Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Presat de Comisia Europeană, Guvernul returnează în totalitate taxa auto. Ce sumă vor încasa, în total, şoferii păgubiţi

12
12 Jun 2019 20:02:49
Autor: Valentin Bolocan
Sute de mii de români au plătit taxa la înmatricularea maşinii
Sute de mii de români au plătit taxa la înmatricularea maşinii

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre pentru alimentarea Fondului de mediu pentru a finaliza restituirea taxei auto. Concret, s-a aprobat suplimentarea cu 650 de milioane de lei a bugetului Ministerului Mediului din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului. În acest fel vor fi returnate în totalitate taxele încasate ilegal, în zece ani, de la cetăţeni, la înmatricularea maşinilor.

Conform unor surse este posibil să mai fie necesar de achitat către o parte din contribuabili a dobânzilor asumate de Guvern pentru respectivele taxe. 

Anunţul vine la o săptămână după ce ANAF a informat că, într-o prima fază, 420.000 de contribuabili au primit, în perioada 3 – 5 iunie 2019, suma totală de 700 de milioane de lei reprezentând taxe auto achitată în intervalul 1 ianuarie 2007 – 31 ianuarie 2017. Întrebat când se încheie procesul de returnare a taxei auto, în urmă cu câteva zile, ministrul Eugen Teodorovici a explicat că acesta este în curs, iar suma alocată în urmă cu două săptămâni s-a cheltuit în întregime.

Simplificarea procedurilor

Procedura birocratică de restituire a taxei auto a fost simplificata de Guvern la începutul anului. Astfel, taxa auto este returnată doar pe baza unei simple cereri, fără a mai fi nevoie de anexarea dovezii de plată şi a copiilor după cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare a autovehiculului. Măsura a venit după Comisia Europeană a avertizat România că tergiversează restituirea fostelor taxe auto şi că acest lucru ar putea aduce şi o sancţiune. Concret, autorităţile de la Bucureşti au fost anunţate, în cursul anului trecut, că ar putea fi amendate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cauză că Guvernul nu restituie mai repede taxele auto cerute la prima înmatriculare a maşinilor. Practic, Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement pentru că România a încălcat legislaţia UE.

Ultimatumul CE

Autorităţile de la Bucureşti nu au reacţionat la acest nou avertisment, drept urmare, în luna ianuarie a acestui an, Comisia Europeană a somat România să respecte legislaţia Uniunii Europene (UE) şi a lansat un soi de ultimatum. „Normele româneşti privind restituirea taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii. Dacă România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită cazul în faţa Curţii de Justiţie a UE”, subliniau reprezentanţii CE. În august 2017, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă, prin care se stabilea modul în care românii îşi vor primii banii înapoi din fostele taxe auto, dar şi calendarul plăţilor. Astfel, toţi proprietarii care au plătit o formă de taxă auto de la introducerea acesteia în 2007 trebuie să depună o cerere la ANAF, iar banii vor fi restituiţi în funcţie de tipul taxei.

Teoretic, cei care au plătit taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, trebuiau să-şi primeacă banii înapoi în intervalul 1 ianaurie 2018 - 31 decembrie 2018. Apoi, cei care au achitat timbrul de mediu erau programaţi să-şi primească banii abia în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. În plus, pentru fiecare zi de întârziere, statul s-a angajat că va plăti proprietarilor şi o dobândă de 0.02% pe zi, echivalentul unei dobânzi de 7.3% pe an. Acest calendar nu a fost respectat, fapt care a adus reacţia destul de dură a Comisiei Europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

M Costi
12.06.2019, 20:13:40

@Valentin Bolocan - Da...e bucurie mare , Statul (pesedist !) trebuie sa returneze romanilor miliarde de lei, retinuti cu diversele taxe de mediu , in special pt masinile SH aduse din cimitirele de masini ale Europei de Vest ! Avem de ce ne bucura , Teodorovici si Dancila raman fara bani, deci e ...de bine. Nu conteaza ca Romania este plina de masini vechi , nu conteaza ca orasele si satele patriei sunt dintre cele ma poluate din Lume , important este ca le-am tras-o pesedistilor si ne simtim bine... !

-7 (13 voturi)
pe stânga Cum Intrii®
12.06.2019, 22:07:14

Da' tu ce mașină ai? Electrică?Pe hidrogen? PS.Eu am plătit taxa asta pentru o mașină nouă și ca mine au plătit și alții,așa că nu știu cât de"în special" este treaba.Ai și vreo statistică...un link,ceva?

+3 (9 voturi)
Libertate Dreptate
12.06.2019, 22:10:07

Comentariu considerat abuziv.

Schindler
12.06.2019, 23:04:49

solutia este sa se asigure itp efectuat corect, nu pe spagi si cumetrii. In rest aceste taxe sunt niste bani efectiv furati de stat, fie el pnl, psd, etc, care este normal sa se intoarca la proprietarii de drept

+3 (5 voturi)
Srb Srb
12.06.2019, 22:19:32

Saraci o sa fie mereu dar cu pretenții sa aibe masina. Ai cumparat marina veche plateste taxa.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (12)