Premieră de la terminarea Războiului Rece. Un portavion nuclear american operează sub comandă NATO în Marea Mediterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portavionul USS Harry S. Truman în marş prim Marea Mediterană împreună cu o navă din grupul de luptă  FOTO: U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Bela Chambers
Portavionul USS Harry S. Truman în marş prim Marea Mediterană împreună cu o navă din grupul de luptă  FOTO: U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Bela Chambers

Pentru prima dată de la finalizarea Războiului Rece, grupul de luptă al unui portavion american operează sub comandă NATO în Marea Mediterană. Este una dintre măsurile de răspuns luate de Alianţă în urma atitudinii tot mai agresive a Rusiei în zona Mării Negre.

Concret, navele aliate din grupul de luptă al portavionului american din clasa Nimitz USS Harry S. Truman (CVN-75) vor efectua o serie de activităţi de patrulare în cadrul exerciţiului „Neptune Strike 2022”, coordonate de la bordul navei de comandament USS Mount Whitney (LCC 20), care anul trecut a participat la misiuni şi în Marea Neagră.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat misiunea portavionului USS Harry S. Truman, numind-o „un semn puternic de unitate transatlantică”. El a adăugat: „NATO va face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii”.

NATO va face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii. Jens Stoltenberg secretarul general al NATO

Conform navytimes.com, din grupul de luptă al portavionului fac parte distrugătoarele cu rachete ghidate USS Bainbridge (DDG-96), USS Cole (DDG-67), USS Gravely (DDG 107) şi USS Jason Dunham (DDG 109), dar şi crucişătorul cu rachete dirijate USS San Jacinto (CG-56). În funcţie de echipare, distrugătoarele pot costa cel puţin 0,8 miliarde de dolari. Între altele, ele sunt dotate cu câte două baterii verticale care pot lansa rachete de diverse tipuri, printre care vectorii antiaerieni RIM-156 SM-2 şi antisubmarin RUM-139 VL-ASROC. Şi crucişătorul USS San Jacinto, care a costat peste un miliard de dolari, este dotat cu platforme de lansare a rachetelor, printre care şi devastatorii vectori de croazieră cu rază lungă de acţiune BGM-109 Tomahawk.

portavion

La rândul lui, portavionul USS Harry S. Truman este, la propriu, un arsenal în care US Navy a investit 10 miliarde de dolari. Nava are propulsie nucleară, este dotată cu diverşi senzori, radare şi sisteme de armament. Totuşi, principala forţă de lovire este formată din 90 de aeronave de luptă care sunt operate de la bordul USS Harry S. Truman.

Trebuie precizat că, potrivit Convenţiei de la Montreux, portavioanele americane (care au un deplasament de aproximativ 100.000 de tone) nu pot intra la Marea Neagră. Mai exact, documentul semnat în anul 1936 controlează tranzitul prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, iar tonajul total al navelor de război care ajung în Marea Neagră, dar aparţin unor ţări neriverane nu trebuie să depăşească 30 000 de tone şi prezenţa acestora nu trebuie să fie mai lungă de 21 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite