UPDATE Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, rămâne după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Stavarache a fost arestat preventiv după ce a încălcat condiţiile controlului judiciar FOTO Olimpia Filip
Romeo Stavarache a fost arestat preventiv după ce a încălcat condiţiile controlului judiciar FOTO Olimpia Filip

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, va fi dus miercuri în faţa magistraţilor Curţii Supreme care vor lua în discuţie contestaţia acestuia împotriva deciziei Curţii de Apel Bacău, prin care acesta a fost aresta preventiv.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au decis miercuri seara ca primarul Bacăului, Romeo Stavarache, să rămână în arest preventiv, alături de ceilalţi inculpaţi din dosar.

Edilul a fost arestat preventiv, pe 1 iulie,  alături de Liviu Cenuşă şi Liviu Goian. Procurorii DNA au adunat probe potrivit cărora cei trei s-au întâlnit în noaptea zilei de 26 iunie, imediat ce au fost eliberaţi din arestul Poliţiei Bacău, sub măsura controlului judiciar. Una dintre condiţiile puse de judecători a fost ca cei trei să nu se întâlnească pe durata cercetărilor.

Referat DNA: "Verificând din oficiu modul de respectare de către inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu a obligaţiilor  impuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi, constat că aceştia au încălcat cu rea-credinţă obligaţia de a nu se apropia şi de a nu comunica cu ceilalţi coinculpaţi. În acest context, în timp ce se afla încă în sediul poliţiei, la ora 22:49:05 inculpatul Stavarache Romeo l-a contactat telefonic pe fiul coinculpatului Goian Liviu, Goian Claudiu Robert, între cei doi fiind purtată următoarea convorbire:

GOIAN CLAUDIU ROBERT : Alo!
STAVARACHE ROMEO : Alo! CLAUDIU!

GOIAN CLAUDIU ROBERT: Da şefu’ !
STAVARACHE ROMEO : Vino să-l iei pe taică-tu la Poliţia...

STAVARACHE ROMEO : La Municipiu! La Municipiu!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Şefu’ ! Da’ când sunteţi toţi trei ca să vă iau pe toţi!

STAVARACHE ROMEO : Perfect!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Vă iau doar eu şi…Da? Ok!

STAVARACHE ROMEO : Aa! Tu vii la Judeţ ! La Judeţ vii!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: La Judeţ! Corect, corect, corect!

STAVARACHE ROMEO : În faţă acolo!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Da! Ştiu! Da, da, da! Da’...plec...Şi de acolo vă ia şi pe dumneavoastră, da?

STAVARACHE ROMEO : Nu! Acuma problema-i aşa: Ăă...o să dau telefon să vină! Nu! Eu vin...ies ...ei ies pe-acolo să nu-i vadă nimenea, eu tre’ să dau declaraţie la presă, că n-am cum! Ştii? Da? Mă...mă duc şi dau la...la Municipiu! Mă duc la Municipiu şi să...văd cine vine să mă ia de acolo. Da!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Şefu’! BOBY e cu mine şi cu băiatu’ lu’...lu’

LIVIU. Da’...o singură chestie! Pe aicea-i o grămadă de presă!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Da!, de asta tot noi încercăm să vă scoatem din ...declaraţii. Mai bine ieşiţi şi dumneavoastră acolo şi-i daţi mâine, frumos, la costum, în Primărie şi...

STAVARACHE ROMEO : Da! Corect! Haide să ieşim...
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Ok?

STAVARACHE ROMEO : ...[neinteligibil – n.n.]...
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Şefu’ ! Şefu’!

STAVARACHE ROMEO : Da! Zi-i !
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Vin...Vin doar...ăă...îmi daţi beep când sunteţi gata? Veniţi, v-am luat şi-am plecat! Nu mai stăm! Da?

STAVARACHE ROMEO : La Municipiu! La Municipiu!
GOIAN CLAUDIU ROBERT: Şefu’ ! Da’ când sunteţi toţi trei ca să vă iau pe toţi!
STAVARACHE ROMEO : Perfect!

GOIAN CLAUDIU ROBERT: Vă iau doar eu şi...Da? Ok!
STAVARACHE ROMEO : Aa! Tu vii la Judeţ ! La Judeţ vii!

GOIAN CLAUDIU ROBERT: La Judeţ! Corect, corect, corect!
STAVARACHE ROMEO : Da!

GOIAN CLAUDIU ROBERT: Îmi daţi beep când...
STAVARACHE ROMEO : Ei, da’ ce? Da! La Judeţ! Tu unde eşti? Unde eşti acuma?

GOIAN CLAUDIU ROBERT: La Municipiu!
STAVARACHE ROMEO : Eşti la Municipiu, da? Ăă...Stai un pic! Nu! ...[

GOIAN CLAUDIU ROBERT: Şefu’ ! Dumneavoastră sunteţi gata acuma?
STAVARACHE ROMEO : Eu sunt gata, mă! Dar...ăă...ieşim să vedem! Dacă ne dă voie să ieşim pe-acolo!

GOIAN CLAUDIU ROBERT: Păi vorbi.... Rugaţi-i să ...să ieşiţi pe-acolo, da? Şi...şi când sunteţi gata, eu am venit, v-aţi urcat în maşină ş-am plecat!
...[timp de 6 secunde nu se aude nicio replică – n.n.]...

STAVARACHE ROMEO : Da! Acuma! Ok! Vii la Judeţ! Vii la Judeţ! În faţă la Judeţ, da?

GOIAN CLAUDIU ROBERT: Da, da! Să ieşiţi repede !
STAVARACHE ROMEO : Da, da! Imediat! Da’ sunt şi-aicea? Sunt şi-aicea?

GOIAN CLAUDIU ROBERT: Acolo nu sunt! Acolo nu sunt!
STAVARACHE ROMEO : Da, da! Hai! Pa! Acuma! Hai! Hai c-acuma ieşim! Bine! Pa! Pa!

La ora 22.52.36, aflându-se la ieşirea din sediul IPJ Bacău, inculpatul Stavarache Romeo l-a contactat din nou pe Goian Claudiu Robert cu care a purtat următorul dialog:

GOIAN CLAUDIU ROBERT: Da şefu’ ! Îs în faţă! Haideţi!
STAVARACHE ROMEO : Hai! Gata! Hai!

Potrivit imaginilor înregistrate de camera de supraveghere situată la ieşirea din sediul IPJ Bacău, cei trei inculpaţi au părăsit în acelaşi timp sediul instituţiei şi s-au urcat toţi trei în autoturismul condus de Goian Claudiu Robert care îi aştepta în faţa porţii de acces. Conform acestor înregistrări, autoturismul în care se aflau cei trei inculpaţi a început deplasarea la ora 22:52. În timp ce se aflau în autoturism, inculpatul Cenuşă Liviu Vasile, utilizând telefonul aparţinând inculpatului Stavarache Romeo, la ora 22:56:55 a apelat-o pe soţia sa, Cenuşă Carmen Gabriela cu care a purtat următoarea discuţie:

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Da?
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Bună iubita!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Bună iubitule! Unde eşti?
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Uite, mă plimb prin oraş ...[râde– n.n.]...cu primaru’ şi cu LIVIU! ...[râde– n.n.]...

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Da?
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Îhî!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Cine...conduce?
CENUŞĂ LIVIU VASILE : CLAUDIU conduce.

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : CLAUDIU? Da’ ALEXANDRU unde-i?
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Nu ştiu unde-i? Unde-i ALEXANDRU!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Cum? Da’ ALEXANDRU v-o aşteptat
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Ăă!! Da’ noi am ieşit pe-ascuns, mă! Dă-i telefon, sună-l, că vin acasă!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Unde acasă? Acasă la noi?
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Da! Da, da!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Da’ n-ai cheie, n-ai nimic! Unde?
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Da’ tu unde eşti?

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Eu sunt la ANCA!
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Aa! Păi şi eu am ajuns acuma la ANCA! Bun!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Da? Bun! Hai la ANCA!
CENUŞĂ LIVIU VASILE : ...[râde– n.n.]... Bine!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Hai la ANCA! Bun! Hai! Îs la poartă!
CENUŞĂ LIVIU VASILE : Te-am pupat! Pa!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Hai!
CENUŞĂ LIVIU VASILE : ...[se adresează unei alte persoane– n.n.]...Măi! Am voie să ...? O seară bună! Măi, mulţumim!

CENUŞĂ CARMEN GABRIELA : Hai! Hai, hai, hai! Veniţi rapid! Hai!

Din coroborarea conţinutului convorbirilor telefonice cu imaginele înregistrate de camera de luat vederi de la sediul IPJ Bacău şi înscrisurile înaintate de Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă rezultă că inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au părăsit împreună sediul IPJ Bacău, s-au urcat în acelaşi autoturism şi s-au deplasat cu acesta la domiciliul celui dintâi. În această locaţie se aflau şi soţiile inculpaţilor Stavarache Romeo şi Cenuşă Liviu Vasile, Stavarache Anca respectiv enuşă Carmen Gabriela. Inculpaţii Stavarache Romeo şi Cenuşă Liviu Vasile au coborât împreună din autoturism şi au rămas la domiciliul celui dintâi.

