Descentralizarea lui Dragnea, respinsă de Stroe: „Trecerea Poliţiei în subordinea primarilor ar afecta grav siguranţa cetăţeanului. România e o ţară sărăcuţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Radu Stroe respinge descentralizarea lui Dragnea    FOTO Adevărul
Ministrul Radu Stroe respinge descentralizarea lui Dragnea    FOTO Adevărul

Radu Stroe, ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), a anunţat marţi că nu susţine proiectul Legii descentralizării, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, conform căruia poliţiştii ar urma să treacă în subordinea primarilor. Stroe a explicat faptul că un astfel de pas ar afecta serios siguranţa cetăţeanului.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat într-un comunicat de presă că proiectul ordonanţei de urgenţă privind descentralizarea unor instituţii - printre care şi Poliţia - nu a fost transmis ministerului condus de Stroe, în condiţiile în care, în situaţia unei asemenea iniţiative legislative, Internele ar trebui să fie co-iniţiator.

Poliţia, mai rentabilă descentralizată în viziunea lui Dragnea

Potrivit proiectului iniţiat de Liviu Dragnea, „în subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona serviciile rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari“

„Orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului“, susţine reprezentantul Ministerului de Interne.

Radu Stroe mai atrage atenţia că „descentralizarea se poate face doar în urma unor consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali“.

Stroe: „Decuplat, sistemul de poliţie şi-ar pierde eficienţa“

Totodată, ministrul de Interne a precizat marţi că sistemul de poliţie nu poate fi decuplat şi pus pe mai multe centre de comandă pentru că şi-ar pierde eficienţa. „Tot sistemul trebuie sa participe. Fiind decuplat de la comandă unică şi fiind pus la opt comenzi nu mai e eficient“.

„Ia imaginaţi-vă şi dumneavoastră, România e o ţară sărăcuţă şi nu poate avea 789 centre de comandă pentru situaţii de urgentă. Agenţii şi tot sistemul nostru lucrează pe nişte reguli care au în vedere şi problematici care ţin de securitatea naţională, în colaborare cu alte structuri ale statului. Cât avem, 200-300 de oraşe? Ce facem dacă împărţim poliţia în 200-300 de oraşe?“, a subliniat şeful MAI.

În plus, potrivit unor informaţii apărute de presă, în  proiectul iniţiat de Dragnea, „pentru descentralizarea poliţiei, categoriile de personal al poliţiei locale se vor completa cu functionari publici, civili, cu statut special, care vor ocupa funcţii specific de poliţist conform Statutului poliţistului““.

Dragnea susţine că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat tot marţi că a trimis proiectul de lege privind descentralizarea către primari pentru a vedea propunerile incluse, el arătând că ulterior va avea o întrevedere cu edilii pentru a da o formă finală actului normativ şi că susţine fără rezerve prevederile acestuia.

„Nu a fost o circulară pe care am trimis-o eu în teritoriu. Sunt câteva luni de când împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, primari de comune, oraşe municipii şi preşedinţi de CJ lucrăm împreună la un pachet de legi, printre care şi Legea descentralizării“, a spus Dragnea.

El a precizat că a colectat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice toate solicitările primarilor şi le-a dat forma unui proiect de lege, pentru că erau solicitări legate de principii.

„Le-am pus (propunerile - n.r.) într-o formă de proiect de lege şi le-am transmis-o lor, deci nu am dat drumul în eter sau nu am trimis-o aşa prin ţară cu curierul. Le-am dat-o lor (primarilor - n.r.), punctual, la cele patru asociaţii, să se uite pe forma finală, să se uite şi la ce au propus ceilalţi, urmând ca după ce se uită la ea să mai facă eventual şi alte adăugiri şi să avem o întâlnire în care să dăm o formă finală, după care să începem să discutăm politic în USL şi, când finalizăm acest proces, să i-o prezint primului-ministru“, a spus Dragnea.

De la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite