Prima sentinţă pentru fostul procuror Angela Nicolae: patru ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul procuror Angela Nicolae a stat o vreme şi în arestul Poliţiei FOTO Mediafax
Fostul procuror Angela Nicolae a stat o vreme şi în arestul Poliţiei FOTO Mediafax

Fostul procuror Angela Nicolae a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la completul de cinci judecători. DNA susţine că femeia cerea bani pentru intervenţii în dosare.

Fiul Angelei Nicolae, Daniel, a fost condamnat la trei ani de închisoare, la fel ca şi omul de afaceri Rami Ghaziri.

Angela Nicolae, fiul ei şi doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată procurorii DNA după ce procurorul a cerut aproape 88.000 de lei pentru a intereveni în mai multe dosare, a arătat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Conform rechizitoriului întocmit în această cauză, în perioada martie-septembrie 2012, Angela Nicolae ar fi cerut de la omul de afaceri Rami Ghaziri, direct şi prin intermediul fiului său Daniel Nicolae, mai multe sume de bani. În total, ea ar fi pretins de la Ghaziri aproape 112.000 de lei şi 1.500 de euro din care a primit prin intermediul fiului său, în total 82.215,64 de lei.

În schimbul banilor, spun anchetatorii, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe lângă magistraţi procurori, astfel încât să îi determine să pronunţe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri şi firmei sale.

"Promisiunea de intervenţie pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţii români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi declinat ulterior la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti", potrivit procurorilor anticorupţie.

Conform sursei citate, între 28 mai şi 12 iulie, fostul procuror al Parchetului general a cerut şi a primit de la Sorin Gheorghe, trimis şi el în judecată, în trei tranşe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul parchetului de pe lângă o judecătorie şi îl va determina să adopte o soluţie favorabilă faţă de un cunoscut al omului de afaceri. Persoana pentru care urma să intervină era cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unităţi de parchet, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

"În luna august 2013, inculpata Nicolae Eugenia Angela a primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în baza unei înţelegeri infracţionale anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenţia făcută pe lângă un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte - Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancţioneze pe Gheorghe Sorin care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de provenienţă", spun anchetatorii DNA.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe un imobil, ce îi aparţine Angelei Nicolae, pentru a acoperi suma de 87.715,64 de lei, bani pe care ea i-ar fi primit sub formă de mită.

Fostul procuror este acuzat de anchetatori de trafic de influenţă. Alături de ea, a mai fost deferit justiţiei şi fiul său, Daniel Nicolae, acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, dar şi oamenii de afaceri Rami Ghaziri şi Sorin Gheorghe, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Reţeaua cărnii”. 80 de audieri, 12 persoane arestate. Printre acestea este şi procurorul Parchetului General

12 persoane au fost arestate preventiv, marţi, în dosarul de evaziune de 70 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi procurorul Angela Nicolae şi fiul său, funcţionarul ANAF Antonio Burlac şi liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman. Totodată, magistraţii au decis ca angajatul ANAF Ilie Traian şi alte trei persoane să fie eliberate. Pentru a putea fi judecat, anchetatorii au împărţit acest dosar în trei loturi.

Senatorul Bădălău a luat şpagă în pulpe de pui de la evazionişti. 12 persoane au fost arestate

Angela Nicolae, fost procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului General, a fost arestată preventiv, marţi, de judecătorii Curţii Supreme. Potrivit unuia dintre avocaţi, prejudiciul în acest caz a ajuns la 70 de milioane de euro.

Peste 20 de persoane reţinute într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, un procuror de la Parchetul General

27 de persoane au fost reţinute, luni seară, de procurorii anticorupţie într-un caz de evaziune de peste 50 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi procurorul de la Parchetul General, Angela Nicolae şi fiul său. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost sub învinuire fiind acuzat de trafic de influenţă.

Procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, reţinuţi în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reţinuţi, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite