VIDEO Primele imagini cu Vitalie Proca, principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan, în arest la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima imagine cu suspectul în arest la Moscova.
Prima imagine cu suspectul în arest la Moscova.

Ministerul rus de Interne anunţa, miercuri seară, că membri ai Departamentului de Urmărire Penală l-au localizat şi arestat pe moldoveaul Vitali Proca, dat în urmărire prin Interpol pentru că ar fi împuşcat în 26 noiembrie 2012 un tânăr în Bucureşti. Pe site-ul ministerului au fost puse şi primele imagini cu suspectul, în arest la Moscova.

Autorităţile române trimit astăzi documentele necesare pentru extrădarea din Rusia a suspectului pentru a fi cercetat în România. La prinderea lui Proca au colaborat poliţişti din Rusia, Italia, Republica Moldova şi al Scotland Yard, dar şi Poliţia Capitalei, SRI, Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcţia de Investigaţii Criminale din IGPR şi Interpol. Moldoveanul era căutat atât pentru împuşcarea unui tânăr, cu un Kalaşnikov, în cartierul Vitan din Capitală, cât şi pentru o faptă similară pe care ar fi comis-o în primăvara anului trecut, pe teritoriul Marii Britanii, a precizat şeful Poliţiei Române.

Proca este acuzat că în 26 noiembrie 2012, pe strada Ion Morţun din cartierul Vitan din Capitală, l-ar ar fi împuşcat în cap şi în piept pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, acesta fiind dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Reprezentanţii Spitalului Floreasca din Capitală declarau atunci că bărbatul împuşcat are răni grave la abdomen şi la membre, dar şi răni mai uşoare la nivelul capului.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus, în 17 ianuarie, începerea urmăririi penale faţă de Vitalie Proca pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Potrivit procurorilor Proca „a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra tânărului Ion Morţun care îşi parca autoturismul , după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei“.

La 18 ianuarie, Parchetul Tribunalului Bucureşti a solicitat instanţei de judecată să dispună arestarea preventivă în lipsă a lui Vitalie Proca, precum şi să emită un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională, propunerea fiind admisă în aceeaşi zi.

Asasinul din Vitan a lovit şi la Londra

Anchetatorii spun că principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, prins în Moscova, ar mai fi comis un asasinat asemănător în Londra, în martie anul trecut. Atunci, German Gorbuntsov, un fost bancher rus în vârstă de 45 de ani, a fost împuşcat de cinci ori cu o armă automată, într-un cartier din estul Londrei, pe când se pregătea să intre în locuinţa sa.

La o lună de la atentat, bancherul a dezvăluit poliţiei numele celor pe care el îi consideră suspecţi: patru foşti parteneri de afaceri, cu o mare influenţă în Rusia şi cu legături la Kremlin. De altfel, el chiar spunea la vremea respectivă că ancheta este întârziată pentru că suspecţii pe care el i-a indicat susţin că sunt prieteni cu Vladimir Putin, scrie „Daily Mail“.

De altfel, încercarea de asasinat a devenit cunoscută în Rusia înainte ca ştirea să fie publicată în presa britanică. Gorbuntsov crede că uciderea lui a fost ordonată după ce s-a aflat de intenţia sa de a depune mărturie despre o altă încercare de asasinat asupra unui bancher din Moscova, Alexander Antonov, în 2009.
 

Imagini din arest cu principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite