UPDATE SENTINŢĂ Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu va fi cercetat în libertate sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu este acuzat de 24 de infracţiuni de abuz în serviciu (foto)
Nicuşor Constantinescu este acuzat de 24 de infracţiuni de abuz în serviciu (foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în libertate sub control judiciar. Aşa au decis judecătorii Tribunalului Bucureşti. Şeful Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost însă arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă.

UPDATE Nicuşor Constantinescu a declarat la ieşirea din Tribunalul Bucureşti că în cazul său s-a făcut dreptate.

„Eu cred că s-a făcut dreptate în sfârşit vis a vis de această măsură abuzivă pe care a luat-o DNA Bucureşti, aceea de a mă percheziţiona cu mascaţii de ieri dimineaţă începând cu ora 7.30, de a-mi da mandat de aducere cu sirene până la Bucureşti, de a-mi da mandat de reţinere 24 de ore aici la DNA, deci toată procedura era pregătită dinainte, atât pentru mine, cât şi pentru directorul de la RAJDP", a arătat Nicuşor Constantinescu.

De asemenea, acesta a precizat că a adus în faţa judecătorilor argumente, iar magistratul a avut "puterea" să nu îl aresteze.

„Am fost audiat trei ore jumate şi am adus argumente, iar judecătorul a avut puterea să nu accepte arestarea mea preventivă, confirmând că singura şansă a României este o justiţie care indiferent de orice imixtiune politică într-un an electoral să se facă dreptate", a precizat preşedintele CJ Constanţa.

Mai mult, Constantinescu a declarat că a invocat în faţa magistraţilor şi starea sa de sănătate.

„Am invocat şi aici starea mea de sănătate pentru că doamna procuror de la DNA Bucureşti nu a vrut să ia în calcul starea mea de sănătate, deşi ieri am depus copii după toate documentele privind diagnosticul meu şi necesitatea de a mă trata urgent pentru cancer de prostată", a mai spus Constantinescu.

„Am stat pe nedrept în arest pentru că eu nu sunt un pericol social, eu sunt reprezentantul a 750 de mii de cetăţeni care m-au votat de trei ori în judeţul Constanţa şi asta înseammă că justiţia a dat dreptate celor care au avut încredere în mine în permanenţă", a mai spus preşedintele CJ Constanţa.

Cu privirele la acuzaţiile pricurorilor cum că nu ar fi permis Curţii de Conturi să verifice activitatea instituţiei, acesta a spus că au fost doar interpretăti abuzive.

"Nu sunt refuzuri, sunt interpretări abuzive ale unor corespondenţe care s-au făcut între Regia de Drumuri, Consiliul Judeţean şi Curtea de Conturi. Dacă decizia preşdintelui Curţii de Conturi, domnum Văcăroiu care a reprogramat controalele la RAJDP şi faptul că la CJ s-a controlat activitatea ordonatorului de credite şi nu s-au găsit niciun fel de ilegalităţi, nici în 2010, nici în 2011, 2012 şi 2013. La acele acuzaţii trebuia să mă duc 845 de ani la puşcărie după DNA Bucureşti", a arătat Cobstantinescu.

În legătură cu acuzaţiile care i le aduce omul de afaceri Marian Turbatu, Constantinescu a precizat că acestuia i-a eliberat în 2007 mai multe autorizaţii.

"Turbatu este singurul investitor din Romănia căruia i-am eliberat în 2007 şi certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie fără să îi pretind nimic, el dorind să facă un parc eolian. Dacă nu vroiam să îi eliverez, nu îi eliveram", a mai arătat Nicuşor Constantinescu.

UPDATE Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis joi ca preşedintele CJ Constanţa să fie cercetat în libertate sub control Judiciar.

Instanţa a luat această decizie la puţin timp după ce ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui Nicuşor Constantinescu expirase.

Şeful Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost însă arestat preventiv pentru 30 de zile.

Persoana aflată sub control judiciar trebuie să respecte mai multe obligaţii, printre care cea de a se prezenta la poliţie conform programului de supraveghre, la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată, dar şi de a informa dacă îşi schimbă locuinţa.

În perioada controlului judiciar pot fi dispuse şi alte obligaţii inculpatului, cum ar fi: să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta; să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice; să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; să nu emită cecuri.

În cazul încălcării acestor obligaţii, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.

Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către instituţia, organul sau autoritatea anume desemnate de organul judiciar care a dispus măsura, în condiţiile legii.

UPDATE Nicuşor Constantinescu a fost adus de poliţişti la Tribunalul Bucureşti. Magistraţii urmează să stabilească dacă acesta va fi arestat preventiv sau nu.

Nicuşor Constantinescu a fost reţinut miercuri de procurorii anticorupţie.

După audieri şi emiterea ordonaţei de reţinere, Nicuşor Constantinescu a fost scos din sediul central al DNA şi urcat în duba care îl va aduce în arest.

Înainte să fie urcat în dubă, el a declarat: „Am fost reţinut în urma unor acuzaţii ale unui escroc - Turbatu Marian, care a înşelat Consiliul Judeţean Constanţa şi mi-a făcut plângere”.

Nicuşor Constantinescu este urmărit penal de DNA pentru 24 de infracţiuni de abuz în serviciu, fiind acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construite a unor centrale eoliene.

Concret, procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu de 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor", se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, din ordonanţa de reţinere a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2011 - 2013, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii.

În acest fel, spun anchetatorii, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.

"Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi", mai precizează DNA.

Potrivit DNA, Nicuşor Constantinescu a împiedicat, în mod repetat, efectuarea controlului programat în cursul anului 2011, condiţionând prezentarea documentelor de comunicarea unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi.

"Potrivit dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992 Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. După ce informaţiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program. Controlul care urma să se desfăşoare în cursul anului 2012 a fost împiedicat cu motivaţia că nu există acordul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, refuz menţinut cu prilejul solicitărilor repetate formulate de auditorii publici ai Curţii de Conturi", mai arată DNA.

Controlul programat în cursul anului 2013, adaugă anchetatorii, nu s-a putut efectua din cauza dispoziţiilor exprese ale preşedintelui CJ Constanţa, prin rezoluţii aplicate pe referatele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

Pe de altă parte, precizează DNA, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 de euro.

Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 ca preşedintele CJ Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, susţin procurorii.

"Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească", mai precizează DNA.

Citiţi pe aceeaşi temă:

FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă

UPDATE Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa, reţinut de procurori: „Normal că mi-e frică” de o eventuală arestare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite