UPDATE Traian Băsescu a dat undă verde pentru urmărirea penală în cazul foştilor miniştri Videanu şi Silaghi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a trasmis cererile de urmărie penală faţă de foştii miniştri Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi FOTO Eduard Enea
Preşedintele Traian Băsescu a trasmis cererile de urmărie penală faţă de foştii miniştri Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi FOTO Eduard Enea

Preşedintele României, Traian Băsescu a transmis, duminică, ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, şi Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. Anunţurile au fost făcute prin două comunicate de presă ale Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat că preşedintele Băsescu a făcut un lucru „absolut corect” atunci când a avizat începerea urmăririi sale penale, că nimeni nu poate să blocheze actul de justiţie, arătând că are toate dovezile nevinovăţiei sale, pe care le va da procurorilor.

„Mi-aş fi pus întrebarea ce s-ar fi întâmplat dacă domnul preşedinte nu ar fi avizat. Domnul preşedinte a făcut un lucru absolut corect. Eu cred că nimeni din această ţară, indiferent că este o persoană sau o instituţie, nu poate să blocheze înfăptuirea actului de justiţie în România. Ce pot să vă spun este că am în momentul de faţă toate dovezile nevinovăţiei mele, pe care le voi pune la dispoziţia procurorului de caz”, a declarat Videanu într-o conferinţă de presă.


„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 8 septembrie a.c., ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, în raport cu dispoziţiile Art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată într-un prim document.

În ceea ce-l priveşte pe fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, „preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 8 septembrie a.c., ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 6 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor în perioada mai - decembrie 2012, în raport cu dispoziţiile Art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", se arată într-un alt comunicat emis de Preşedinţie.

Legat de cererile de urmărire penală pentru Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi, transmise ministrului Justiţiei, preşedintele Traian Băsescu a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), se precizează în comunicate.

Videanu, interceptat de procurori

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu omul de afaceri Ioan Niculae, pe care este acuzat că l-a favorizat. Procurorii au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae, pe tema modului în care Niculae şi combinatul său să obţină gaz mai ieftin. În replică, Videanu spune că extrasele apărute în presă sunt scoase din context.

„Nu am negociat niciodată cu nici un om de afaceri, cu atât mai puţin cu cel invocat public, acordarea vreunei facilităţi. De asemenea, extrasele din stenograme care circulă în mass media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, într-o succesiune aleatorie, creând astfel o imagine de ansamblu falsă”, a explicat Videanu.

Fostul ministru a mai adăugat că nu a primit nicio informare expresă din partea organelor abilitate ale statului privind constituirea unui grup infracţional.

Acuzaţiile aduse de procurori

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)  a cerut procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului cu cereri de începere a urmăririi împotriva lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro, fapte comise în perioada 2006-2008 şi, respectiv, 2008-2010, când au fost miniştri ai Economiei.
 
Potrivit procurorilor, Vosganian şi Videanu ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine şi trei memorandumuri pentru a pentru a-l ajuta pe Ioan Niculae, respectiv pentru ca firma „Interagro“ deţinută de omul de afaceri să primească reduceri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, informează Mediafax.

Romgaz a vândut către Interagro gaze în valoare de 500 de milioane de dolari

Astfel, Romgaz a vândut preferenţial către Interagro gaze naturale în valoare de 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane au fost reduceri comerciale acordate ilegal. Anchetatorii susţin că firma Interagro nu putea beneficia de reduceri comerciale, întrucât avea o datorie de aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale.

Procurorii DIICOT au cerut aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu şi a ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Pentru Vosganian, anchetatorii au nevoie de aviz parlamentar, iar pentru Videanu de la preşedintele României. Cei doi sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.
 
Fostul ministru Adriean Videanu se apără cu faptul că ministerul pe care îl conducea doar a propus, iar decizia a fost luată de Guvern în integralitatea sa, din care făcea parte şi actualul premier Victor Ponta.

Silaghi, înregistrat ca deputat european din 4 septembrie

Pe de altă parte, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut pe 6 septembrie procurorului general să sesizeze preşedintele cu cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, în condiţiile în care acesta şi-a dat demisia din Parlament şi avizul nu mai poate fi dat de Camera Deputaţilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost înregistrat pe site-ul Parlamentului European ca deputat european, începând de miercuri, 4 septembrie, după ce cu o zi înainte şi-a dat demisia din Parlamentul României.

În 19 august, DNA a solicitat procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, fiind acuzat că, în cursul anului 2012, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.


STENOGRAME Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurori

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu omul de afaceri Ioan Niculae, pe care este acuzat că l-a favorizat. Procurorii au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae, pe tema modului în care Niculae şi combinatul său să obţină gaz mai ieftin. În relică, Videanu spune că extrasele apărute în presă sunt scoase din context.

Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, suspectaţi de subminarea economiei naţionale. Procurorul general cere declanşarea procedurilor de începere a urmăririi penale împotriva acestora

Procurorul general a solicitat luni Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurii pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu. Pentru Vosganian, anchetatorii au nevoie de aviz parlamentar, iar pentru Videanu de la preşedintele României. Cei doi sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.

DNA îi cere procurorului general să îi solicite preşedintelui aviz pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Silaghi

Şeful Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, vineri, procurorului general să sesizeze preşedintele cu cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, în condiţiile în care acesta şi-a dat demisia din Parlament şi avizul nu mai poate fi dat de Camera Deputaţilor.

Ancheta Silaghi, la mâna lui Băsescu

Liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat, marţi, din Parlamentul României şi urmează să ocupe unul dintre locurile de eurodeputat rămase vacante.  Potrivit legii, preşedintele Traian Băsescu este cel care poate aviza sau nu începerea urmăririi penale, după ce Silaghi a renunţat la funcţia din Parlament. Mai poate exista, însă, o variantă prin care ancheta să fie tergiversată.

Cererea procurorului general în cazul Silaghi, trimisă la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, să trimită Comisiei juridice cererea procurorului general de declanşare a procedurilor pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Ovidiu Silaghi, urmând ca această comisie să întocmească un raport în termen de 30 de zile. Silaghi este acuzat de trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite