Patru procurori s-au înscris în cursa pentru şefia DNA în ultima zi: cine sunt candidaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Lazăr, Florentina Mirică, Marius Iacob şi Elena Grecu s-au înscris în cursa pentru şefia DNA
Cristian Lazăr, Florentina Mirică, Marius Iacob şi Elena Grecu s-au înscris în cursa pentru şefia DNA

Primul procuror care şi-a depus candidatura pentru ocuparea funcţiei şef al DNA este Florentina Mirică. Aceasta conduce Serviciului combatere a corupţiei în justiţie şi a instrumentat dosarul „Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată. Şi-au mai depus candidatura procurorul Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi, procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General, şi procurorul DNA Elena Grecu.

UPDATE 19.40:  Tudorel Toader, a declarat, luni, că se aştepta la mai mulţi candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că procurorii cunosc cel mai bine "nevoia de reformare a DNA", relatează Agerpres.

"Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, nevoia de revenire la normalitate, nevoia de revenire a procurorilor şi instituţiei în ansamblul ei într-un comportament de interpretare a normei juridice penale în parametri constituţionali", a spus Toader, la RTV.

În opinia sa, funcţia de procuror-şef al DNA nu e una de şef, cât mai degrabă e o ''mare responsabilitate pe care cel care va fi desemnat şi-o va asuma", iar acesta va trebui să facă o reformare a DNA "cu bunele, cu relele lui".

UPDATE 18.00: Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei lista oficială cu procurorii care şi-au depus candidatura pentru funcţia de procuror şef a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cei patru procurori, Florentina Mirică, Marius Iacob,  Cristian Lazăr şi Elena Grecu sunt cei patru candidaţi.

UPDATE 16.45: Ministrul Tudorel Toader a declarat că ora până la care se pot depune candidaturile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA este 17:30, atunci când lista oficială cu candidaţi va fi postată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

„La 17.30, vom anunţa oficial, pe pagina ministerului, cu nume şi prenume, candidaţii care s-au înscris, după care mâine se verifică îndeplinirea candidaturilor”, a declarat ministrul Toader.

 „Toţi cei patru candidaţi sunt valoroşi. În acest moment nu mă antepronunţ”, a declarat Tudorel Toader la ieşirea din sediul ministerului Justiţiei.

UPDATE 16.00: Potrivit informaţiilor neoficiale pentru ocuparea funcţiei de procuror şef la DNA, până la ora 16.00, s-au înscris procurorii Florentina Mirică (DNA), Marius Iacob (DNA, fost adjunct al Laurei Kovesi), Elena Grecu (DNA) şi Cristian Lazăr (procuror la Parchetul General).

Camelia Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa în perioada 2009 - 2015. Din anul 2015 ocupă funcţia de şefă a Biroului Juridic din structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În continuare, în procedura de numire a noului procuror şef al DNA, urmează ca miercuri, 24 iulie, lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor să fie afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei.

În perioada 25 – 27 iulie candidaţii selectaţi vor susţine interviurile cu comisia condusă chiar de către ministrul Tudorel Toader, iar rezultatele selecţiei vor fi anunţate public după trei zile, pe data de 30 iulie.

UPDATE 15.20 Procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General a confirmat că şi-a depus candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, informează Agerpres.

Cristian Lazăr ocupă funcţia de procuror adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ. 

Lazăr este procurorul care a anchetat dosarul ”Caselor lui Klaus Iohannis”, dar şi dosarul ”Închisorilor CIA pe teritoriul României”.

Cristian Lazăr este procurorul care, în 2015, a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele fostului premier Victor Ponta, ca urmare a acuzaţiilor de plagiat.

Ora 16.00 este termenul limită de depunere a candidaturilor.

UPDATE 14.55 Procurorul Marius Iacob este cel de-al doilea candidat la şefia DNA.

Marius Iacob, actualul procuror–şef adjunct al DNA, a trecut luni pe la sediul Ministerului Justiţiei pentru a-şi depune dosarul de candidatură la şefia DNA. El este cel de-al doilea candidat după procurorul Florentina Mirică.

Marius Iacob este procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morţi la Maternitatea Giuleşti, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv şi dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dar şi dosarul Elodia Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.

Marius Iacob a lucrat cu Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia şi ca Procuror şef secţie (delegat) – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

***

Ştirea iniţială: Luni, 23 iulie, este ultima zi pentru depunerea candidaturilor, la Ministerul Justiţiei, pentru a intra în concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.

Florentina Mirică, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cea care conduce Serviciul combatere a corupţiei în justiţie, s-a prezentat luni, în jurul orei 10:30 la sediul Ministerului Justiţiei unde şi-a depus dosarul pentru candidatură.

Florentina Mirica este procurorul ce instrumentează dosarul decontărilor fictive din CNAS, şi este unul dintre cei 500 de magistraţi care au semnat o scrisoare publică prin care au criticat decizia Curţii Constituţionale cu privire la revocarea fostei şefe a DNA. 

„Respectăm competenţele Ministrului Justiţiei privind politica penală a statului precum şi atribuţiile concrete în anumite domenii dar aceste competenţe nu validează în niciun fel implicarea factorului politic în modul de instrumentare şi soluţionare a cauzelor penale. Ministrul Justiţiei nu are şi nu va avea nicio implicare şi niciun rol în activitatea noastră profesională ori în vreo cauză penală sau civilă”, se arăta în scrisoarea de răspuns a magistraţilor al decizia CCR. 

Florentina Mirică a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupţiei în justiţie în anul 2014. Printre cele mai mediatizate dosare instrumentate de aceasta se numără şi dosarul „Limuzina”, în care a fost trimis în judecată fostul ministru de interne Gabriel Oprea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineaţă, că nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face tot în baza unor înţelegeri politice şi, de asemenea, ei cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde e nevoie de multă muncă pentru a pune Direcţia în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal şi să le redea încrederea românilor în instituţie.

Care este procedura de numire

Ministerul Justiţiei anunţa, chiar în ziua în care preşedintele Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, începerea selecţiei pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA. Aceasta se va desfăşura până pe 30 iulie.

 Astfel, procurorii au avut la dispoziţie 14 zile pentru a-şi depune candidatura la şefia DNA. Luni, 23 iulie este ultima zi în care aceştia îşi mai pot depune candidaturile.

"Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 9 - 30 iulie 2018, la sediul său din Bucureşti, (...) selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Selecţia se desfăşoară în condiţiile prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arata în anunţul postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 - 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu comisia condusă chiar de către ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public după trei zile, pe data de 30 iulie.

"Propunerea/ propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi", se menţionează în anunţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite