Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Primul Guvern după 1989 care cade prin moţiune de cenzură (254 - 176)

0
13 Oct 2009 21:21:21
Autor: adevarul
Primul Guvern după 1989 care cade prin moţiune de cenzură (254 - 176)
Primul Guvern după 1989 care cade prin moţiune de cenzură (254 - 176)

Senatul şi Camera Deputaţilor au aprobat astăzi, cu 254 de voturi, moţiunea de cenzură "11 împotriva României", demers iniţiat de PNL şi UDMR, susţinut de PSD şi contestat de PDL la Curtea Constituţională. Guvernul Emil Boc a căzut.  Este prima dată după 1989 când un guvern a căzut prin moţiune de cenzură. După '89, în România s-au depus 19 moţiuni de cenzură.

Ţara arde şi baba se piaptănă cu moţiunea! Votaţi “Ceauşescu”!
de Laurenţiu Ciocăzanu

Mai citiţi şi:

adevarul.it: Italia a avut 60 de guverne în 62 de ani de la naşterea Republicii


Update 23.32
Premierul interimar, Emil Boc, a declarat, marţi seară, la un post de televiziune, că se simte onorat de propunerea colegilor săi de partid de a conduce un nou cabinet.

 ''Eu am fost onorat de propunerea colegilor mei. Trebuie să recunosc că m-am bucurat de solidaritatea de care au dat dovadă colegii mei şi în Parlament astăzi şi pe toată perioada aceasta în care am fost o echipă. Suntem o echipă în PD-L. Este adevărat, însă, că mi-am spus punctul de vedere şi în partid, şi la Cotroceni şi aş vrea să discutăm despre aceste aspecte după finalizarea întregii proceduri, pentru că fiind totul în negociere, e bine să lăsăm să discutăm aceste lucruri după ce se încheie aceasta'', a spus Boc, citat Agerpres.

Update 22.50 
Potrivit Agerpres, liderul PSD Sibiu, deputatul Ioan Cindrea, a declarat că  "Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, va discuta miercuri, la ora 11,00, la Senat, propunerea de premier, cu preşedintele PSD, Mircea Geoană şi cu preşedintele PNL, Crin Antonescu".

Update 22.20 
Crin Antonescu: "Sunt bucuros că în câteva ore de la eliminarea Guvernului Boc, se conturează o soluţie pentru un nou început. Avem o majoritate parlamentară, avem un om care întruneşte elementele fundamentale de competenţă, de prestigiu, de autoritate şi, nu în ultimul rând, de independenţă în raport cu partidele politice şi cu candidaţii angajaţi în cursa prezidenţială şi cred că de la acest punct încolo intervine rolul preşedintelui. Pornesc de la premisa că preşedintele va reacţiona cu responsabilitate. Mă bucur să constat că Johannis este un om capabil să ofere încredere celor care guvernează".

Update 22.12  Conducerea PSD a convenit cu liderii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale susţinerea unui premier independent, a anunţat, marţi seară, într-o declaraţie de presă, preşedintele social-democraţilor Mircea Geoană, la finalul unor consultări cu conducerile partidelor menţionate.

Acesta a spus că scopul principal al acestei consultări a fost acela al identificării unei majorităţi transparente pentru susţinerea unui nou guvern. Potrivit acestuia, "noul Guvern va avea mandatul să asigure alegeri libere si corecte şi restabilirea încrederii mediului economic intern şi internaţional şi a partenerilor sociali într-o bună guvernare".

"Am convenit susţinerea unui premier independent şi a unui Executiv alcătuit din specialişti neangajaţi politic, până la alegerea unui nou preşedinte", a precizat liderul PSD.

Mircea Geoană a anunţat că miercuri, de la ora 11,00, consultările cu liderii formaţiunilor menţionate vor continua. De asemenea, este invitat la Senat "pentru o discuţie clarificatoare" şi primarul Sibiului, Klaus Johannis, varianta avansată de liberali pentru funcţia de premier, informează Agerpres.

Update 21.39 Mircea Geoană va face o declaraţie de presă la ora 22.00.

Update 21.35
PDL îl propune ca premier tot pe Emil Boc, deşi acesta nu mai are susţinerea parlamentară.
Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutrur.

Update 20.15
Crin
Antonescu a admis că a discutat deja cu UDMR pe tema susţinerii lui Johannis şi că PNL a salutat declaraţia favorabilă acestei opţiuni făcută de Marko Bela.

"Am mai discutat şi cu PSD şi, aşa cum au şi declarat public câţiva fruntaşi ai PSD, este o propunere pe care dânşii o iau în considerare. E o propunere care tuturor, chiar şi celor din PDL am văzut că le trezeşte respectul şi în sensul acesta eu cred că putem avea cu toţii înţelepciunea să o adoptăm pentru, repet, Klaus Johannis", a spus preşedintele PNL.


Update 19.55
PDL a început consultările cu şeful staturlui Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.


"PDL este interesat de continuarea reformelor structurale ale statului, respectarea angajamentelor  interne şi internaţionale pe care România le are, iar toate acestea în condiţiile unei stabilităţi politice pe care o dorim cu toţii",  a declarat preşedintele PDL, Emil Boc, la debutul consultărilor.

Update 19. 45
PSD, PC, PNL şi UDMR au început
negocierile pentru un guvern cu mandat limitat, condus de un independent.

"Suntem de acord să discutăm şi soluţia unui guvern tehnic. Trebuie o majoritate transparentă care să-şi asume instalarea unui nou guvern. Va fi un mandat limitat în timp şi va avea ca obiectiv principal organizarea de alegeri corecte sau care să nu fie suspectate în niciun fel de a fi influenţate din punct de vedere politic de o parte sau de alta", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, după o şedinţă a social-democraţilor în biroul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

Update 18:50
Antonescu i-a propus lui Băsescu pe Klaus Johannis premier independent

La consultările de la Cotroceni cu şeful statului, Crin Antonescu a anunţat că liberalii îl propun pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier independent. "Noi avem o propunere pentru prim-ministru independent care să-şi alcătuiască o echipă guvernamentală din tehnocraţi. Propunerea noastră este Klaus Iohannis, primarul Sibiului. Este o propunere cu care vom merge şi la consultările şi cu celelalte partide", a spus Crin Antonescu.

Update 18:40 UDMR vrea guvern de tehnocraţi cu premier independent

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a propus la consultările cu preşedintele Traian Băsescu, constituirea unui guvern anticriză, format din specialişti, care ar putea fi condus de un premier independent. "Consider că avem o răspundere privind căutarea urgentă a unei soluţii pentru guvernarea stabilă a ţării şi pentru a administra cât mai bine treburile ţării în această perioadă specială, fiind vorba de campania electorală pentru prezidenţiale", a spus liderul partidului, Marko Bela, citat de Agerpres.

Update 18:30 Minorităţile acceptă orice formulă stabilă de Guvern, "de preferat cu puteri depline"

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat la ieşirea de la consultările cu şeful statului, că grupul său şi-a exprimat disponibilitatea pentru orice formulă stabilă de Guvern, "de preferat cu puteri depline", adăugând că va avea discuţii, după-amiază, şi cu partidele.

"În momentul în care Guvernul a căzut prin moţiunea de cenzură, promisiunea noastră faţă de Guvernul existent este încheiată. Ne-am exprimat disponibilitatea să susţinem orice formulă stabilă, şi de preferat o formulă care să fie cu puteri depline şi care evident, va fi o formulă care va funcţiona probabil până la alegerile prezidenţiale. Chestiunea pe care am insistat este că preferăm o formulă de Guvern cu puteri depline şi sperăm ca această formulă să fie găsită", a declarat Pambuccian la finalul întrevederii cu preşedintele Traian Băsescu, relatează NewsIn.

Update 17:30
Ludovic Orban (prim-vicepreşedintele PNL): liberalii vor participa la consultările anunţate de şeful statului cu propunerea premierului independent Klaus Johannis. El a sugerat că PSD ar putea să susţină această candidatură.

Update 17:17
Proiectul Legii bugetului pe anul 2010 nu poate fi aprobat de un Guvern interimar

Update 16:52 Preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat că social-democraţii nu vor participa la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea formării unei majorităţi parlamentare.
n această seară (marţi-n.r.) atenţia noastră şi timpul nostru să fie alocate acestor consultări, urmând ca după ce vom finaliza consultările cu celelalte partide să putem să dăm un răspuns preşedintelui României cu privire la intenţia domniei sale de a participa la consultări la Cotroceni. Prioritatea astăzi este consultarea între partide. Consultarea cu preşedintele României ar putea să aibă loc mâine, în funcţie de programul nostru şi al preşedintelui României", a afirmat Mircea Geoană, sugerând că PSD nu va participa în această seară la consultările de la Cotroceni.

Update 16:32 Traian Băsescu: "Guvernul a pierdut încrederea majorităţii parlamentare. În acest moment România are un Guvern interimar. Modul cum a  căzut Guvernul este democratic şi în deplin acord cu Constituţia. Întorcându-mă în timp îmi aduc aminte cum au căzut guvernele Roman şi Radu Vasile", a afirmat Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

Vezi aici principale afirmaţii făcute de Traian Băsescu


  • Aş dori să îi mulţumesc lui Emil Boc pentru curajul cu care a împins reformele înainte: codul penal, legile educaţiei, legea salarizării, care a lovit multe categorii politice, în sfârşit legea pensiilor care avea drept scop să stabilizeze sistemul de pensii românesc. Emil Boc a fost un premier responsabil.
  • Îl admir pe Emil Boc pentru curajul pe care l-a avut de a-l demite pe Dan Nica din funcţia de ministru de Interne.
  • Am invitat partidele, începând cu ora 17.00, la consultări la Palatul Cotroceni.
  • Nu mă voi abate de la litera şi spiritul Constituţiei în numirea premierului.
  • Obiectivul meu este să limităm la maximum perioada de criză politică.

Update 16:12  Preşedintele Traian Băsescu a invitat astăzi, începând cu ora 17.00 partidele la consultări.

Update 16:00
Klaus Johannis (primarul municipiului Sibiu şi preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România - FDGR): sunt dispus să discut cu o majoritate parlamentară chestiunea postului de premier. "În măsura în care o majoritate parlamentară doreşte să îmi propună acest lucru, sigur sunt dispus să discutăm chestiunea. Cred că este prematur să vorbim despre ceva ce s-ar putea întâmpla", a declarat Iohannis pe aeroportul Sibiu, la sosirea din Japonia, relatează Agerpres.

Update 15:44 
Mircea Geoană (preşedintele PSD): Guvernul Emil Boc a pierdut încrederea Parlamentului şi până la depunerea jurământului de către noul Executiv, acest Guvern îndeplineşte numai actele necesare administrării României. Preşedintele PSD i-a cerut şefului statului să dea dovadă că "se poate ridica deasupra interesului electoral propriu", subliniind că social-democraţii doresc instalarea unui Guvern de profesionişti independenţi.

Update 15:42
Emil Boc: moţiunea de cenzură a fost aprobată de majoritatea PSD-PNL pentru ca membrii acestora să fie siguri că nu-şi pierd privilegiile dacă adoptăm legea pensiilor. "Am pierdut o bătălie, dar nu şi războiul", a afirmat Boc.

Update 15:40
Crin Antonescu (preşedintele PNL): "Este o victorie a democraţiei şi a PNL"

Update 15:39
Rezultat oficial: moţiunea de cenzură a fost aprobată cu 254 de voturi "pentru", 175 "împotrivă" şi 4 anulate.

Update 15:30
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că la ora 16.30 va susţine o declaraţie de presă, probabil în legătură cu numirea unui nou premier.

Update 15:17
Moţiunea a fost aprobată, Guvernul Boc 2 a căzut. În favoarea moţiunii au votat 258 de parlamentari, iar împotrivă 176, potrivit senatorului PNL Dan Radu Ruşanu.

Update 15:00
Votul s-a încheiat, urmează numărătoarea.

Update 14:21  M
ădălin Voicu nu votează moţiunea în semn de protest faţă de neclarificarea excluderii sale

Deputatul PSD, Mădălin Voicu, a declarat că nu va participa la votul asupra moţiunii de cenzură în semn de protest faţă de conducerea partidului care nu i-a clarificat în 6 luni de zile situaţia privind excluderea sa din partid, solicitată de preşedintele PSD, Marian Vanghelie, relatează NewsIn.

Update 14:09
A început votul. Primii care votează sunt senatorii.

Update 14:00 PNL va exclude din partid cinci parlamentari care au lipsit de la dezbaterea moţiunii

Update 13:47
Senatorii şi deputaţii se pregătesc să îşi exprime votul faţă de moţiunea de cenzură intitulată "11 împotriva României".

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 236 voturi favorabile

La începutul dezbaterilor asupra moţiunii, care au durat mai bine de trei ore, au fost înregistraţi 432 de senatori şi deputaţi prezenţi, din totalul de 471 şi 39 de absenţi.

Update 13:37
Premierul Emil Boc le-a transmis parlamentarilor că nu i se face un favor prin votul împotriva moţiunii de cenzură, pentru că "meseria" de prim-ministru este grea.

"Mie nu imi faceţi un favor, ca prim-ministru, dacă votaţi impotriva moţiunii, pentru că este o meserie grea. Vreau să ştiţi că, de când sunt în această poziţie, mi-am dat seama cât de greu este să ai responsabilitate şi să nu ai vacanţă. (...) Deci nu îmi apăr poziţia"
, a spus el.

Update 12:17
Reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlament au anunţat că participă la dezbateri, dar nu şi la procesul de votare a moţiunii. Parlamentarii PSD, PDL şi PNL vor vota cu bilele la vedere, iar cei UDMR prin vot secret.

Update 11:40 Preşedintele Senatului şi al PSD, Mircea Geoană, a declarat că decizia parlamentarilor pe marginea moţiunii de cenzură este de revenire la normalitatea statului de drept din Republica România.

Update 11.10
Emil Boc: "Depunerea moţiunii de cenzură este exerciţiu democratic şi constituţional, însă este şi un mod de bloca adoptarea în România a legii pensiilor".

Premierul Emil Boc le-a cerut parlamentarilor, la finalul discursului său de răspuns la acuzaţiile din moţiunea de cenzură, să voteze pentru interesul naţional, şi nu de partid, precizând că se prezintă la demersul de demitere de către Parlament "cu fruntea sus".

Şedinţa comună a celor două Camere în care se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură iniţiate de 123 de parlamentari PNL, UDMR şi şapte reprezentanţi ai PSD, a început la ora 10.00.

Textul moţiunii de cenzură a fost citit, joi, în plenul reunit, în absenţa parlamentarilor PDL, care au părăsit şedinţa motivând că demersul este neconstituţional.

PSD, PNL şi UDMR  au împreună 278 de voturi, cu 42 mai mult decât e necesar pentru ca moţiunea să fie adoptată. În cazul în care 20 de parlamentari social-democraţi nu ar vota deloc sau ar vota contra, atunci surplusul se reduce la 22 de voturi. Dacă, potrivit scenariului ultimelor ore, jumătate din senatorii şi deputaţii UDMR, adică 15, ar vota împotriva moţiunii, atunci Opoziţia ar mai rămâne cu un avantaj fragil de doar şapte voturi

Dacă moţiunea va trece, iar Guvernul va pica, trebuie să se formeze o majoritate parlamentară, care îi va propune preşedintelui Traian Băsescu un nou premier.

În cazul în care o variantă de Guvern va cădea de două ori în Parlament, atunci legislativul nu va fi dizolvat. Întrucât legea spune că dizolvarea Parlamentului nu mai poate avea loc cu 6 luni înainte de alegerile prezidenţiale. Astfel că, Guvernul Boc 2 rămâne în picioare, dar nu mai are decât o funcţie administrativă, fără să mai poată emite ordonanţe de urgenţă.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 236 de voturi "pentru" din 471

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările