Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Predoiu, despre decizia de a nu contesta decizia CEDO în cazul Kovesi: Magistraţii trebuie să aibă garanţii că nu sunt revocaţi de factorul politic fără motive

4
6 Aug 2020 23:11:55
Autor: News.ro
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră drept „firească” decizia Guvernului de a nu solicita retrimiterea la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărârii CEDO în cazul Kövesi c. România, pronunţată în 5 mai, spunând că magistraţii trebuie să aibă garanţia privind libera exprimare fără a fi revocaţi „fără motiv” de către actorul politic. Predoiu anunţă, de asemenea, schimbări în legile Justiţiei.

„Era firească o astfel de poziţie a Guvernului României, este concordantă cu principiul pe care îl avem, şi anume de a organiza exerciţiul profesiei de magistrat cu condiţia să ai dreptul la liberă exprimare, să ai garanţii că nu eşti revocat de către factorul politic fără motive şi fără să ai cale de acces la justiţie”, a afirmat Cătălin Predoiu, joi seară, într-o emisiune la Realitatea Plus. 
 
Acesta a anunţat totodată schimbări în ceea ce priveşte legile justiţiei, el afirmând că modificările, la care se lucrează în prezent, vor fi puse în dezbatere publică în a doua jumătate a lunii viitoare.
 
„Toate aceste lucruri se vor repara în legile justiţiei, lucrăm la ele. Undeva după jumătatea lunii septembrie veţi vedea foarte multe propuneri la care se lucrează şi care vor fi puse în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei”, a mai anunţat ministrul de resort. 
 
Guvernul, prin Ministerul Afacerilor Externe, a decis să nu fie solicitată retrimiterea la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărârii CEDO în cazul Kövesi c. România.
 
„Decizia, luată conform prevederilor legale aplicabile de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO şi a departamentului de specialitate din cadrul MAE, a fost solid fundamentată pe o analiză complexă juridică şi politico-diplomatică şi a avut în vedere opinia argumentată, în acelaşi sens al netrimiterii la Marea Cameră a CEDO, a Ministerului Justiţiei”, a arătată MAE într-un comunicat de presă.
 
În 5 mai, CEDO a pronunţat hotărârea sa în cauza Kövesi c. România, prin care a constatat, în unanimitate, încălcarea articolelor 6 şi 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul dreptului de acces la o instanţă şi, respectiv, al libertăţii de exprimare. Cauza a avut la bază plângerea formulată de reclamantă cu privire la negarea accesului la o instanţă de judecată pentru a contesta încheierea prematură a mandatului de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De asemenea, reclamanta a invocat faptul că mandatul său a fost încheiat din cauza punctelor de vedere şi a poziţiilor pe care le-a exprimat în public, în considerarea calităţii sale oficiale, cu privire la reformele legislative care priveau sistemul judiciar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

imsi imsi
6.08.2020, 23:45:03

N aim cum sa explici tradarea dle Predoiu. Sentinta era impotriva Romaniei nu a PSD. Dta reprezinti Romania nu PNL ul.

0 (2 voturi)
leuldinpanjshir99
6.08.2020, 23:54:01

Dupa ce aia de la CEDO au dat decizia in unanimitate era improbabil ca o eventuala contestatie ar fi fost acceptata de Marea Camera. Daramite solutionata pozitiv ...

0 (2 voturi)
Mihai Neagu
6.08.2020, 23:56:13

Asa o lepra ordinara! Pentru interese de partid, uita ca JUSTITIA TREBUIE SA FIE OARBA!!!

G M
7.08.2020, 07:37:41

Când soțul judecător este condamnat pentru corupție, nu e un motiv suficient pentru ca soția, judecătoare și ea, să fie revocată ? Când soțul e coleg și prieten cu un mafiot, nu e un motiv suficient ca soția să nu fie numită șefă la Parchet, ci să fie dată afară ? O fi inamovibilitatea asta necesară pentru independența justiției dar la noi a fost dusă la extrem.