Primarul comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a fost reţinut de DNA. Procurorii cer arestarea preventivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Maricuta FOTO> Adevarul
Daniel Maricuta FOTO> Adevarul

Procurorii DNA l-au reţinut miercuri pe primarul comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, Daniel Maricuţa, acuzat de fapte de corupţie, au declarat surse judiciare.

Potrivit unui comunicat al DNA, Procurorii i-au reţinut pe Ioan Daniel Maricuţa - primar al comunei Şelimbăr (Sibiu) şi pe Elena Scumpu (fostă Necşuleu) pentru mai multe infracţiuni de corupţie. Maricuţa: constituirea unui grup infracţional organizat,  abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracţiuni din care una în formă continuată - 10 acte materiale),  luare de mită, (4 infracţiuni) şi spălare de bani în forma instigării, iar Scumpu:  constituirea unui grup infracţional organizat,  abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracţiuni din care una în formă continuată - 10 acte materiale),  luare de mită.

Acuzaţiile DNA

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2000, Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, ar fi constituit împreună cu Scumpu şi alte două persoane, o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare, situate pe raza comunei menţionate, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Maricuţa, care deţinea calitatea de preşedinte, şi restul membrilor grupului, constituiau comisia comunală înfiinţată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate.

“Având în vedere funcţiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional”, susţin procurorii DNA.

Ingineria imobiliară

Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupului ar fi cunoscut în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora, atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora “pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracţional”.

“În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul Maricuţa Ioan Daniel împreună cu ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese - verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă”, arată procurorii.

În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă ar fi fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului ar fi avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.

Cum erau vândute terenurile

În vederea valorificării terenurilor, Maricuţa şi Scumpu,procurorii DNA arată că persoane cu atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei.

“În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire. Ulterior, activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită şi de alte persoane”, sus’in procurorii. 

Prejudiciu uriaş

Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

Procurorii arată că În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Inspectoratelor Judeţene de Jandarmi Sibiu, Braşov şi Neamţ.

Maricuţa va fi prezentat, la data de 26 noiembrie 2015, Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ştirea iniţială
 

Potrivit unor surse judiciare, primarul comunei sibiene Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a fost reţinut, miercuri la prânz, pentru 24 de ore de către procurorii DNA Alba, edilul fiind dus la Alba Iulia pentru audieri.Surse din Poliţia Judeţeană Alba au declarat că primarul comunei Şelimbăr se află deja în arestul IPJ Alba.De asemenea, procurorii au reţinut-o şi pe secretara primăriei, Elena Scumpu, care a fost dusă şi ea la audieri, tot la Alba Iulia.

Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, mai mulţi angajaţi ai Primăriei şi notari publici din Sibiu sunt vizaţi de ancheta DNA pentru obţinerea de foloase necuvenite de peste 114 milioane de euro, anchetatorii spunând că un constructor i-a oferit edilului, ca mită, apartamente de 2 milioane de euro.

Surse care citează documente ale anchetatorilor au declarat că mai mulţi angajaţi ai Primăriei Şelimbăr, judeţul Sibiu, sunt vizaţi de ancheta DNA, fiind suspectaţi că au dobândit terenuri din comună de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi că au vândut aceste terenuri investitorilor la preţ mare.

În acest caz au fost percheziţii în luna octombrie.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite