Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Preafericiţi părinţi, ce urmează după căsătoriile gay? Avortul?

100
12 Jan 2016 09:54:49
Catalin Striblea
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

Biserica Ortodoxă Română este iniţiatoarea celei mai profunde mişcări politice din 2016, o mişcare ale cărei semne şi înţelesuri pot marca fundamental societatea românească în anii următorii. Din două Mitropolii puternice, Banat şi Moldova, s-a pornit strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei, astfel încât căsătoriile între persoane de acelaşi sex să nu fie posibile.

Fără îndoială, Biserica Ortodoxă are capacitatea de a pune acest lucru pe agenda publică, dar şi mijloacele tehnice de a o înscrie pe agenda legislativă.

Nu este nici măcar un moment neanunţat. După ce Grecia a făcut gestul fără precedent de a aproba parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex, Agenţia de presă a Patriarhiei a dat semnalul pentru strângerea rândurilor, republicând un discurs mai vechi al Preafericitului Daniel: „Familia creştină se confruntă cu o criză economică şi morală…“, spune Patriarhul. Oficial, însă, Patriarhia neagă orice implicare: „Este o iniţiativă privată a Mitropoliilor“.

Iniţiativa nu e nici măcar surprinzătoare. Te aştepţi ca Biserica să facă aşa ceva. Este în fişa postului. Nici măcar nu-i poţi critica pentru asta. E datoria lor. Dar vorbim noi doar despre o iniţiativă de apărare a credinţei?

Iniţiativa BOR miră însă ca programare. În România, chestiunea căsătoriilor gay nici nu exista pe agendă. Nu era pe agenda publică, nici politică. Nu există o forţă politică, socială, civică sau de altă natură care măcar să fi pornit dezbaterea. Mai mult, niciun partid românesc nu ar fi pornit o astfel de iniţiativă, câtă vreme Biserica are o relaţie stabilă şi influentă cu politicul. În plus, doar 11% dintre români ar fi de acord cu căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Politicul român încă ţine la moravurile publice, majoritar creştine. La noi, cred unii că politicienii se tem de Biserică. Eu cred că ar trebui să se teamă de popor. Biserica doar reprezintă poporul. Şi invers, poporul poate fi Biserica“, spunea preotul Eugen Tănăsescu.

În fapt, în România, Biserica ar fi controlat orice astfel de încercare de impunere a parteneriatelor civile. Ba, mai mult, interzicerea căsătoriilor gay este şi trecută ca amendament în Comisia de Revizuire a Constituţiei încă din vara lui 2013. Articolul există, a generat scandal, dar a rămas acolo.

Aşadar, despre ce vorbim într-o astfel de situaţie? Cel mai probabil despre o consolidare a poziţiei interne. Probabil o reaşezare a unor grupuri înaintea Sinodului de la jumătatea lunii. Dar şi de un gest de putere faţă de toţi credincioşii care văd o instituţie slăbită şi lovită tot mai mult în ultimii ani, mai ales în mediul virtual.

Corupţia, luxul, inadecvarea fabuloasă în faţa traumei de proporţii de la Colectiv au lăsat răni adânci în Biserică. Puţini dintre români şi-au putut închipui că tocmai cei meniţi să aducă alinare, când le-a fost cel mai greu, au dat bir cu fugiţii şi s-au purtat ruşinos.

Iar, pentru că n-au găsit altă cale, au pornit un război care în fapt este deja câştigat în acest moment. Războiul facil, la îndemână pentru care România nu e pregătită.

Dar, Preafericiţi Părinţi, vă atrag atenţia că un astfel de gest cere continuări, cere noi teme, cere noi războaie pentru care publicul vostru să vă aplaude. Ce o să propuneţi mai departe, interzicerea avortului? Aveţi puterea de a lansa o astfel de dezbatere, dar nu cred că aveţi şi putinţa.

România are cea mai mare rată a avortului din Europa. Unele statistici arată că la 1.000 de naşteri sunt 480 de avorturi. Dacă ar fi să vă apăraţi valorile şi statutul, atunci primul lucru pe are ar trebui să-l apăraţi ar fi viaţa. Ce câmp de bătălie mai mare decât viaţa aţi putea găsi în România? Aţi avea enorm de multe argumente, dar nu cred că aţi avea la fel de mulţi susţinători.

Ca şi mine, cred că ştiţi răspunsul. Şi ştiţi exact de ce aţi ales homosexualitatea şi nu avortul. Cred că ştiţi că dacă aţi avea îndrăzneala să faceţi aşa ceva, mare parte dintre cei care vă aplaudă că vă luptaţi cu homosexualii, o să vă sară în cap. Nu-i aşa că şi voi aveţi sentimentul mulţi dintre cei care merg la avort se închină pe drum la biserică? Despre asta e vorba, Preafericiţi Părinţi, despre ipocrizie. Despre ipocrizia dumneavoastră, dar şi a unei părţi din armata pe care o mânaţi în luptă. E mai uşor a lupta cu păcatele altora, decât ale tale. 

Altfel, dreptul femeii de a decide asupra momentului când va avea copii este una dintre libertăţile fundamentale câştigate în România ultimilor 25 de ani. Şi unul care trebuie să rămână neschimbat, mai ales după traumele din anii „decreţeilor.” Dar dumneavoastră nu luptaţi public nici măcar pentru minima educaţie care ar putea opri avorturile. Şi, da, asta ar intra mai repede în fişa postului decât alte bătălii constituţionale

Poate la Sinodul de la jumătatea lunii o să aveţi şi acest gând în cap. Şi apoi, să vă întoarceţi la suflet, la învăţătură, la o mână întinsă celor aflaţi în necaz. Şi, poate, Preafericiţi părinţi, o să vă luptaţi mai puţin împotriva celor care, ca toţi oamenii, îşi pun sufletul în braţele altei persoane, fie ea bărbat sau femeie.      

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Radu Mircea
12.01.2016, 10:15:59

# Nu este de loc o miscare politica domnule Striblea . Este o incercare de abatere a atentiei publice de la dezmatul BOR pe bani publici , adica ai mei , ai dvs. si ai tuturor celor ce-si platesc impozitele din partea celor care tocmai nu platesc impozite . Mai este si fiorul rece resimtit dupa ce au inmultit bisericile , de au ajuns mai dese decit circiumile si care culmea ramin tot mai goale . Realizeaza ca dupa ce masa de babe ce asigura 80% din turma va da coltul , cotizantii permanenti vor deveni atit de putini incit spre groaza lor , a popilor , vor trebui sa se apuce de munca . Ori asta este ceva de-a dreptul diavolesc , sa vezi popa muncind .

+10 (38 voturi)
x cogito ergo sum
12.01.2016, 10:42:54

Avortul este crima deci pacat .Si homosexualitatea este condamnata de Dumnezeu deci tot un pacat .Dar preotii ascund sub pres un pacat des practicat de enoriasele lor in schimb se arunca in lupta cu toata forta impotriva celor ce parasesc intrebuintarea fireasca a femeii aprinzandu-se in poftele lor unii pentru altii savarsind parte barbateasca cu parte barbateasca lucruri scarboase .cum scrie ap Pavel .

-11 (21 voturi)
Gabi Vlad
12.01.2016, 11:18:51

Preotii nu ascund deloc sub pres avorturile, ci le condamna - iar enoriaselor care marturisesc acest pacat li se da canon aspru. Ce te faci insa cu saracia si cu mentalitatea, care le trimite pe femei la doctor iar doctorul le face avort? Unii doctori au inceput deja sa refuze sa faca avorturi: ba in perioadele de sarbatori mari religioase, ba fiindca respectivele au facut pe banda rulanta avorturi si acum nu se mai poate face nimic fara a le pune viata in primejdie, etc, etc. Cat despre preoti, repet, condamna avorturile sus si tare, considerandu-le crime. Ceea ce si sunt. Ca se ajunge la avort in loc de a naste copilul - intr-o Romanie saraca, unde statul jupoaie tot ce prinde si unde familiile nu sunt incurajate sa aiba copii... Ei bine, asta e deja chestiune social-economia si politica, nu mai tine de Biserica! BOR a facut deja orfelinate si azile si adaposturi pentru mamele singure, dar face si ea (BOR) ce poate cu banii pe care-i are din donatiile benevole ale enoriasilor.

-2 (22 voturi)
Gabi Vlad
12.01.2016, 11:06:09

Domnule Striblea, casatoriile gay exista de ani de zile pe agenda publica din Romania datorita nenumaratelor propuneri venite din partea lui Cernea si a gastii lui de homo-lesbi - gasiti dvs. numarul propunerilor legislative din parlament pe tema asta si adiacente, gen educatia sexuala in scoli si gradinite, ca de-aia sunteti jurnalist, ca sa investigati (sau cel putin asa ar trebui sa arate fisa postului de jurnalist). Casatoriile gay sunt recomandate, sustinute, impuse inclusiv de anumiti conducatori UE si cercuri oficiale, inclusiv de ambasadoarea lesbi a Olandei la Bucuresti, care a impus chestia asta in Croatia (culmea!). dedesupturile aprobarii acestui tip de casatorii contra naturii in Grecia tine probabil de datoriile uriase ale Greciei (sa zic faliment? probabil!) Asa ca initiativa mitropoliilor romanesti este nu numai oportuna, ci si binevenita, pentru a separa apele. Personal, nu cred ca BOR va ajunge sa impuna un referendum pe tema asta, care ar iesi vicotrios contra casatoriilor gay; probabil ca parlamentarii vor fi santajati cumva si o lege permisiva va trece tacit, pe sest, noaptea, miseleste, ca de obicei cand o lege antipopulara si antiromaneasca e bagata ca initiativa. Sa va dau un pont (pe care ar trebui sa-l stiti, dar e bine sa vi-l reaminteasca cineva): urmariti in parlament respectivele initiative ale lui cernea&co, data la care sunt depuse si cum nu trec de comisii in mod repetat (cinste parlamentarilor!) dar se pot strecura prin sertare pana la aprobarea tacita, ca un pion ramas neobservat pe tabla de sah care se transforma in regina (lesbi-gay). Ca doar am mai patit-o asa cu alte legi! Pe de alta parte, avorturile sunt dezaprobate de Biserica si pedepsite cu canoane si neadmiterea la sfintele taine. Poate ati observat si ca doctorii au inceput sa refuze sa faca avorturi? Poate ati urmarit predicile preotilor, care se ridica contra avorturilor? Sau nici nu calcati pe la biserica dar scrieti despre asta? Documentati-va mai atent, in acest caz! Mult succes!

-1 (19 voturi)
gogu58
12.01.2016, 11:23:36

Cand dati exemplu Grecia de ce nu dati exemplu si Slovacia unde a fost un referendum pe aceasi tema ? Iar cand spuneti ca initiativa nu este pe agenda politica insemna ca nu aveti habar de initiativele lui Cernea, deputat in parlamentul romaniei

+6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările