Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Precizare „Adevărul”: de ce a fost retras un text de la bloguri

18
24 Jan 2013 10:26:22
Autor: adevarul

Redacţia „Adevărul” a considerat că textul intitulat „Şi evreii greşesc, nu-i aşa?” publicat în data de 21 ianuarie 2013, la ora 19:33, de dl Mihai Tociu, pe blogul său de pe adevarul.ro, contravine Legii 107/2006, care incriminează negarea Holocaustului, precum şi regulilor redacţiei „Adevărul”. Din acest motiv, redacţia a decis să retragă textul de pe site-ul www.adevarul.ro.

Platforma de bloguri adevarul.ro garantează libertatea ideilor şi a comunicării lor atât timp cât acestea respectă bunele practici, termenii şi condiţiile publicate pe site. În caz contrar, redacţia îşi asumă dreptul de a scoate de pe site textele care se dezic de aceste bune practici şi care au potenţialul de a încălca legea şi/sau drepturile omului.

Textul, publicat în contextul comemorării victimelor Holocaustului, prezintă pasaje care pot fi interpretate ca având caracter antisemit, lucru care intră în contradicţie cu valorile, etica şi misiunea redacţiei „Adevărul”.

Ne cerem scuze în faţa cititorilor şi bloggerilor noştri pentru orice inconvenient creat, atât prin publicarea textului în primă fază, cât şi prin decizia de a-l scoate de pe site-ul adevarul.ro.

Poziţia lui Grigore Cartianu, Editorul Public (Ombudsman) al Grupului Adevărul

Textul «Şi evreii greşesc, nu-i aşa?», semnat de dl Mihai Tociu, are o abordare inacceptabilă pentru un ziar respectat precum «Adevărul». De asemenea, el încalcă evident legislaţia în vigoare, punând la îndoială secvenţe ale Holocaustului din România şi anumite trăsături ale Holocaustului european. Negaţionismul textului nu se bazează pe dovezi ştiinţifice, ci pe supoziţii şi pe simplele percepţii ale autorului. În caz că dl Tociu va recidiva ori va insista în această direcţie, «Adevărul» va avea o singură soluţie rezonabilă: renunţarea la colaborarea domnului Tociu”.

Poziţia domnului Mihai Tociu

"Înţeleg decizia editorială a redacţiei ”Adevărul”, în contextul în care probabil că orice alt ziar ar fi procedat la fel. Şi totuşi, cred că era în interesul tuturor ca subiectele abordate în articol să fi fost dezbătute prin intermediul argumentelor şi al dovezilor istorice, şi nu ghilotinate de o lege adusă de vânt. Dar asta depinde şi de noi, şi de vremuri..."

 

Regulile platformei de bloguri

Legea privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

cuore hombra
24.01.2013, 13:34:02

adica evreii nu greşesc? Sau ei nu sunt oameni? In Evanghelia dupa Ioan-9, Mantuitorul Iisus Hristos zice: "Eu am venit in lumea aceasta pentru judecata: ca cei ce nu vad , sa vada, si cei ce vad, sa ajunga orbi!" Unii din Farisei (preoti Iudei) care erau lanaga El, cand au auzit aceste vorbe , I-au zis:"Doar n'om fi noi orbi!" "Daca ati fi orbi", le-a spus Iisus "n'ati avea pacat; dar acum ziceti: -"Vedem". Tocmai de aceea , pacatul vostru ramane".

+2 (2 voturi)
corvus coraX
24.01.2013, 14:10:43

@ Stimabile Cuore, toşi greşim. Numai că vinile sunt individuale şi nu ale unei etnii sau a unui popor. Venind iar cu citate din aşa zisele cărţi sfinte, nu faci decât să îşi demonstrezi incapacitatea de a gândi cu propria minte. Dar parcă tot acolo era cineva care spunea "Iubeşte-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi" Extrapolând, urând pe cineva, denotă că nu ai niciun respect pentru propria persoană..... Ditirambele rasiste şi antisemite ale domnului Tociu (blogger de-o intoleranţă ridicolă) demonstrează că domnul respectiv are cel puţin o porblemă pe care vrea să o rezolve în public....

-2 (4 voturi)
cuore hombra
24.01.2013, 14:39:56

corvus@: daca esti ateu, treaba ta. Eu vroiam doar sa scot in evidenta ce a zis Un iudeu despre unii iudei mai invatati. Acum nu trebuie sa te superi! Sau faci parte din tagma lor? Daca cineva isi da cu parerea, iar parerea aceast nu corespunde tiparelor unora, inseamna ca e rasist? Sa-ti pun o intrebare: toata lumea stie ca in Romania a fost Holocaust, dar nici un guvern nu a recunoscut oficial. Sunt toate guvernele de pana acum rasiste? Sau intreaga natiune? Sau doar unii guvernanti? Cum traduci? Te astept. daca poti - fara sa folosesti cuvinte murdare

+1 (3 voturi)
654815544566
24.01.2013, 15:26:34

Imi place atitudinea anti antisemitilor. E la moda, e cool. Dar cu cei care promoveaza texte in care apar problemele tiganesti ce facem? Daca tiganul e pe o treapta mai jos decat evreul, atunci romanul unde e pozitionat? Pentru ca si despre romani s-au scris texte aiuritoare.

+3 (3 voturi)
Filon Aurel
24.01.2013, 15:40:40

Absolut,despre romani se poate scrie orice,nu inseamna discriminare insa!! Exist insa specii de supra-oameni de care nu te atingi,nici cu un cuvint! Bine punctat @Battleofwits!!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările