Povestea unui criminal abject - ucigaşul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Clită a primit o pedeaspă de 14 ani de închisoare pentru uciderea unei stewardese în Danemarca FOTO vg.no
Marian Clită a primit o pedeaspă de 14 ani de închisoare pentru uciderea unei stewardese în Danemarca FOTO vg.no

Eliberat în România în mai 2008, pentru bună purtare într-un dosar pentru mai multe furturi - considerat de anchetatori un „om model“- ucigaşul disidentului Gheorghe Ursu, Marian Clită a omorât în martie 2010 o norvegiancă în capitala Danemarcei.

Ironia sorţii face ca Marian Clită să nu fi fost în măsură să comită crima din Danemarca dacă era lăsat să-şi ispăşească toată pedeapsa, care i-ar fi expirat de drept la 31 martie 2010. Potrivit unei decizii definitive a Instanţei Supreme, Marian Clită  urmează să fie transferat într-un penitenciar din România pentru executarea pedepsei.

Câţi ani mai are de executat infractorul Clită?

Condamnat în Danemarca, la 14 ani de închisoare pentru uciderea în martie 2010 a unei stewardese norvegiene, Marian Clită va fi transferat în România pentru executarea pedepsei.

În 4 septembrie 2012, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au luat în discuţie o cauză de recunoaşterea a hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine, în baza Legii nr. 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

„Acţiunea din acest dosar a fost admisă, însă, în cazul lui Clită nu va fi vorba despre o extrădare, ci despre o transferare, în vederea executării pedepsei“, susţin oficiali ai CAB.

„În cazul lui Marian Clită, i se vor cumula şi anii rămaşi din 2008 , atunci când a fost eliberat pentru bună purtare până în 2010, la care se vor adăuga şi cei primiţi în Danemarca. La eliberarea condiţionată pedeapsa se consideră  ca fiind executată dacă persoana respectivă nu săvârseşte o altă faptă din momentul eliberării condiţionate până la împlinirea cuantumului pedepsei aplicate iniţial“, ne-au precizat surse judiciare.

„Omul model“ ucide o stewaedesă în Danemarca

În martie 2010, Clită  a omorât în bătaie o stewardesă de 42 de ani, într-un hotel din Copenhaga, apoi s-a predat. Ofiţerul norvegian care a condus ancheta (victima era de naţionalitate norvegiană) a declarat la acea vreme că Marian Clită este „un criminal periculos, fără scrupule şi fără respect pentru viaţa altor oameni”.

Pe 24 februarie 2011, Tribunalul din Copenhaga l-a condamnat pe Clită la 14 ani de închisoare.

marian clita foto abcnyheter.no

Conform actului de acuzare, „condamnatul a ucis brutal victima, Vera Vildmyren, o norvegiană în vârstă de 42 de ani, cu peste 20 de lovituri cu o bară de fier şi 38 de lovituri de cuţit, în cursul unei tentative de furt, la 1 martie 2010, într-o cameră a hotelului Radisson Blu“.
 

Teribila crimă comisă de ucigaşul disidentului Gheorghe Ursu, Marian Clită (60 de ani), a scos la iveală că eliberarea infractorului din penitenciarele româneşti s-a făcut în baza unei caracterizări - semnată de şeful Direcţiei de Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Române, comisarul-şef Constantin Duvac - din care reieşea că este “un om model“ şi depusă la Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova şi la Judecătoria Sectorului 5.

„Pe timpul încarcerării în arestul IGPR - Direcţia Cercetări Penale- Marian Clită a furnizat informaţii care au ajutat la rezolvarea mai multor cauze, fiind recompensat cu un câştig de 998 de zile. Considerăm că prin comportamentul şi prin atitudinea cuviincioasă faţă de cadrele de poliţie şi faţă de ceilalţi arestaţi, deţinutul Clită Marian dovedeşte că regretă fapta comisă şi sunt premise pentru reintegrarea în societate, motiv pentru care propunem eliberarea sa condiţionată“, a notat Duvac în actul de eliberare a lui Clită.  

În momentul eliberării, în mai 2008, Clită executa o condamnare de 10 ani de închisoare după ce, în perioada 1992 - 1996, dăduse 50 de spargeri de apartamente şi furase două maşini. Marian Clită a fost arestat, la 2 aprilie 2000, după ce a încercat să spargă sediul firmei unui cetăţean italian.

Istoricul  infracţiunilor şi al condamnărilor lui Clită

Clită a fost arestat câteva luni şi în 1999 pentru o tâlhărie. La 5 mai 2000, Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat pe Clită la 20 de ani de închisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. În baza unui decret de graţiere, rămas valabil din 1988, semnat de Ceauşescu, Clită a beneficiat de o amnistie de 10 ani.

Între 2004 şi 2007, Marian Clită a făcut şase cereri de eliberare condiţionată. Toate au fost respinse de instanţele de judecată, magistraţii atrăgând atenţia, la vremea respectivă, asupra antecedentelor sale deosebit de violente.

La 29 aprilie 2008, Constantin Duvac a redactat caracterizarea extrem de favorabilă, care a fost trimisă la Penitenciarul Rahova.

„În arest a avut un comportament foarte bun, achitându-se întotdeauna de sarcinile primite. A respectat întocmai şi la timp regulamentele, încercând de fiecare dată să aplaneze stările conflictuale şi tensionate specifice regimului de arest, în camerele în care a fost repartizat“,  a mai arătat Duvac. Ofiţerul a mai notat că deţinutul este căsătorit, nu are copii şi a mai fost recompensat „în mod repetat“, cu drepturi la pachete şi la vizite.

Ucigaşul lui Gheorghe Ursu

Marian Clită este unul dintre cei doi deţinuţi de drept comun care, în noiembrie 1985, l-a bătut până la moarte disidentul Gheorghe Ursu. Din ordinul a doi colonei de Miliţie, Tudor Stănică şi Mihail Creangă, Ursu a fost introdus în celula infractorilor deosebit de violenţi cu intenţia clară de a fi suprimat.

 În 2003, Stănică şi Creangă au fost condamnaţi la câte 22 de ani de închisoare. Executarea condamnării lui Tudor Stănică a fost suspendată din motive medicale, iar Creangă a fost eliberat condiţionat în aprilie 2008.

Marian Clită a mai fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că în 1985 l-a omorât pe disidentul Gheorghe Ursu la ordinul fostului şef al Direcţiei de Cercetare Penală a Miliţiei, colonelul Tudor Stănică.

După nouă ani de puşcărie, Clită a fost eliberat condiţionat din penitenciar. La sfârşitul anului 1999, Clită a fost arestat din nou, sub acuzaţia de tâlhărie, iar în 2002 a fost eliberat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite