Primăria Sectorului 5, prin Consiliul Local, s-a constituit parte civilă în procesul lui Marian Vanghelie cu 295 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
marian vanghelie
marian vanghelie

La ultimul termen de judecată în procesul lui Marian Vanghelie, un consilier juridic al Primăriei Sectorului 5 a depus o cerere prin care arată că instituţia se constituie parte civilă cu suma care a fost stabilită de expertiza DNA, la data trimiterii în judecată, aceasta fiind de 295 de milioane de lei.

Marian Vanghelie le-a cerut, miercuri,  judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să îi ridice controlul judiciar, pentru a se putea integra în societate. Vanghelie a precizat că are încă oferte de angajare din partea mai multor firme multinaţionale, dar pe care nu le poate onora.

În plus, Vanghelie a arătat că nu poate urma cursurile facultăţii, întrucât nu are voie să iasă din Bucureşti, iar examenele se ţin la Constanţa. În aceste condiţii, Marian Vanghelie a susţinut că singura soluţie ar fi să i se redea atribuţiile de primar.

"Am avut câteva oferte de la multinaţionale, însă nu am reuşit să mă angajez din cauza controlului judiciar. Vreau să mi se redea atribuţiile de primar pentru a mă reintegra în societate. La facultate nu am mai ajuns deoarece examenele se ţin la Constanţa, iar eu nu am voie să ies din Bucureşti", a spus Vanghelie în faţa judecătorilor. Instanţa a rămas în pronunţare asupra cererilor lui Marian Vanghelie.

Procesul a fost amânat

Termenul de miercuri a fost amânat deoarece avocaţii aleşi ai lui Vanghelie au lipsit. Unul şi-ar fi înmormântat tatăl, iar celălalt a ţinut să fie prezent la funeralii. "Dumnezeu să-l odihnească", a spus judecătoarea, înainte de a începe audierile. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, însă, deoarece Vanghellie a spus că nu vrea să fie audiat în prezenţa avocatului din oficiu.

În aceste condiţii, la termenul următor, din 4 mai, urmează să fie audiaţi inculpaţii, unul dintre ei, Mircea Sorin Niculae, anunţând că recunoaşte faptele aşa cum au fost prezentate în rechizitoriu şi că doreşte să se folosească de procedura simplificată, pentru a i se reduce pedeapsa cu o treime.

Judecătoarea Otilia Bomboş a dorit să acorde un termen scurt, însă fosta colegă magistrat Sofica Dumitraşcu, în prezent avocată a doi dintre inculpaţi, a insistat să se acorde un termen cât mai lung, motivând că are programul foarte încărcat.

La final, reprezentantul Primăriei Sectorului 5 a depus o cerere de constituire de parte civilă în care arăta că instituţia doreşte să recupereze prejudiciul stabilit de procurori.

Acuzaţiile DNA

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, în iulie 2015, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor,  prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite