Prima sentinţă de anulare a unei amenzi pentru lipsa măştii de protecţie ca urmare a deciziei CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Judecătoria Sectorului 1 a anulat o amendă pentru lipsa măştii de protecţie invocând decizia CCR prin care s-a stabilit că ordonanţa de urgenţă care instituia purtarea măştii în spaţiile deschise este neconstituţională. Decizia nu este definitivă.

Un bărbat care a fost amendat cu 500 de lei, pe 21 aprilie 2021, pentru că statea pe o bancă, în zona Gării de Nord, fără a purta masca de protecţie, a contestat sancţiunea în instanţă.

În motivarea deciziei prin care se anulează amenda, magistraţii invocă hotărârea CCR prin care este declarată neconstituţională OUG 192/2020, care prevedea obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise.

"Astfel, prin efectul declarării neconstituţionale a acestui act normativ, măsurile de protecţie instituite prin prevederi cu forţă juridică inferioară, respectiv prin art. 1 din Anexa nr. 2 a HG nr. 432/2021 nu mai pot produce efecte juridice, motiv pentru care nepurtarea măştii într-un spaţiu public exterior, cum este cazul în speţa de faţă, nu mai poate constitui contravenţie.

În acest context, instanţa apreciază că, deşi decizia Curţii Constituţionale nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României până la pronunţarea prezentei sentinţe, o asemenea împrejurare nu poate justifica ignorarea situaţiei juridice concrete a contravenientului, din moment ce nu se poate reveni asupra hotărârii instanţei de contencios constituţional astfel pronunţate, care are caracter definitiv şi general obligatoriu.

Pentru aceste motive şi constatând că petentul a fost sancţionat în temeiul unei dispoziţii declarate neconstituţionale, instanţa va admite plângerea contravenţională formulată şi va anula procesul-verbal contestat",  motivează instanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite