Principalii furnizori de armament ai României în ultimii zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elveţia este un alt mare furnizor de armament pentru MApN FOTO Shutterstock
Elveţia este un alt mare furnizor de armament pentru MApN FOTO Shutterstock

Statele Unite, Elveţia şi Portugalia sunt principalii furnizori de armament ai României în perioada 2010-2020, conform datelor generate de platforma Institutului internaţional pentru cercetare în domeniul păcii de la Stockholm (SIPRI). În acelaşi timp, şi companii din Italia, Israel, Norvegia, Franţa şi Canada figurează cu unele contracte împortante de armament pentru Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Probabil cel mai important contract încheiat cu Statele Unite este cel Guvern-Guvern pentru înzestrarea cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) Patriot, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, fabricate de antreprenorul de apărare Raytheon. Un prim astfel de sistem de ultimă generaţie a şi ajuns în custodia Forţelor Aeriene Române şi este integrat, deja, în sistemul aliat de apărare antiaeriană. 

De altfel, companiile americane de armament au avut cele mai multe contracte de înzestrare cu MApN. Astfel, au început să fie livrate militarilor români şi celebrele sisteme de rachete de înaltă mobilitate M142 (HIMARS), produse de Lockheed Martin. România va cumpăra în total 54 de astfel de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, în valoare totală de 1,25 miliarde de dolari. Muniţia pentru aceste sisteme este şi ea inclusă în preţ. În plus, România a achiziţionat din Statele Unite, în ultimii zece ani, între altele, şi motoare diesel pentru transportoarele Piranha III sau propulsoare pentru avioanele de transport C-27J Spartan şi C-130 Hercules. Tot americanii au furnizat şi rachete aer-aer AMRAAM şi Sidewinder pentru avioanele de luptă F-16 Fighting Falcon. În plus, s-a decis ca Forţele pentru Operaţii Speciale să fie dotate cu 130 de blindate Oshkosh JLTV în valoare de 227 milioane de lei tot printr-un contract Guvern-Guvern. Această tranzactie nu este conţinută în datele SIPRI pentru că decizia s-a luat târziu, în noiembrie 2020.

„Născute“ în Elveţia, dar cu ADN american 

Elveţia este un alt mare furnizor de armament pentru MApN, dar şi în urma acestor livrări România a primit blindate Piranha V, de concepţie americană. Concret, cele 227 de maşini de luptă sunt furnizate de General Dynamics European Land Systems – Mowag (GFELS), care este subsidiara din Elveţia a corporaţiei General Dynamics din SUA. Totul într-un contract de 868 de milioane de euro. Cu o serie de întârzieri, primele 36 de blindate Piranhia V produse de americanii de la General Dynamics la Uzina Mecanică Bucureşti au ajuns la Scorpionii Roşii, militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, o unitate la standarde NATO care are sediul la Craiova. Militarii au şi efectuat o serie de exerciţii şi trageri cu aceste blindate. 

Portugalia se clasează pe locul trei în urma achiziţiei de către România a 17 avioane second-hand de tip F-16 Fighting Falcon. Ţara noastă a plătit Portugaliei suma totală de 336 de milioane de euro pentru achiziţia şi modernizarea avioanelor F-16, iar procesul de predarea a acestora către Forţele Aeriene Române a fost recent finalizat, iar piloţii români participă deja cu aceste aeronave la misiunile de poliţie aeriană alături de colegii aliaţi. 

Israelul este un alt furnizor important pentru Armata României, ţara noastră achiziţionând rachete antitanc Spike-MR/LR şi turele Elbit UT-30MK2 pentru blindatele Piranha V. Norvegia nu lipseşte de pe lista marilor furnizori de armament ai MApN datorită acordului de livrare Naval Strike Missile (NSM). În fine, în perioada 2010-2020, Italia a livrat MApN şapte avioane de transport C-27J Spartan în valoare de 220 de milioane de euro produse de Alenia Aeronautica, iar o companie din Canada a furnizat două radare de supraveghere pe Marea Neagră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite