Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Iohannis contrat de judecătoarea Gabriela Baltag: „Să vă gândiţi la suferinţele acestor cetăţeni, la impactul unor intervenţii oculte, de natura protocoalelor secrete”

59
10 Dec 2019 12:05:41
Autor: News.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este ”cel mai votat dintre politicieni”, de aceea nu va participa la prezentarea bilanţului şi la alegerea noii conduceri. În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus că tocmai le-a trasat ”recomandări care par imperative”.

”Eu am venit pentru că am respect pentru CSM şi pentru Justiţie şi pentru că aşa ne-am obişnuit să ne vedem cel puţin odată pe an, însă, prin abţinerea mea de la implicare în iscuţii, vreau să dau un semnal suplimentar că niciun politician, nici cel mai ales din România, nu trebuie să se amesece în treburile concrete ale CSM şi ale justiţiei. Ca atare, dacă nu vă supăraţi, eu mă voi retrage şi vă las să continuaţi”, a spus Klaus Iohannis, marţi, în şedinţa CSM după ce şi-a przentat dicursul.

În replică, judecătoarea Gabriala Baltag i-a spus prşedintelui că a trasat ”recomandări imperative”.

”Cu toate că aş fi crezut că e reală dorinţa dumneavoastră de a nu vă implica, tocmai ce mai înainte aţi rostit câteva recomandări care par cumva imperative pentru noi. (...) Este adevărat că justiţa a trecut printr-un an greu, de fapt nu ştiu când a fost mai simplu. Ne-am bucura  foarte mult şi am încredere că veţi da semnalul către celelalte două puteri, ca Justiţia să nu mai fie obiect şi subiect de campanie electorală. Pentru noi ar fi cel mai important acest aspect, pentru că Justţia este subiect de campanie electorală de prea multă vreme. Ne-am întrebat ce ar fi politicienii dacă nu ar fi justiţie, probabil nu ar mai fi politicieni. Vorbeaţi despre cetăţeni şi nu pot să nu mă gândesc că mi-aş dori să vă gândiţi la suferinţele acestor cetăţeni, la impactul unor intervenţii oculte, de natura protocoalelor secrete. Aş vrea ca preşedintele să poată vorbi deschis despre acest lucru. Că este o realitate”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.

Şeful statului i-a atras atenţia că el nu mai este în capmanie electorală de aceea poate vorbi deschis: ”Aţi atins puncte sensbile şi cred că este un lucru bun să se discute. Eu nu mai sunt în campanie – acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult şi voi veghea să nu mai revină niciodată, iar acea etapă de intrare cu bocancii a politicului, a unor partide – ca să nu generalizăm – în organizarea Justiţiei s-a terinat şi cât voi rămâne eu, vă garantez că nu se va repeta”.

”Este foarte adevărat că într-o campanie electorală, într-o Românie normală, nu avem ce discuta despre Justiţie, dar, pentru asta, toţi actorii implicaţi în aceste demersuri - şi CSM de exemplu – treuie să-şi asume rolul şi responsabilitatea pentru care răspund  faţa românilor. Cred că în România normală judecătorii judecă drept, justiţia îşi face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiţia şi niciun magistrat nu acceptă discuţii cu un politicin care încearcă să diriguiască justiţia. Cred că împreună, acum, chiar avem şansa să realizăm acest lcuru”, a mai spus şeful statului.

Acesta a declarat, în discursul rostit în debutul şedinţei CSM, că recomandările instituţiilor europene în domenul justiţiei nu sunt facultative şi ele trebuie transpuse în legislaţia naţională.

CSM îşi alege, marţi, noua conducere pentru anul 2020.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Podar
10.12.2019, 12:23:47

Dar cu R. Weber,,,cum Râmâne.. Nu o pune Nimeni la Punct...?! Pentru câ vrea Tot sâ Dârâme, Sâ punâ Justiția in...Fund...?! ...

+13 (19 voturi)
Ionel Marcu
10.12.2019, 12:36:10

Sigur că unele persoane au avut de suferit pentru că au fost ascultați, înregistrați și pentru că dovezile au fost predate Justiției, dar aceștia sunt penalii, escrocii care au profitat de funcție pentru a-și spori veniturile. Iar judecătoarea asta trebuie să fie din tabăra Savonea, pro penali, pro PSD. De ce trebuie să fie membrii CSM împărțiți în două tabere? Aceștia ar trebui să fie aleși de magistrații din toată țara, prin vot electronic sau prin corespondență, nu numiți de PSD și alți politruci pentru că e evident că nici CSM, nici CCR nu sunt obiective, ci votează politic, altfel cum se explică scorurile astea de 5-4. 6-3. 9-9 ?

+15 (21 voturi)
Gib
10.12.2019, 12:24:12

Eu stiu ca un judecator nu face altceva decat sa aiba in fata sa prevederile legilor (exact asa cum sunt ele) si in functie de gradul de incalcare a prevederilor legii sa stabileasca vinovatia si marimea pedepsei. Are dna. Baltag si impreuna cu ea tot ansamblul care formeaza justitia informatii ca presedintele a incalcat aceste drepturi atat de simple? Cine ii opreste pe acesti alintati ai soartei sa faca justitie?A, ca exista un parlament cu comisii Iordache & co, ca exista un CCR care adauga la legi si decide discretionar, ca recent ne-am pricopsit si cu o Renate Weber si cu o sectie de tip Gestapo sustinuta de oribila dna. sefa a CSM este o alta discutie pe care madam Baltag ar trebui sa o aiba cu toti cei enumerati. Ceea ce se stie este ce presedintelui ca institutie i s-au luat din atributii si n-am auzit-o pe incisiva Baltag sa cracneasca. Frumos ar fi daca dansa ar aprecia asa cum se cuvine declaratia atat de transanta facuta de presedinte si sa il sprijine cu partea care ii revine pentru aplicarea acestor principii absolut corecte.

+12 (18 voturi)
Realist
10.12.2019, 12:25:09

In mare parte, povestea cu "protocoalele" este o gogoasa umflata de televizunile penalilor din Ro. Dupa ce au luat prin lege procurorilor instrumentele de investigatie - Procuratura a incheiat protocoale de colaborare cu institutiile care mai aveau acele instrumente. Dupa au intrat la bulau niste piese grele, a inceput campania cu "protocoalele secrete" - care nu erau mai secrete decat altele incheiate la nivelul serviciilor secrete- ca doar nu trebuia sa stiie toti banditii care sunt mijloacele de urmarire ?!? Si asa se fura la greu in Romania, si asa hotii sunt f. greu de prins, iar cand sunt trimisi in judecata, deseori sunt achitati din motive procedurale ... PS: "Eu nu mai sunt în campanie – acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult " Banuiesc ca presedintele a zis "demult" si nu "de mult" :))

+12 (18 voturi)
Lucifer
10.12.2019, 12:35:55

Ticăloasa Justiţie română nu vrea să-şi bage nimeni nasul în afacerile ei. Măi, de 30 de ani, TOATE furăciunile au fost făcute cu ajutorul bravei Justiţii române. Acum Justiţia nu vrea să fie anchetată de nimeni, decât numai de ea însăşi, prin intermediul Secţiei Speciale controlate de CSM. Adică vor imunitate la fărădelegi şi la mafiotisme.

+11 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (59)