Prima plângere penală după incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Piatra Neamţ. Rudele unui pacient care a ars de viu cer daune de 1 milion de euro - DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Exploziv-Piatra Neamţ
Imagine: Exploziv-Piatra Neamţ

Prima plângere penală formulată de rudele unui pacient mort în incendiul din Secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ a fost depusă la Parchetul General. Mama şi fiul pacientului Ion Toma consideră că unitatea medicală este primul responsabil pentru tragedie şi cer, prin avocat, daune de 1 milion de euro.

„Adevărul” a intrat în posesia primei plângeri penale depuse de rudele celor morţi în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ, al bilanţ a ajuns la 12 decese. Zece pacienţi au murit la Secţia ATI după ce salonul în care se aflau a fost cuprins de flăcări în data de 14 noimenbrie, iar alţi doi au decedat ulterior, în urma arsurilor suferite.

Verginia Toma şi Valentin Toma sunt mama, respectiv fiul lui Ion Toma, care era internat la Spitalul din Piatra Neamţ din data de 5 noiembrie, după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Nouă zile mai târziu, bărbatul avea să moară în incendiul din Secţia ATI.

Avocatul Adrian Cuculis a pus la dispoziţia „Adevărul” plângerea penală pe care a formulat-o în numele familiei celui decedat. Din document rezultă o serie de detalii care, dacă se vor confirma în timpul anchetei, vor cântări greu la proces.

Imagine indisponibilă

„Cu două zile înaintea izbucnirii incendiului pe secţia ATI, Toma Ion era conştient, informaţiile coroborându-se cu fişele medicale care reţin că acesta a fost mutat pe secţia ATI doar cu câteva ore înainte de incendiul din cadrul acestei zone a spitalului. Vineri, 13.11.2020, când familia acestuia a vrut să reia legătura cu victima, au primit informaţii de la personalul medical că starea lui Toma Ion s-a agravat (…). Aceasta este şi ultima oară când familia a discutat cu personalul medical în legătură cu persoana lui Toma Ion, urmând ca a doua zi să fie cuprinsă de flăcări întreaga secţie ATI (…) şi să fie provocat în mod direct decesul numitului Toma Ion. În data de14.11.2020, secţia ATI a luat foc din cauze necunoscute până la acest moment, fiind suspiciuni că (aceste cauze – n.r.) ar fi în legătură cu proasta gestionare a echipamentului de oxigen, supraîncărcarea instaleţiei electrice sau alte cauze asemănătoare.De observat că în spaţiul public s-a vehiculat ideea că salonul ATI ar fi fost încuiat, sub cheie, lucru care a zădărnicit şi mai mult salvarea celor care se aflau în acest salon, motiv pentru care opinăm că trebuiesc efectuate cercetări şi sub acest aspect şi dacă va fi cazul, extinsă urmărirea penală în acest sens”, se arată în documentul citat.

Ce au văzut la morgă rudele bărbatului decedat

„Având în vedere comunicările provenite de la spital, în sensul că o parte dintre cei care au fost internaţi la secţia ATI ar fi decedat în UPU (n.r. – unitatea de primiri urgenţe) din cauze conexe COVID şi nu în legătură directă a incendiului, este necesar să urmărim acest fir logic şi medical pentru săptămâna 9-15 noiembrie, ultima săptămână în care Toma Ion a fost în viaţă. Astfel, precizăm că identificarea cadavrului numitului Toma Ion a fost făcută de către familie în mod direct, însă faptul că a fost expus la incendiu reiese din planşele depuse la dosarul cauzei. (…) Din cele declarate în mod direct de către familia lui Toma Ion, la recunoaşterea cadavrului se observau arsuri în zona feţei şi pe corp, părul în mod vădit ars şi o culoare cenuşie ce îi cuprindea tot corpul”, se arată în plângerea penală. 

Imagine indisponibilă

Ce au scris medicii legişti în certificatul de deces

„Observăm din datele autopsiei şi din certificatul constatator al decesului că principala cauză a decesului este IRA, respectiv Insuficienţă Renală Acută / fibroză ischemică de miocard, hipertrofie cardiacă, pneunonie bilaterală. (…) Prin comparaţie cu tragicul eveniment din clubul Colectiv, observăm că o parte dintre victimele care au ieşit cu viaţă din club (…) au decedat ultrerior în UPU, principala cauză fiind instalarea IRA. (…)  Observămaici, ca şi în cazul Colectiv, că avem o insuficienţă organică multiplă, ceea ce duce cel puţin rezonabil la concluzia că moartea lui Toma Ion s-a datorat expunerii la fum şi foc”, se mai arată în document.

Imagine indisponibilă

Infernul de la ATI Piatra Neamţ – filmul tragediei

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a anunţat, imediat după tragedie, că pentru mărirea capacităţii secţiei ATI de la SJU Neamţ pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul 2, prin construirea unui perete. Pentru aceste modificări, spitalul nu a solicitat avizul DSP.

Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.

Sâmbătă, 14 noiembrie, ora 18.00, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ. La secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă – ATI – pentru pacienţii cu COVID-19 sunt internaţi 16 pacienţi, sedaţi şi legaţi la tuburile de oxigen care-i ajută să respire. De gardă este mediul anestezist Ioan Cătălin Denciu, împreună cu câteva asistente.

Ora 18.30. Un incendiu izbucneşte într-unul din cele două saloane unde se află pacienţii internaţi cu COVID-19, cel mai probabil din pricina unui scurt circuit la instalaţia electrică. Focul se propagă cu o viteză foarte mare. Medicul de gardă Ioan Cătălin Denciu, împreună cu asistentele încearcă să stingă incendiul cu ce au la îndemână, extinctoare mai ales, dar nu este suficient. Cei şase pacienţi aflaţi în salonul alăturat celui în care a izbucnit focul sunt evacuaţi de personalul medical. Doctorul Denciu intră în salonul incendiat pentru a salva un pacient intubat. Combinezonul din plastic cu care este echipat ia foc, iar flăcările îi ard jumătatea inferioară a corpului. Medicul suferă răni extinse pe 40% din corp, iar o asistentă este şi ea afectată.

Ora 19.00. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ anunţă că, în jurul orei 19.00, s-a primit un apel de incendiu la SJU Piatra Neamţ şi că pompierii au sosit la faţa locului în 5 minute. Incendiul era unul cu flacără deschisă şi degajare mare de fum. Pompierii intervin iniţial cu 5 autospeciale de stingere şi o autoscară, după care numărul mijloacelor de intervenţie a crescut la 35. Intervenţia a durat 20 de minute.

Un martor ocular declară că, în zona spitalului este multă agitaţie, multe maşini sunt parcate aiurea, împiedicând accesul pompierilor. Potrivit acestuia, la un moment dat, s-a produs o explozie care a pulverizat geamurile spitalului. După stingerea incendiului, pompierii pătrund în clădire şi scot din salonul incendiat mai mulţi pacienţi carbonizaţi cu tot cu paturi.

Spitalul trimite un comunicat potrivit căruia, sâmbătă seara, în jurul orei 18.30, a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI. În acel moment şapte pacienţi erau declaraţi decedaţi, iar cel de-al optulea era în stare critică. Comunicatul vorbea despre transferul pacienţilor în viaţă către alte spitale.

Ora 20.50. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase iaşi, dr. Carmen Dorobăţ anunţă că mai mulţi pacienţi cu COVID-19, preluaţi de la Piatra Neamţ vor fi transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, iar medicul rănit la Iaşi. Bilanţul deceselor ajunge la 10 persoane, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani.

Ora 22.37. Apar primele imagini cu salonul incendiat de la Piatra Neamţ difuzate de Exploziv TV Neamţ. Se văd geamuri sparte, pereţi negri de fum, resturi carbonizate.

Ora 23.17. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru anunţă după sosirea în zonă că spitalul din Piatra Neamţ va trece în subordinea Ministerului Sănătăţii. „După cum ştiţi, un eveniment tragic aici la Spitalul din Piatra Neamţ – incendiu în secţia ATI SARS-CoV-2. Decese în rândul pacienţilor, un medic cu arsuri. Alte trei persoane din aparatul medical cu arsuri de gradul I şi II care necesită internarea. În acest moment se face transferul medicului ars, care acum este conştient, către Iaşi de unde va fi transportat către spitalul Floreasca în această noapte cu un avion sanitar. Ceilalţi 6 pacienţi se transferă în acest moment la Iaşi pentru tratament suport SARS-CoV-2”, a afirmat Nelu Tătaru după discuţia la Piatra Neamţ cu primarul şi managerul spitalului.

Ora 23.37. Presa străină, printre care Reuters, Associated Press, BBC, Al Jazeera, ABC, Deutsche Welle, relatează despre incendiu. 

  •  „Un incendiu ucide zece persoane într-un spital COVID românesc”, transmite Reuters. 
  • „Zece persoane au murit într-un incendiu  la o secţie de terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus”, scrie Sky News. 
  • „România - Incendiu la o unitate de terapie intensivă pentru pacienţi cu COVID-19”, notează ABC News. 
  • „Covid - un incendiu la un spital ucide cel puţin 10 pacienţi infectaţi, scrie BBC. 
  • Site-ul Al Jazeera scrie despre incendiu, comentând: „Ţara cu 19 milioane de locuitori este una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Sistemul său sanitar precar suferă din cauza numărului insuficient de medici, în special în oraşele mici”. 
  • „Zece oameni mor în urma unui incendiu într-un spital românesc”, scrie Deutsche Welle.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite