Premieră medicală la Braşov. O echipă de medici a realizat prima intervenţie pe cord deschis la un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Potrivit medicilor, intervenţia chirurgicală a fost realizată fără deschiderea sternului, pe cale endoscopică, printr-o mică incizie de 4 cm în spaţiul intercostal, Spitalul Sf. Constantin din Braşov fiind singurul din ţară unde se pot realiza astfel de intervenţii.

Echipa de specialişti a fost coordonată de fostul ministru al Sănătăţii Victor Costache, care a precizat că̆ este vorba despre un băieţel de 12 ani, diagnosticat în urmă cu 2 ani cu defect septal atrial, o comunicare la nivelul cavităţilor cardiace mici, cu shunt semnificativ stânga-dreapta, care prezenta deja dilatarea secundară a cavităţilor drepte cardiace. 

Copilul a beneficiat de corecţia chirurgicală endoscopica a acestei malformaţii, prin abord minim invaziv, printr-o incizie de 4 cm între coaste, fără deschiderea sternului, ceea ce permite o recuperare funcţională şi o reintegrare în colectivitate  foarte rapide, scăderea durerilor postoperatorii, aspect foarte important fiind vorba de un pacient pediatric.

Potrivit unui comunicat de presă, din echipa operatorie au mai făcut parte: Dr. Farcaş Felix - medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Pitiş Cristina - medic primar cardiolog, dr. Andreea Costache, anestezia fiind asigurată de Dr. Sircuţă Carmen - medic primar anestezie şi terapie intensivă, asistenţi circulaţie extracorporeală: Oana Sebastian şi Ciorbea Marius.

Medicii au atras atenţia că România este extrem de deficitară în domeniul bolilor cardiovasculare la copii, anual specialiştii estimează că aproximativ 1000 de copii se pierd datorită imposibilităţii realizării unei astfel de intervenţii chirurgicale salvatoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite