UPDATE Instanţa a decis ca Nicuşor Constantinescu să nu fie arestat preventiv. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contestaţia lui Nicuşor Constantinescu faţă de arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Capitalei a fost admisă, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă. Astfel mandatul european de arestare emis pe numele lui rămâne fără obiect. Avocaţii lui Nicuşor Constantinescu au cerut instanţei admiterea permisiunii ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul SUA până la 1 septembrie.

UPDATE Magistraţii au admis marţi contestaţia lui Nicuşor Constantinescu faţă de măsura arestării preventive. Decizia instanţei este definitivă. 

Prin această decizie magistraţii au respins înlocuirea controlului judiciar, dispus iniţial în cazul lui Constantinescu, cu arestul preventiv.

Instanţa a stabilit, de asemenea, că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în SUA, a stat în mod legal în afara ţării între 18 iunie şi 1 iulie.

În aceste condiţii, mandatul european de arestare emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu rămâne fără obiect.

UPDATE În sprijinul cererii, apărătorii lui Constantinescu au depus la dosar o serie de documente oficiale, care ar fi fost emise de Departamentul de Justiţie al SUA. "Astăzi (marţi - n.r.) am depus dovezile concrete ale faptului că acest departament de justiţie confirmă legalitatea tuturor documentelor medicale, a conţinutului lor, a persoanelor care le-au semnat şi care atestă că domnia sa este în imposibilitate de a fi transportat, viaţa punându-i-se în pericol imediat dacă acest lucru s-ar realiza", a precizat avocatul Cătălin Dancu.

Instanţa urmeză să decidă dacă va admite cererea avocaţilor, dar şi dacă va anula dispoziţia Tribunalului Bucureşti prin care s-a hotărât arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa.

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 23 iunie, cererea procurorilor anticorupţie de înlocuire a controlului judiciar cu cea a arestului preventiv.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut din nou arestarea lui Nicuşor Constatinescu pentru că acesta nu s-a întors în ţară la data ce fusese stabilită de anchetatori după ce s-a decis cercetarea lui sub control judiciar. În replică, preşedintele CJ Constanţa susţine că se află încă în SUA unde se tratează de cancer de prostată.

Nicuşor Constantinescu nu a respectat prevederile controlului judiciar stabilit de anchetatori, arată procurorii DNA.

„Noi am prezentat un set de fotografii, care au circulat în presă, inclusiv săptămâna trecută, care arată starea medicală gravă, obiectiv vorbind, în ceea ce îl priveşte pe domnul Nicuşor Daniel Constantinescu, faptul că acesta nu şi-a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile pe care le avea, în sensul că acesta nu se poate deplasa în momentul acesta, cu drena pe care o are montată, pe o distanţă aşa de mare, dintre România şi Statele Unite ale Americii. Am invocat faptul că procurorul care a încuviinţat părăsirea ţării, începând cu data de 3 aprilie 2014, cunoştea faptul că domnul Constantinescu urmează să suporte un tratament complex, care includea nu doar operaţia care a fost deja realizată, ci şi tratamentul cu radioterapie, care urmează să fie realizat tot acolo, fază în care domnul Constantinescu se află în momentul de faţă", a declarat Marius Mocanu, avocatul lui Constantinescu după terminarea procesului de la Tribunalul Bucureşti.

Dat în urmărire internaţională

Pe 7 iulie, aceeaşi instanţă a emis pe numele lui Constantinescu un mandat european de arestare şi a dispus ca acesta să fie dat în urmărire internaţională.

În aceeaşi zi, apărătorul lui Constantinescu a contestat cele două decizii la Curtea de Apel Bucureşti.

„Solicitarea de emitere a mandatului de arestare internaţional formulată de DNA în vederea extrădării este o reacţie inutilă la soluţia definitivă pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în data de 10 iulie 2014, în care s-a stabilit că preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, nu a încălcat nici una din măsurile impuse de controlul judiciar“, a transmis avocatul său, Marius Mocanu. 

Constantinescu, cercetat şi în alte două dosare penale

Constantinescu este cercetat şi în alte două dosare penale, pentru infracţiuni similare. Unul a fost trimis spre judecare de procurorii din Constanţa, iar altul se află în curs de instrumentare la acelaşi serviciu.

Într-un alt dosar, pe 25 aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Conform rechizitoriului întocmit în acest dosar, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, informează DNA.

De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Pe aceeaşi temă:

FOTO SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate casele baronilor din România. Nicuşor Constantinescu are vilă în centrul Constanţei

Nicuşor Constantinescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, locuieşte într-o vilă aflată în centrul oraşului, pe strada Mihai Eminescu, într-o zonă de lux a Constanţei.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cercetat în libertate

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în continuare în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, vineri, contestaţia procurorilor Direcţiei Nţionale Anticorupţie (DNA) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care acesta a fost lăsat în libertate.

Motivarea instanţei. Subalternul lui Nicuşor Constantinescu a refuzat controalele autorităţilor doar pentru că şeful lui i-a cerut asta

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat în motivarea deciziei prin care a decis arestarea preventivă a directorului Regiei Judeţeane de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, că activitatea infracţională a acestuia poate constitui o practică în literatura de specialitate. Acesta este acuzat, alături de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite