Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Predoiu explică atacarea la CCR a legii privind majorarea pedepselor pentru agresori sexuali: Legea aceasta trebuie să stea în picioare pe termen lung

6
6 Aug 2020 23:02:44
Autor: News.ro
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, explică demersul PNL de a ataca la Curtea Constituţională legea privind majorarea pedepselor pentru cei care abuzează sexual copii, spunând că acest demers are ca scop asigurarea unui act normativ care să nu ducă la „vulnerabilizarea” unor dosare şi care să asigure tratament egal victimelor acestui tip de infracţiuni.

„Noi vrem categoric combaterea acestui fenomen, cu aceeaşi forţă cu care vrem combaterea crimei organizate, dar pentru acest lucru trebuie o lege care să stea în picioare pe termen lung. Este absurd să acuzi Guvernul că nu doreşte combaterea acestui flagel pentru că în realitate doreşte o lege solidă”, a afirmat Cătălin Predoiu, joi seară, la Realitatea Plus, referindu-se la legea care reglementează pedepsele pentru agresorii sexuali.
 
El a susţinut că actul normativ are un „posibil viciu” şi anume faptul că unele infracţiuni cu privire la viaţa sexuală au fost lăsate prescriptibile, iar în această situaţie s-ar face „o discriminare între victime care trebuie protejate în mod egal”. Predoiu a spus că, aşa cum este formulată legea în prezent, unele dosare ar putea fi „vulnerabilizate” prin invocarea unor excepţii de neconstituţionalitate de către avocaţi în timpul proceselor. 
 
„Legea aceasta trebuie să stea în picioare pe termen lung şi nu trebuie să constatăm după intrarea ei în vigoare că este vulnerabilă. (...) Sunt tată, îmi dau seama ce traume pot avea copiii care sunt agresaţi, femeile care sunt agresate, victimele, şi este necesar ca ele să fie protejate în mod egal. Vrem să vedem pedepse mai dure, trebuie să vedem ce se întâmpăl în instanţă unde tradiţional s-a orientat către minim, nu către maxim”, a mai afirmat ministrul. 
 
Predoiu a catalogat drept „derapaj” afirmaţiile primarului Capitalei, Gabriela Firea, care a spus că PNL îi „apără” pe pedofili, susţinând că aceasta se foloseşte de „o poziţie principial corectă” pe care executivul o are în ceea ce priveşte actul normativ.
 
„Este mai grav dacă ne-am grăbi acum dintr-un exces de zel şi într-un an de zile, doi ani de zile am vedea cum anumite dosare se prăbuşesc odată cu legea. Nu afectăm cu nimic dosarele în curs prin controlul pe care l-am cerut la CCR, dar securizăm pe termen lung dosare importante. Modul în care este speculată politic de către PSD această problemă, jucându-se cu sentimentele oamenilor, speculând, pur şi simplu minţind, mie mi se pare un semn de decădere a discursului politic, este inadmisibil. Discuţia ar trebui să rămână strict în spaţiul tehnic, atât”, a mai spus Predoiu.
 
Executivul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de către Camera Deputaţilor pe 30 iunie, introduce şi prevederea potrivit căreia violul şi actul sexual cu un minor sunt infracţiuni pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală.
 
Guvernul argumentează că reglementarea încalcă Legea fundamentală deoarece „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracţiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate raţiuni obiective pentru alegerea acelor infracţiuni care urmează a fi imprescriptibile”.
 
Primarul general, Gabriela Firea, a somat Guvernul să renunţe la a-i apăra pe pedofili, afirmând că drepturile copiilor trebuie apărate, nu cele ale agresorilor sexuali. ”Domnule prim-ministru Orban, perseverenţa dumneavoastră în greşeală este periculoasă pentru societate”, a transmis Firea, cerând Guvernului să retragă de la CCR contestaţia la legea care priveşte înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

imsi imsi
6.08.2020, 23:42:49

Povestea ii ca legea a fost de sorginte PSD ista si tot ce i psd ist trebuie blocat sau cel putin vopsit in sofraniul pnl isto joianist. In rest bla bla trebuie darimanta industria asta fiindca vom face alta mult mai frumoasa. S a vazut ce industrie au facut si cdr istii (pt astia tineri nascuti dupa 2000 CDR era format din taranisti si liberali; asa bine au guvernat ca tara a pierdut tot ce agonisise prin plata datoriei si s a si indatorat pina n gat; taranistii n au mai existat decit niste grupuri infractionale la nivel de sat si catun iar liberalii pe care i vedeti acum sunt psd istii care si au zis liberali). Cum Olanda vrea legalizarea pedofiliei guvernul actual al romaniei pune tara la dispozitie pt experimente in plus nu vrea sa fie numit retrograd de prietenii lui din holanda. Actiunea vine in continuarea atacarii la ccr a legii cu genul .

-1 (1 vot)
Iulian Arion
8.08.2020, 17:48:30

Predoiule, Ceea ce ai facut este avocatura procrima. Este eronata ipoteza ta ca nu vei raspunde in fata instantei cetatenilor, inainte de condamnare si confiscarea averii, inclusiv ce ai primit de la cei doi unchi, fosti colonei ai securitatii, implicati in prostitutie si trafic de minore, Dosarul Shanghai.

-1 (1 vot)
Iulian Arion
8.08.2020, 17:50:01

Predoiule, Pretentia unor liberali ca patul pustii nu le va zdrobi capul este una eronata.

-1 (1 vot)
Iulian Arion
8.08.2020, 17:53:04

Predoiule, Ca grup de crima organizata, PNL vine din zona traficului de femei si copii catre pietele sexuale din vest, unde cererea e mare si afacerea profitabila. PSD este tot o organizatie criminala dar opereaza in zona furtului banului public. UDMR se ocupa cu defrisarile. Hai ca s-a prodius diviziunea muncii infractorilor din parlament si guvern. N-o sa scapi, Predoiule!

-1 (1 vot)
Iulian Arion
8.08.2020, 17:59:22

Dl ministru Predoiu a atacat legea care prevedea imprescritibilitatea agresiunii sexuale cu minori, deoarece unchiul sau Gabriel Predoiu, fratele șefului SIE, recunoscut la DIICOT de către una dintre victimele rețelei de trafic sexual! Fata: ”I se spunea Gabi SRI. Deci are un interes personal de a-si salva unchiul Gaabi SRI de ancheta. Dosarul Schangai este clasat.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)