Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Primul securist cinstit şi-a dat demisia din toate funcţiile după ce a fost descoperit de cercetătorii de la CNSAS. Cum şi-a făcut „autocritica“ în instanţă

14
3 Jul 2020 17:04:44
Autor: Ionuţ Mureşan
Arhiva CNSAS Imagine: Adevărul
Arhiva CNSAS Imagine: Adevărul

Sorin Bivolaru, fost membru PMP şi fost consilier în Consiliul Local al unei comune din Timiş, a devenit primul securist care a recunoscut în instanţă că a lucrat cu Securitatea regimului comunist apoi şi-a dat demisia din funcţiile deţinute în partid şi în administraţia locală, a scris pe Facebook Germina Nagâţ, membru al CNSAS.

 
„Primul caz în care un ofiţer de Securitate chemat în instanţă de CNSAS pentru încălcarea drepturilor omului refuză să se judece cu noi, ba chiar ne dă dreptate («achiesează», cum zice dumnealui în textul de mai jos). În plus, îşi dă şi demisia din funcţia de consilier local, pe care a ocupat-o în urma alegerilor din 2016”, scrie Germina Nagâţ pe Facebook.
 

O premieră în istoria post-decembristă

Cercetătoarea este membră în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi a fost timp de 18 ani directoarea Direcţiei de Investigaţii a acestei instituţii.
 
„Este prima oară când se întâmplă asta, în cele două decenii de la înfiinţarea CNSAS şi promulgarea legii deconspirării Securităţii! Pentru prima dată, un ofiţer de Securitate admite că a încălcat drepturile omului (căci asta înseamnă să fii «lucrător al Securităţii», în sensul legii) şi nu combate în instanţă, invocând în apărarea sa regulamente, ordine militare, salvarea naţiunii şi a planetei Pământ! De asta zic că avem ce sărbători! E prima reacţie de bun-simţ din partea unui fost purtător al uniformei de securist şi prima demisie dintr-o funcţie publică, motivată astfel. Îl felicit pe domnul Bivolaru, iar justiţiei din România nu pot decât să-i urez «La mai multe» procese cu securişti terminate în acest fel!”, a mai scris cercetătoarea. 
 

Ce a scris bărbatul în întâmpinarea depusă în instanţă

„Achiesez la obiectul acţiunii în constatare şi sundt de acord cu admiterea acşiunii; solicit să constataţi existenţa calităţii de lucrător al Securităţii a subsemnatului (ofiţer de contrainformaţii într-o unitate militară. Învederez faptul că începând cu data de 14.10.2019 subsemnatul mi-am dat demisia, atât din Partidul Mişcarea Populară, cât şi din Consiliul local al comunei Pişchia, judeţul Timiş, unde am activat ca şi consilier local din partea Partidului Mişcarea Populară”, scrie Sorin Bivolaru în documentele depuse la instanţă.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

fokerul
3.07.2020, 17:10:06

Omul e poamă rară, trebuie recuperat imediat şi pus la treabă

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
3.07.2020, 17:41:27

Pai daca primeste o pensie speciala nemuncita f.f. mare il doare in pix de restul fuctiilor.

+1 (3 voturi)
Ionel Marcu
3.07.2020, 18:15:35

Sunt mii de foști securiști ce primesc o pensie specială nemuncită care, deconspirați, s-ar ține cu dinții și ghearele de funcții.

+2 (2 voturi)
Simitis Kostas
3.07.2020, 17:51:34

Păi are totuși caracter de bănățean, că dacă era sudist ori teleoltean, n-ai să vezi demisii de onoare la ei.

0 (6 voturi)
Ionel Marcu
3.07.2020, 18:21:11

A mai fost un caz similar, cu demisie, unul singur cred, Mona Muscă. Semnase un angajament cu Securitatea, ca profesoară/asistentă ce avea studenți străini. Și-a dat demisia la „demascare”. N-aș vrea să par „naționalist”, dar tot bănățeancă era. Sări, Foangă!

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările