Primele avioane F-16 ale României, ajung joi în ţară. Unde vor fi duse şi la ce vor fi folosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele şase aeronave F-16 Fighting Falcon au ajuns joi în România FOTO Facebook/ Forţele Aeriene Române
Primele şase aeronave F-16 Fighting Falcon au ajuns joi în România FOTO Facebook/ Forţele Aeriene Române

Primele şase avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, pe care România le-a preluat miercuri de la Portugalia, au plecat joi dimineaţă spre ţara noastră. La bordul acestora s-au aflat piloţi ai Forţelor Aeriene Române care au fost instruiţi special pentru a manevra aceste aeronave.

Ceremonia de predare-primire a primului lot de avioane F-16 Fighting Falcon de către Forţele Aeriene Române de la Forţele Aeriene Portugheze a avut loc miercuri la Baza 5 Aeriană din Monte Real. 

„Astăzi (miercuri, 28 septembrie - n.r.) este, cu adevărat, o zi istorică pentru România şi pentru Forţele Aeriene Române. Şase avioane F16 Fighting Falcon poartă pe fuselaj însemnele tricolorului. Nu achiziţionăm doar un prim set de avioane multirol de înaltă performanţă din Portugalia. Este mai mult decât atât, nu este doar o achiziţie, este dobândirea unei capabilităţi propriu-zise. Iar astăzi consemnăm, de fapt, o investiţie majoră în creşterea capacităţii de apărare a României”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, la ceremonia de preluare a aparatelor de zbor, potrivit news.ro.

Motoc a mai spus că această achiziţie va asigura României o apărare redutabilă şi durabilă, escadrila de avioane F16 reprezentând condiţia de eligibilitate pentru programul F35 şi un mijloc de tranziţie către acest obiectiv.

„Dotarea cu aceste avioane de luptă înseamnă intrarea în clubul «F-16» şi şansa unui nou început pentru şcoala românească de pilotaj, care se mândreşte cu tradiţii dintre cele mai vechi în lume şi care are acum posibilitatea să contribuie la formarea unor piloţi de elită”, a mai spus Motoc.

La rândul său, ministrul Apărării din Portugalia, José Alberto de Azeredo Lopes, a spus că preluarea aeronavelor este „un exemplu concret şi plin de virtuţi care, după cum se ştie, reprezintă implicarea noastră, ale ambelor ţări. Un cuvânt special de apreciere aş dori să adresez Statelor Unite ale Americii”.

avion f16 f-16 foto facebook fortele aeriene romane

Cele şase aeronave, modernizate în varianta MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator  Gheorghe Mociorniţă”, de la Feteşti, potrivit Ministerului Apărării Naţionale. Acestea fac parte dintr-un loc de 12 aeronave, urmând ca până la sfârşitul acestui an să fie livrate alte trei, restul de trei urmând să ajungă în România în 2017.

România ar avea însă nevoie de 36 de avioane de luptă, Polonia, Grecia sau Statele Unite ale Americii fiind printre ţările care pot vinde ţării noastre astfel de escadrile.

Avioanele nu sunt noi, însă au tehnologii actualizate

Aeronavele achiziţionate nu sunt noi. Acestea, deşi sunt folosite, sunt abia la jumătatea duratei lor de viaţă şi mai pot fi folosite circa 8.000 de ore de zbor fiecare, potrivit hotnews.ro.

Mai mult, aparatele ar fi fost actualizate cu ultimele tehnologii şi specificaţii software disponibile pentru model. Concret, acestea au trecut printr-un upgrade major - Mid-Life Upgrade (MLU) cum i se spune în limbajul oficial - iar modelele care vor intra în dotarea României sunt pregătite să interacţioneze cu aceleaşi avioanele de lupta mulţi-funcţionale testate în aceleaşi condiţii şi pe care multe state membre NATO le folosesc.

Avioanele F-16 ale României au integrate un sistem Sniper Advanced Targeting Pod, noi tipuri de căşti pentru pentru urmaririrea şi achitionarea ţintelor, imbuntatiri ale sistemelor software şi de comunicare. De altfel, acestea folosesc schema de vopsire Carpathian Ghost, care asigură un camuflaj optim pentru îndeplinirea misiunilor de apărare aeriană în condiţiile de mediu specifice României. 

De lucrările necesare pentru actualizarea acestor modele de aeronave s-a ocupat Portugalia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite