Primăvara protestelor: medicii, profesorii, poliţiştii şi grefierii nu-şi găsesc măririle salariale prin buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din învăţământ, poliţie, ale grefierilor sau din sistemul de sănătate pregătesc proteste ample pentru perioada următoare. Supăraţi în general din cauza salarizării pe care o consideră necorespunzătoare, sindicaliştii mai au nemulţumiri legate de unele reglementări privind acordarea unor sporuri sau chiar ignorarea organizaţiilor sindicale la discuţiile legate de modificările legislative în domeniu.

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a declarat pentru „Adevărul” că mişcările de protest se vor întinde pe mai multe zile şi vor fi puse în practică, în comun, de mai multe organizaţii sindicale ale lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Interne. Practic, este vorba de opt organizaţii sindicale care vor organiza proteste. De altfel, în timpul discuţiilor legate de organizarea mitingurilor, au apărut şi ceva probleme între liderii sindicatelor după ce s-a propus ca o anumită sumă de bani să fie strânsă pentru a putea fi organizate protestele. Este vorba de 10.000 de lei pe care fiecare organizaţie urma să o depună într-un anumit cont. Nemulţumiţi, liderii unor organizaţii mai mici au denumit-o într-o discuţie pe WhatsApp ca fiind o „taxă de şmecher”, dar Dumitru Coarnă o consideră strict necesară pentru organizarea protestelor. „Le plătim oamenilor drumul şi o diurnă acolo. Banii urmau să fie băgaţi într-un cont. Propunerea a venit de la Vasile Lincu (preşedintele ProLex- n.r.) şi am considerat-o destul de bună”, a mai spus Dumitru Coarnă. 

Referitor la revendicările poliţiştilor, preşedintele SNPPC a spus că aceastea sunt mai multe, dar, în primul rând, poliţiştii sunt supăraţi din cauza salarizării. „Noi nu cerem decât să fim plătiţi conform grilei din anexele Legii 253/2017 pentru că noi nu ne regăsim în acea grilă”, a spus Coarnă. Poliţiştii mai sunt nemulţumiţi şi de dotarea în raport cu riscurile şi complexitatea misiunilor poliţieneşti, iar mişcările sindicale sunt programate între 24 şi 30 martie.

Grefierii nu au fost consultaţi la elaborarea noului statut

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei grefierilor din România anunţă că personalul auxiliar şi conex nu a fost consultat privind elaborarea unui nou statut, aşa cum a anunţat luni ministrul Justiţiei. Grefierii susţin că s-a creat discriminare privind modul de salarizare, ameninţând cu proteste. „Dacă situaţia nu se va rezolva în zilele ce urmează, arătăm faptul că suntem dispuşi să apelăm la mişcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară şi chiar totală a activităţii“, transmite Asociaţia Grefierilor şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare, printr-un comunicat de presă.

„S-a creat o stare de discriminare în ceea ce priveşte salarizarea personalului auxiliar de specialitate şi conex, din cauza pasivităţii ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte elaborarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea condiţiilor de muncă, ordonatorii secundari de credite interpretând diferit dispoziţiile legale referitoare la modul de calcul al salariilor”, mai arată grefierii în document.

Reacţia grefierilor vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că din statutul grefierilor va fi eliminată condiţia ca aceştia să aibă vârsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie specială, lăsând doar condiţia de 25 de ani vechime în muncă. Demnitarul a precizat că această categorie profesională din justiţie ar putea trece în subordinea Ministerului Justiţiei.

Profesorii se plâng de salarii şi că sunt ignoraţi

Nici dascălii nu vor sta deoparte. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă noi proteste după ce, în urmă cu aproximativ două săptămâni, au  boicotat Simularea examenului de evaluare naţională. În două scrisori trimise luni preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea ,şi preşedintelui Comisiei de Muncă, Adrian Solomon, sindicaliştii expun problemele din sistemul educaţional. Este vorba de chestiuni legate de salarizare şi despre modul în care sunt calculate sporurile şi unele indemnizaţii.  FSLI avertizează că starea de nemulţumire creşte în sistemul de învătământ şi că cei din clasa politică vor fi responsabili pentru „formele de protest la care se va recurge în viitor”.

Federaţia Hipocrat nu exclude chiar şi o grevă generală

Şi cadrele medicale se pregătesc de proteste. Federaţia Hipocrat a anunţat că va declanşa greva generală şi că a decis deschiderea conflictului de muncă şi parcurgerea etapelor legale în vederea organizării grevei.„Suntem profund nemulţumiţi de modul de dialogare cu factorii decidenţi şi de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a legii salarizării în sectorul sanitar, precum şi de întârzierea elaborării unui regulament de acordare a sporurilor”, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Potrivit acestuia, o altă nemulţumire a sindicaliştilor din Federaţia Hipocrat o reprezintă taxarea indemnizaţiei de hrană cu procentul aferent contribuţiilor la asigurări sociale în unele unităţi sanitare, din cauza absenţei unor clarificări detaliate. 

Nici funcţionarii publici nu stau cu mâinile în sân

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici anunţă proteste: Sunt funcţionari publici cărora le-au scăzut salariile cu peste 200 de lei

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) anunţă că vor declanşa proteste luna viitore, nemulţumiţi că unele categorii de funcţionari publici au avut de suferit în urma aplicării legii privind salarizarea personalului din sistemul bugetar şi că au avut parte de scăderi salariale, în loc să beneficieze de creşteri. Preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu, spune că în anumite instituţii scăderea este, în medie, de 200 de lei.

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici a transmis marţi un comunicat prin care anunţă declanşarea unor acţiuni de protest în perioada următoare: “SNFP consideră oportună declanşarea în perioada  imediat următoare de acţiuni sindicale, motivat de faptul că Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din sistemul bugetar nu şi-a atins obiectivele propuse. La fel ca şi în cazul angajaţilor din poliţie sau din sistemul penitenciar, o mare parte a funcţionarilor publici şi a personalului contractual din administraţia publică nu a beneficiat de creşteri salariale, mai mult, au avut loc diminuări ca urmare a aplicării noilor reglementări salariale si fiscale”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite