Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Premierul Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii suspendarea Sorinei Pintea

30
9 Apr 2020 17:51:24
Autor: Laurenţiu Sirbu
Sorina Pintea este acuzată că ar fi luat 120.000 de lei mită FOTO Inquam Photos / George Călin / 24 feb 2020
Sorina Pintea este acuzată că ar fi luat 120.000 de lei mită FOTO Inquam Photos / George Călin / 24 feb 2020

Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru demiterea Sorinei Pintea de la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, după ce aceasta din urmă a revenit asupra demisiei.

„Uzaţi de prereogativele dobândite şi să demiteţi, dacă e adevărat, vechiul director care a revenit asupra demisiei şi s-a numit pe sine director medical”, a declarat premierul în cadrul şedinţei Guvernului de joi.

 
Anterior Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că va evalua informaţia că fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, Sorina Pintea, şi-a retras demisia din funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.
 
„Ministerul va evalua situaţia şi va lua o decizie în consecinţă. În acest moment vom evalua efectiv dacă informaţia este sigură, dacă doamna manager a revenit, vom cere o notă explicativă de la DSP-ul din judeţul respectiv, iar ministerul va lua o decizie”, a spus Tătaru.
 
Mai multe voci din sistemul public de Sănătate s-au arătat revoltate de revenirea în funcţia de director al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a Sorinei Pintea şi au cerut actualului ministru să o suspende din funcţie.
 
„Îi cer ministrului Sănătăţii să o suspende din funcţia de director a spitalului din Baia Mare pe doamna Sorina Pintea. O astfel de decizie este la îndemâna lui.
 
Legat de tupeul doamnei Pintea nu sunt multe lucruri de comentat. Infractorii mari ai României nu duc lipsă de tupeu. Să ne aducem aminte de dl.Adrian Năstase, care atunci când a ieşit din puşcărie şi-a lansat cărţi împreună cu un alt puşcăriaş. Avem acum dovada piesei de teatru ieftine cu Pintea bolnavă încătuşată de poliţiştii răi. A fost cu adevărat jalnic că o parte a mass-mediei s-a solidarizat cu o hoaţă şi au ajuns să scoată oameni cărora, paradoxal, nu le este milă de propria situaţie, prin faptul că spitalele au ajuns să arate mai rău decât penitenciarele din cauza corupţiei. În loc să ne solidarizăm cu pacienţii care au condiţii proaste în spitale ne solidarizăm cu hoţii? Din păcate cred că a fost şi o greşeală a jduecătorilor care ar fi putut impune interdicţia ca fostul ministru să aibă voie să se întoarcă la locul faptei. Cred că este necesar ca noul ministru al Sănătăţii să o suspende din funcţie. Avem nevoie de oameni integri la conducerea unităţilor medicale în aceste momente. Nu poţi să pui o hoaţă să apere banul public în plină pandemie”, a declarat pentru „Adevărul”, Emanuel Ungureanu, deputat USR şi membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor
 

Ministrul Sănătăţii poate suspenda orice director de spital

 
În urma unei ordonanţe de urgenţă privind întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar, eventuala decizie de suspendare sau înlocuire din funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare în cazul Sorinei Pintea va fi analizată de ministerul Sănătăţii, nu de Consiliul Judeţean Maramureş, se arată într-o analiză a Radio Europa Liberă.
 
Începând cu 2 aprilie 2020, dată la care a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţa 40/2020, „ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi.
 
Fostul ministru al Sănătăţii a depus o cerere de renunţare la demisie în ultima zi când avea această posibilitate, adică pe 5 aprilie. Asta înseamnă că evaluarea managementului spitalului va fi analizată de minister. „Ea era în termenul legal când putea să revină asupra demisiei. Noi nu puteam decât să luăm act. Astfel, Consiliul Judeţean nu poate numi pe altcineva. Pe ordonanţa respectivă, (OUG 40/2020) dacă o luăm ad-literam, ministerul va numi un nou manager. Ea avea dreptul să-şi retragă demisia în termen de 30 de zile şi din cîte ştiu şi-a retras-o în ultima zi”, a declarat pentru sursa citată Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
 

Acuzată că ar fi luat 120.000 lei mită

 
Procurorii DNA o acuză pe Sorina Pintea că ar fi luat 120.000 lei printr-un intermediar pentru “proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială. Suma ar fi reprezentat a doua tranşă din suma totală, fostul ministru al Sănătăţii din Cabinetul Dăncilă încasând anterior suma de 10.000 euro, conform DNA.
 
Din referatul cu propunere de arestare preventivă rezultă ce s-a întâmplat înainte de organizarea flagrantului de vineri, din biroul Sorinei Pintea. Aceasta a primit banii într-o pungă neagră şi ştia exact conţinutul acesteia, aşa cum rezultă din înregistrări:
 
 „Astfel, din comunicarea purtată (.....) în biroul Sorinei Pintea de aceasta şi de suspectul (.....), rezultă fără dubiu, faptul că Sorina Pintea cunoştea foarte bine, (.....) nu doar că în punga neagră cu inscripţia “(.....)” primită de la (.....) se aflau bani, ci şi cuantumul exact al acestei sume. Totodată, în comunicare Sorina Pintea spune clar că ea nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract şi recunoaşte că a propus un procent de 7% din contract, procent care de altfel a şi fost adus la cunoştinţă de intermediarul (.....) lui (.....) cu ocazia întalnirii din data de 26.02.2020 ce a avut loc între cei doi la sediul (.....), fapt ce demonstrează din nou de la cine a plecat cererea ce a condus la primirea acestor sume de bani necuvenite, şi anume de la Sorina Pintea.
 
Inculpata Sorina Pintea a exclamat chiar „super tare” după ce a aflat că (.....) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv „perfect”, după ce a aflat că (.....) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract. După ce suspectul (.....) îi comunică Sorinei Pintea faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, Sorina Pintea confirmă spunând “da” ”, se arată în documentul prin care procurorii DNA îşi motivau cererea de arest preventiv.
 
Arestată preventiv de Tribunalul Bucureşti pe 29 februarie, Pintea a contestat decizia şi, pe 6 martie, două judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au decis ca fosta ministră să fie cercetată sub control judiciar. Printre interdicţiile puse de instanţă, judecătoarele Risantea Găgescu şi Corina Cornelia Mindrila (fosta Gherghişan, fostă Dăescu) nu au menţionat şi aceea de a nu-şi exercita meseria de manager al spitalului în incinta căruia ar fi luat mita, aşa că Pintea a cerut să revină pe funcţia de conducere.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

leuldinpanjshir99
9.04.2020, 18:02:22

Ar fi si cazul. Poate Tataru e prea prins in combaterea pandemiei. Dar bine ca i-a amintit Suca Cobzaru' ce trebuie sa faca. Nu e cazul ca in timpul starii de urgenta, bugetul de achizitii al spitalului din Baia Mare sa fie lasat pe mana ciorditoarei psd-iste ... Sa o trimita sa-si trateze boala anti-imuna. De care se tot vaicarea ca sufera cand era poprita la "beciul domnesc" ....

+8 (10 voturi)
Victor Nagy
9.04.2020, 18:05:12

„ E un gest de moralitate sa stai deoparte cata vreme esti anchetat!” ...nu-i așa ? Așa vreo 3-5 -10 ani ....și la urmă decizia ICCJ , completul de 5 ... fapta nu există sau nu este prevăzută în legea penală sau.... . A se vedea cazul D.R.Rușanu , fost șef la ASF , fost ideolog all PNL , ... cu leafă de 15000 E /lună , achitat , care cere la CEDO aprox 6,4 mil E , daune . Parcă ... „flagrantul ” , „înscenarea ”a avut loc în urmă cu vreo două luni . Până acum trebuia să fie ajuns în instanță ... să fie făcuți pași semnificativi ....administrat probe , audiere martori etc , etc poate chia o primă sentință ......... .da-i liniște , suspectă . Asta în timp ce KWJ , sistemul securistic , procurorii , au controlul total al țării . Cu ce rezultate ? Nu se vede ? Flagrantul e regina probelor , nu-i așa ? Sau s-a fâsâit ?

-7 (13 voturi)
Victor Nagy
9.04.2020, 18:08:24

120 000 000 ... înseamnă 25 mil E Modernizarea spitalului din Suceava , care a durat 10 ani , a costat 50 mil E ....și acolo nu s-a furat nimic ....șeful județului este PNL-ist de frunte , însuși înălțimea sa KWJ le-a dat o medalie 4 aprilie 2020, 15:14 deOana Şlemco , Adevărul „ Cine s-a îmbogăţit din modernizarea Spitalului Judeţean Suceava. Patroană de pensiune, contracte de milioane de euro ” Acolo nu s-a furat nimic .... DNA veghează .... KWJ medaliază ......Moșie liberală .

-8 (10 voturi)
paul ivan
9.04.2020, 18:06:20

DEMISIA este un act UNILATERAL prevazut de CODUL MUNCII, iar REVENIREA asupra unei cereri de demisie, dupa ce aceasta a fost inregistrata si A PRODUS EFECTE JURIDICE, nu este prevazuta in Codul Muncii. ESTE NELEGALA o asemenea cerere, pentru ca dupa demisie a urmat o noua desemnare de manager in baza CODULUI MUNCII. Dar, exact cum la SUCEAVA ESTE POLUL CORUPTIEI in aceasta tara iar padurile AU FOST EXTERMINATE de catre mafiotii suceveni, TOT ASA SI IN MARAMURES avem parte de un judet STAT IN STAT, iar legile se aplica dupa metodele bolsevice. Apropo, voi cei din MARAMURES mai aveti paduri sau le-ati taiat pe toate.

+1 (5 voturi)
Un cititor
9.04.2020, 18:06:41

F bine !!! Sa se intervina. Aceasta escroaca PSD-ista a isterizat o tara intreaga, a facut un circ cum doar mafiotul Dragnea a mai facut, ne-a prostit efectiv,....si acum uite: nu mai are nici pe mama dracului. Nu-i este frica nici de covid.. La imunitatea scazuta pe care pretinde ca o are, la boala autoimuna, o persoana nu ar alege sa intre in mijlocul focarelor cu covid !!! Rugam urgentarea judecarii dosarului acestei individe.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (30)