Premieră în România: multinaţională acuzată de corupţie. Cine este Veolia, compania-mamă a Apa Nova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa Nova este prima multinaţională pusă sub acuzaţie de DNA
Apa Nova este prima multinaţională pusă sub acuzaţie de DNA

Compania Apa Nova Bucureşti a fost pusă sub acuzare pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influenţă şi interceptări ilegale.

Măsura a fost luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracţiuni şi faţă de mai mulţi foşti şi actuali directori ai companiei. Este vorba de Bruno Roche (director general, perioada octombrie 2008 – septembrie 2013), Laurent Lalague (director general, perioada septembrie 2013 – iunie 2015), Lavinia Săniuţă (director general din iunie 2015) şi Giovana Soare (director general adjunct din 2014 ).

Este vorba de ancheta în care sunt implicaţi afaceriştii Costin Berevoianu şi Ovidiu Semenescu şi politicianul Vlad Moisescu. Apa Nova face parte din Grupul de firme Veolia Franţa şi este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare a municipiului Bucureşti pe o perioada de 25 ani, începând cu anul 2000. Veolia controlează 73,69% din acţiunile Apa Nova, Primăria Bucureşti deţine 16,31% din titluri, iar un pachet de 10% aparţine salariaţilor prin intermediul unei asociaţii.

Spionaj

Procurorii DNA acuză că şefii Apa Nova ar fi decis supravegherea, monitorizarea şi interceptarea ilegală a unor subordonaţi.  Spionarea angajaţilor  ar fi fost coordonată de Teodor Sterian, cu ajutorul unor foşti lucrători ai serviciilor secrete din România. De asemenea, directorii ar fi căpuşat activitatea Apa Nova cu diferite firme prin intermediul cărora s-au scurs sume importante de bani în mod nelegal, fapt care ar fi avut ca efect inclusiv creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare plătit de locuitorii oraşului Bucureşti.

În perioada 2008 - 2015, Roche, Lalague şi Săniuţă ar fi dat sume importante de bani sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu, Moisescu şi Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Banii au fost daţi pentru ca Semenescu să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme Veolia Franţa.
Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de administratorii şi directorii Apa Nova Bucureşti, fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a şefilor societăţii. ;

 Cine este Veolia, compania-mamă a Apa Nova

Lupta anticorupţie din România ajunge şi la multinaţionalele occidentale, după ce procurorii DNA au pus oficial sub acuzare Apa Nova de evaziune fiscală şi spălare de bani. Veolia, compania-mamă a Apa Nova, este un gigant mondial în domeniul furnizării de apă potabilă, energie termică şi a serviciilor de curăţenie.

Cu sediul în Paris, Veolia a înregistrat în anul 2014 venituri totale de 23,8 miliarde de euro, în vreme ce profitul operaţionat a urcat cu 23,2%, până la 1,1 miliarde de euro. Câştigul net s-a situat la 326 de milioane de euro, în urcare cu 79% de la cele 182 de milioane de euro din 2013. Cel mai mare acţionar al Veolia este statul francez, prin Caisse des Dépôts et Consignations, o instituţie financiară care manageriază bunurile statului, care are active totale de 287 de miliarde de euro. Aceasta deţine o participaţie de 8,6% din acţiunile Veolia, potrivit site-ului companiei.

În România, Veolia este prezentă prin patru companii, două de furnizare a apei potabile şi a serviciilor de canalizare, în Bucureşti şi Ploieşti, şi două de producere şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, în Ploieşti şi Iaşi, grupate anterior sub brandul Dalkia. Veolia controlează 73,69% din acţiunile Apa Nova, Primăria Bucureşti deţine 16,31% din titluri, iar un pachet de 10% aparţine salariaţilor prin intermediul unei asociaţii. (Daniel Ionaşcu)
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite