi Florea Olteanu, si sfintita in data de 27 octombrie 1913, de catre Preasfinţitul Teofil Ploiesteanul.

Miza

În doar şase luni, de la scena descrisă de preot, Mihai Rotaru a reuşit să intre în posesia banilor, în condiţiile în care fostul proprietar al terenului s-a chinuit opt ani să-şi obţină drepturile. Patronul CSU Craiova a primit 109 milioane de lei pentru un teren de 61.857 de metri pătraţi din Piteşti, deşi valoarea reală era de cinci ori mai mică. Procurorii susţin că Ioan Oltean a intervenit la Crinuţa Dumitrean, şefa de atunci a ANRP.

„Ioan Oltean era ca un şef pentru Crinuţa Dumitrean, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că, Rotaru Mihai, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase. Ioan Oltean era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei”, scriu procurorii DNA în referat.

Eliberat condiţionat

Tot în aprilie 2015, Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Găeşti a decis că  Alexandrescu poate fi eliberat şi a decis trimiterea cazului la magistraţi. Judecătoria Găeşti (17 aprilie) şi Tribunalul Dâmboviţa (12 iunie) au decis că fostul preotul s-a îndreptat şi poate fi eliberat condiţionat. Alexandrescu a fost eliberat condiţionat pe 12 iunie.

Condamnarea

Ion Adrian Alexandrescu a fost condamnat definitiv, în aprilie 2014, de Curtea Supremă de Justiţie pentru trafic de influenţă în formă continuată. În acelaşi dosar a mai fost acuzat un alt preot, Vasilii Murafa, preot în cadrul unei parohii din municipiul Bucureşti.

Procurorii DNA au arătat că Alexandrescu pretins, pentru sine şi pentru un amic, Victor Ciocoiu, de la două persoane, un commisoane pentru intervenţii la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Concret cele două persoane urmau să obţină despăgubiri de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în baza Legii nr. 9/1998, (privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria) sume de bani reprezentând un comision cuprins între 20 % şi 30 % din valoarea totală a despăgubirilor, pentru a urgenta soluţionarea dosarelor de despăgubiri şi a obţine virarea efectivă în cont a banilor, prin influenţa pe care susţinea că o avea asupra funcţionarilor din cadrul instituţiei sus – menţionate
 

A fost fugar

Un alt amic al lui Alexandrescu, Nicolae Preda i-a facilitat lui Alexandrescu găsirea unei locaţii în Staţiunea Balvanyoş, judeţul Covasna, unde acesta din urmă să se ascundă în perioada 10 – 15 mai 2011, îngreunând astfel urmărirea penală în care Alexandrescu era vizat de procurorii Serviciului teritorial Constanţa din cadrul DNA. Preda a oferit ajutor cunoscând faptul că era cercetat penal pentru infracţiunea de trafic de influenţă iar, ulterior, ştiind că acelaşi inculpat a fost arestat preventiv, în lipsă, în aceeaşi cauză.

La rândul său, preotul Murafa Vasilii, cunoscând că Alexandrescu era cercetat penal într-un dosar de corupţie şi, ulterior, a fost arestat preventiv, în lipsă, l-a ajutat pe acesta din urmă să îngreuneze urmărirea penală punând la dispoziţia acestuia, în perioada 17 – 22 mai 2011 locuinţa de domiciliu din municipiul Bucureşti şi prin iniţierea unor discuţii cu persoane neidentificate menite a găsi căi nelegale pentru a-l ajuta pe Alexandrescu să fie eliberat de sub puterea mandatului de arestare preventivă emis în lipsă. Vasilii Murafa a fost condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

Se dădea „consilier al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel“

Înainte de a fi arestat pentru trafic de influenţă, parohul din Chitila mergea în inspecţii şi se dădea drept „consilier al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel“. Patriarhul i-a dat doar avertisment . Deşi aveau cunoştinţă de faptele cu iz penal, şefii săi, în frunte chiar cu Patriarhul Daniel, l-au tratat pe preot cu mănuşi. Detaliilae apar într-un articol publicat de Adevărul, în iunie 2011: Preotul şpăgar, iertat de Patriarhul Daniel

Un proces-verbal al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, datat din 11 mai 2010, dezvăluie că, în cursul anului trecut, Ion Alexandrescu s-ar fi prezentat la mai multe unităţi de cult, prezentându-se drept „consilier al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel". Deşi recunosc că faptele săvârşite de acesta constituie infracţiune ce se pedepseşte cu închisoarea, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, prezidat chiar de către Patriarhul Daniel, se mulţumesc doar să-l avertizeze pe Ion Alexandrescu.

Vinovatul „fără vină"

Concret, în documentul citat se precizează că preotul Ion Alexandrescu „a participat, împreună cu Pc. Pr. inspector CFI Alexandru Slăvilă, la inspecţiile efectuate la unităţile de cult din subordinea Arhiepiscopiei Bucureştilor, uzând de calităţi oficiale mincinoase (false) - «consilier al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel»". În continuare, ca într-un veritabil act de acuzare încheiat de un procuror profesionist, membrii Consiliului Eparhial încadrează fapta în Codul Penal, ba chiar şi trag un semnal de alarmă în privinţa gravităţii extreme a acesteia. „Potrivit art. 240 Cod Penal, fapta săvârşită de Pc. Pr. Ioan Alexandrescu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani», iar potrivit art. 215 Cod Penal, alin. 2: «înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 15 ani»". Şi aici se opreşte totul.

Apărat de Daniel

Avântul celor care ar fi putut crede că o atare faptă, săvârşită de o persoană ce a jurat să transmită mai departe învăţăturile Domnului, va fi drastic sancţionată este brusc deturnat de textul hotărârii: „Permanenţa Consiliului Eparhial hotărăşte sancţionarea Pc. Pr. Ioan Alexandrescu de la parohia Chitila, Protoieria Ilfov Sud, cu avertisment, întrucât s-a prezentat la unităţi locale de cult, ca împuternicit al Chiriarhului, fără niciun temei, şi a sustras acte aparţinând acestor unităţi de cult. De asemenea, i se pune în vedere să nu mai folosească, fără drept, calităţi oficiale, în afară de cea de preot paroh la parohia Chitila, Protoieria Ilfov Sud". Actul este semnat chiar de către Patriarhul Daniel.
Povestea picturilor sfinţite de Daniel
Potrivit aceluiaşi a rticol publicat în Adevarul, pe 29 mai 2011, Ion Alexandrescu şi-a atras o antipatie profundă din partea enoriaşilor din Chitila şi pentru afacerile girate, majoritatea învăluite într-o profundă notă de mister. Un astfel de exemplu este cel legat de picturile din interiorul bisericii din localitate, sfinţite de însuşi Patriarhul Daniel, pe data de 7 ianuarie 2009. Trei luni mai târziu, un pictor din Bucureşti, primea de la Alexandrescu o chitanţă de mână în care se specifica plata a 50.000 de lei. Motivul: „lucrări spălare-restaurare pictură, ianuarie, februarie, martie 2009".

Notele ciudate, pachetele de Kent şi bananele

O altă dilemă desprinsă din trecutul tulbure al preotului Ion Alexandrescu este cea legată de diploma sa de atestare teologică. Suspiciunile se leagă de faptul că, examinând foaia matricolă semnată de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cea a Liceului Industrial din Câmpina, se poate observa că mediile obţinute de Ioan Alexandrescu în ultimii trei ani la liceul industrial sunt identice cu cele din fişa de la seminarul Teologic: 5.86, 5.46 şi 5.89. Şi mai straniu este faptul că, în ciuda acestor medii extrem de modeste, pe diploma Seminarului Teologic liceal, preotul Ion Alexandrescu figurează ca absolvent cu media totală de 8.75. Mai mult, deşi această diplomă a fost emisă în iulie 2003, Alexandrescu profesa de ani buni, mai exact din 1998, ca preot în localitatea prahoveană Buda.

Mici favoruri

Tot din perioada aventurii sale prahovene, vine şi următorul articol de presă, apărut pe 4 martie 1995, într-un ziar local. „Nu cu mult timp în urmă, mai multe societăţi comerciale de pe raza localităţii Păuleşti, s-au trezit pe capul lor cu un cetăţean care se dădea drept comisar al Gărzii Financiare. Ameninţându-i, iniţial, pe patroni, că pentru neregulile constatate vor fi aspru amendaţi, până la urmă cei în cauză erau iertaţi. Evident, contra unor mici atenţii: o cutie de ness, un pachet de Kent, banane, portocale...". La sesizarea unui comerciant ceva mai sceptic, Poliţia locală avea să-i descopere identitatea „comisarului". Nimeni altul decât Ion Adrian Alexandrescu.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite