Predica rostită de Patriarhul Daniel la finalul slujbei de înmormântare a Regelui Mihai I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Credinţa l-a ajutat să fie statornic în iubirea faţă de popor şi patrie, să respingă dictatura nazistă şi comunistă, să fie curajos şi demn, răbdăror şi iertător, virtuţi pentru care a fost preţuit de Casele Regale ale Europei şi de oameni simpli”, a spus Patriarhul Daniel la finalul slujbei de înmormântare a Regelui Mihai I.

„Majestatea sa a venit de multe ori în această biserică ocrotită de Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, constituită între 1656-1658. Aici a primit binecuvântare ca rege minor în vârstă de 6 ani, iar în 1940 a fost uns Rege al României de Patriarhul Nicodim. La vârstele copilăriei, adolescenţei şi maturitărţii, Regele Mihai, alături de tatăl, de mama sau de alţi membri, a fost prezent de foarte multe ori aici”, sună predica rostită de Patriarhul Daniel la finalul slujbei. 

„Timp de 45 de ani, până în 1992, cât a durat exilul forţat, Regele Mihai nu a mai avut posibilitatea de a se mai ruga în această biserică atât de familiară. În 1997, 2000, 2001 şi 2006, Regele a fost primit aici cu mult respect şi admiraţie de cler şi popor. În 5 decembrie 2017, sufletul său s- mutat la Hristos Domnul, împreună cu drepţii. Regele a fost toată viaţa sa un om profund religios. Credinţa sa nu era una formală. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent mai ales în momentele grele ale vieţii”, a continuat Preafericitul Daniel.

„Credinţa l-a ajutat să fie statornic în iubirea faţă de popor şi patrie, să respingă dictatura nazistă şi comunistă, să fie curajos şi demn, răbdăror şi iertător, virtuţi pentru care a fost preţuit de Casele Regale ale Europei şi de oameni simpli. Astăzi ne-am rugat împrună, cler şi popor, ca Dumnezeu să-i ierte orice a greşit ca om în timpul vieţii şi să-i dăruiască odihnă. Mormântul nu e ultima destinaţie a omului, ci învierea şi viaţa veşnică. Crucea şi lumânarea sau candela de lângă sicriul Regelui simbolizează învierea lui Hristos sau lumina lumii, dar şi lumina iubirii generoase pe care regele Mihai le-a arătat în timpul vieţii sale. Colacul şi coliva simbolizează speranţa creştinilor în învierea morţilor şi compasiunea cu membrii familiei care se află în stare de doliu. În aceste momente de întristare şi ultim omagiu adus Regelui ne rugăm lui Dumnezeu să aşeze sufletul lui în iubire, pace şi să întărească sufleteşte, să consoleze îndoliata familie regală şi să binecuvinteze pe cei care în aceste zile de doliul arată respect memoriei Regelui, care rămâne un simbol al speranţei poporului român“, a conchis şeful Patriarhiei Române. 

Alături de acesta s-au aflat opt mitropoliţi ai Bisericii Ortodoxe Române, printre care şi Mitropolitul Iosif, care l-a împărtăşit ultima oară pe Rege şi care l-a însoţit de la Lausanne la Bucureşti.

Te-ar putea interesa şi:

Primele cuvinte ale Patriarhului Daniel la slujba de înmormântare a Regelui Mihai: Regretăm că această catedrală este prea mică

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite