Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Iohannis participă la şedinţa de mâine a plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Se va alege şi noua conducere a forului

1
4 Jan 2018 14:42:02
Autor: Valentin Bolocan
Preşedintele Iohannis a prezidat pentru prima oară o şedinţă a CSM în 6 ianuarie acum trei ani  FOTO presidency.ro
Preşedintele Iohannis a prezidat pentru prima oară o şedinţă a CSM în 6 ianuarie acum trei ani  FOTO presidency.ro

Şeful statului şi-a anunţat participarea la şedinţa de vineri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Conform programului, în şedintă se va prezenta raportul de activitate al CSM pe anul trecut şi se va alege noua conducere a instituţiei. Judecătoarea Simona Marcu candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM, în timp ce procurorii Codruţ Olaru şi Nicolae Solomon şi-au depus candidaturile pentru postul de vicepreşedinte al Consiliului.

Întâlnirea dintre preşedinte şi membrii CSM va avea loc într-un context tensionat de trecerea prin Parlament a modificărilor aduse legilor justiţiei şi introducerea câtorva zeci de amendamente la Codurile penale, care ameninţă să destabilizeze sistemul. În ultimele două luni CSM a criticat în mai multe rânduri modificările aduse legilor justiţiei.

În acelaşi timp, tot mâine vor fi aleşi noii şefi ai Consiliului Superior al Magistraturii. 

Judecătoarea Simona Camelia Marcu, care candidează pentru postul de preşedinte al CSM este membru al Consiliului din partea instanţei supreme, fiind judecător la Secţia Contencios Administrativ.

Vicepreşedinţii

Pentru funcţia de vicepreşedinte vor candida procurorii Nicolae Solomon şi Codruţ Olaru.

Surse din sistem au precizat că procurorul Codruţ Olaru nu are susţinerea Secţiei pentru procurori a CSM, cel sprijinit pentru a ocupa aceasta funcţie fiind Nicolae Solomon. 

Codruţ Olaru este reprezentantul Parchetului General în CSM, acesta fiind activat ca general al Armatei Române în luna mai a anului 2016. Activarea a scos la iveală o parte mai puţin cunoscută, şi deopotrivă, controversată a carierei sale: două grade militare obţinute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa.

Avansările procurorului au fost justificate, în 2011, de MapN ca fiind făcute „în mod excepţional”, situaţie răsturnată un an mai târziu când o comisie de analiză a Armatei „nu a putut desluşi dacă gradul de colonel a fost acordat în baza legii şi a nevoilor ministrului”, a explicat pentru MEDIAFAX fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. După plecarea acestuia însă, succesorul său, Mircea Duşa, pare că a desluşit, dându-i înapoi lui Olaru gradul de colonel, ulterior fiind avansat general de Traian Basescu.

Întreaga poveste a avansării lui Codruţ Olaru a intrat în atenţia publică după ce, pe 17 mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă cu o stea, în rezervă, în Ministerul Apărării Naţionale. Simultan cu această trecere în activitate a lui Olaru, în vârstă de doar 43 de ani, a avut loc şi numirea sa în funcţia de procuror militar la secţia parchetelor militare de la Parchetul General.

Procurorul Nicolae Solomon şi-a început activitatea în 2008, la Medgidia, iar în 2010 a venit la Bucureşti, fiind magistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. Ulterior, a activat la DIICOT, după care la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost şi prim-adjunct.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dan Garceag
4.01.2018, 17:28:06

DOMNULE PRESEDINTE, IN DUMNEAVOASTRA AVEM TOATA SPERANTA,,

Modifică Setările