”Din conţinutul convorbirilor telefonice rezultă şi reau-credinţă a celor trei inculpaţi. Astfel, toţi inculpaţii au avut posibilitatea efectivă de a părăsi separat sediul Poliţiei municipiului Bacău, fiind aşteptaţi fiecare de câte un
autoturism condus de şofer (pentru inculpatul Stavarache Romeo) sau membrii familiei (pentru inculpaţii Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu). Pe de altă parte, inculpaţii au realizat că încalcă obligaţia stabilită de judecător, fiind ironici cu privire la acest aspect: „Am voie să ...?”, „Uite, mă plimb prin oraş ...[râde– n.n.]...cu primaru’ şi cu LIVIU! ...[râde– n.n.]....Aşa fiind, întrucât inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au încălcat cu rea-credinţă obligaţia impusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bacău, prin măsura preventivă sus menţionată, apreciem că se impune înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive. Apreciem că măsura solicitată este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, din atitudinea inculpaţilor rezultând că aceştia nu înţeleg să respecte obligaţiile dispuse de judecător în considerarea acestui scop. Contrar obligaţiilor impuse explicit de judecătorul de drepturi şi libertăţi, inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au stat împreună şi au comunicat direct între ei, după mai puţin de o oră de la aducerea la cunoştinţă a interdicţiei exprese din conţinutul hotărârii de punere în libertate. Aşa fiind, nu rezultă garanţii că în viitor inculpaţii vor respecta obligaţiile impuse”.

UPDATE Procesul prin care s-a judecat schimbarea măsurii de control judiciar, în stare de libertate, cu măsura arestului preventiv, cerută de procurorii DNA Bacau, s-a incheiat. Judecătorii Curţii de Apel Bacău s-au retras pentru luarea deciziei finale. 

Colegii de partid ai lui Romeo Stavarache susţin că primarul Bacăului a încercat să desfiinţeze ordonanţa de reţinere întocmită de către procurorii DNA şi că, deşi se afla sub control judiciar, a dat mai multe declaraţii în faţa presei. „Duminică, după amiază, de la ora 17.00, a avut loc şedinţă de Birou Permanent al PNL. Romeo Stavarache a citit ordonanţa procurorului după care a spus că nimic din ce este acolo nu este adevărat. Pe unii chiar i-a convins, probabil, ca afirmaţiile oamenilor legii ar fi baliverne“, a spus un membru din conducerea PNL.

Procurorii DNA Bacău au cerut judecătorilor Curţii de Apel Bacău schimbarea măsurii de cercetare sub control judiciar în cea de arestare preventivă în cazul lui Romeo Stavarache, primarul Bacăului.

Magistraţii anticorupţie au adunat probe care arată că primarul Bacăului s-a întâlnit cu ceilalţi doi inculpaţi reţinuţi la Bacău în cursul zilei de joi, 26 iunie.

Cererea a fost depusă de DNA în cursul zilei de ieri, 30 iunie, iar judecătorii de la Curtea de Apel au stabilit termen de judecată în regim de urgenţă astăzi, 1 iulie.

Romeo Stavarache, Liviu Cenuşă şi Liviu Goian au ajuns la instanţa de judecată în jurul orei 10.00. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cei trei s-ar fi întâlnit în noaptea zilei de 26 iunie, la doar câteva ore după ce au fost eliberaţi din arestul Poliţiei, eliberare decisă de magistraţii Curţii de Apel Bacău.

Una dintre condiţiile eliberării sub control judiciar este ca inculpatul să nu se întâlnească pe durata cercetării cu alţi co-inculpaţi sau martori în dosar.

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut de către procurorii DNA, pe data de 26 iunie 2014, sub acuzaţia de luare de mită în cinci cazuri diferite. În acelaşi caz, au mai fost reţinuţi pentru complicitate la luare de mită Liviu Goian, patronul televiziunii 1TV Bacău, şi Liviu Cenuşă, acţionar majoritar la firmele din spatele publicaţiei „Ziarul de Bacău”. Din ordonanţa de reţinere redactată de procurorii DNA reiese că primarul Romeo Stavarache, alături de Constantin Apostol, cumătrul edilului din Bacău şi şeful ADRNE, le sugerau oamenilor de afaceri să sponsorizeze fie echipa de handbal Ştiinţa Municipal Bacău, fie publicaţia "Ziarul de Bacău" sau postul de televiziune 1-TV. În schimbul banilor introduşi în conturile firmelor sau asociaţiilor care controlau aceste entităţi, oamenii de afaceri rezolvau semnarea unor contracte pe bani publici cu Primăria Bacău sau cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est. Cei trei au fost eliberaţi de magistraţii Curţii de Apel în aceeaşi zi şi s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

Procurorii DNA au contestat decizia instanţei băcăuane şi au cerut arestarea preventivă a celor trei.Recursul ar fi trebuit judecat în cursul acestei săptămâni.

În acest dosar mai sunt inculpaţi şi Costel Căşuneanu, pentru dare de mită, dar şi Constantin Apostol, cumătrul lui Stavarache, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, pentru complicitate la luare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite