Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu, urmăriţi penal de DNA pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA l-au audiat vineri pe primarul Timişoarei, Nicolae Robu, în calitate de suspect. Procurorii DNA anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timişoara, iar prejudiciul estimat s-ar ridicat la aproximativ 40 milioane euro.

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil al oraşului Gheorghe Ciuhandu au fost puşi oficial sub acuzare pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în care a fost audiat Nicolae Robu vizează retrocedarea ilegală a unor imobile naţionalizate. Astfel, în perioada 1995 – 2005, funcţionari din Primăria Timişoara au încalcat Legea 112/1995 şi au deposedat statul român de 900 de imobile din centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu de 40 milioane de euro.

Potrivit, DNA, în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri  pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau  contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată. 

„Cu toate acestea, funcţionarii publici din cadrul primăriei Timişoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite  în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996,  deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane“, a precizat DNA.

Puşi sub acuzare

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timişoara, Nicolae Robu, primar al municipiului Timişoara, Martin Staia, fost director în primăria Timişoara, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timişoara, Constantin Stoia, fost viceprimar al municipiului Timişoara,
pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Nicolae Robu a ajuns vineri la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie. El a declarat, înainte de a se întâlni cu anchetatorii, că a fost citat telefonic.

„Nu ştiu să vă spun nimic, dar vă garantez că nu am nicio treabă cu corupţia. Asta vă pot garanta“, a spus Robu.

Întrebat dacă e vorba de un dosar de mită sau de trafic de influenţă, primarul Timişoarei a răspuns: „Nu ştiu despre ce e vorba. Nu mi-au spus. Nu am emoţii pentru că nu am nicio legătura cu corupţia, cu traficul de influenţă“.

În acelaşi dosar au fost chemaţi şi alţi edili sau foşti edili ai Timişoarei. Între ei, fostul viceprimar Traian Stoia, care deja a părăsit sediul DNA şi care, potrivit surselor Digi24, a fost pus sub acuzare.

Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, secretarul Consiliului Local Ioan Cojocari, precum şi alţi funcţionari din primărie au fost trimişi în judecată de DNA, în aprilie 2016, pentru finanţarea ilegală a echipei de fotbal Poli Timişoara.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite