VIDEO Discursul Prinţului Charles la primirea titlului de Doctor Honoris Causa la Universitatea din Bucureşti: Am ajuns să iubesc România în ultimii 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aflat în vizită în România, Alteţa Sa Regală Charles, Prinţ de Wales, a primit, sâmbătă (31 mai), titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Bucureşti. Ceremonia a avut loc în cadrul Facultăţii de Drept a UB FOTO Alina Stoiam
Aflat în vizită în România, Alteţa Sa Regală Charles, Prinţ de Wales, a primit, sâmbătă (31 mai), titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Bucureşti. Ceremonia a avut loc în cadrul Facultăţii de Drept a UB FOTO Alina Stoiam

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, sâmbătă după-amiază, la Palatul Cotroceni. Vizita a fost una privată, presa neavând acces la întrevedere. După întâlnirea cu preşedintele ţării, Alteţa Sa Regală a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din Bucureşti, prima distincţie universitară primită de acesta în România.

UPDATE: În discursul său rostit la primirea titlului de Doctor Honoris Causa la UB, Prinţul Charles a reiterat iubirea pe care o împărtăşeşte pentru ţara noastră şi poporul român, consolidată în ultimii 16 ani, de când Alteţa Sa a devenit un ambasador arl României.

”Iubesc această ţară pentru că este un loc unic din Europa, pentru frumuseţea ei naturală unică şi intactă, pentru peisajele şi comunităţile rurale, fiecare cu propriile tradiţii unice. În aceşti 16 ani am ajuns să iubesc România”, a spus prinţul.

Acesta le-a transmis românilor că, în ciuda trendului de europenizare, speră să poată păstra lucrurile româneşti exact aşa cum sunt, să-şi păstreze identitatea culturală şi spirituală într-o lume a ”incertitudinilor”, aşa cum Italia şi Elveţia au arătat că ”e posibil să fii modern şi să-şi păstrezi propriile calităţi”.

Românii au de ce să fie mândri, a mai spus Alteţa Sa, susţinând din nou ideea conservării tradiţiilor unice din fiecare regiune a ţării, amintind de Bucovina, Maramureş, Oltenia sau Transilvania, tradiţii care ne definesc ca popor. ”Dacă sunt păstrate, ele vă vor aduce şi beneficii financiare, ca în Marea Britanie”, a adăugat acesta.


Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit prinţului Charles de Wales, moştenitorul tronului Marii Britanii, pentru prietenia pe care a arătat-o României, discuţiile referindu-se şi la importanţa arătată de preşedinte combaterii corupţiei.

La rândul său, Prinţul de Wales a ţinut să aprecieze ”căldura cu care îl primeşte, de fiecare dată, poporul român”.

Întâlnirea a avut loc fără prezenţa presei, Administraţia Prezidenţială transmiţând un comunicat referitor la acest eveniment precum şi poze cu primirea prinţului

În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre importanţa acordată de preşedintele Băsescu, pe durata mandatelor sale, ”combaterii corupţiei şi consolidării statului de drept”.

Prinţul Charles, Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

De la Palatul Cotroceni Prinţul Charles a plecat spre Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, unde i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa, informează tvr.ro.

Ceremonia a avut loc la Facultatea de Drept. Moştenitorul tronului Marii Britanii a subliniat, cu acest prilej, importanţa menţinerii valorilor culturale şi arhitecturale şi a tradiţiilor satului românesc.

Prinţul a mai spus că se simte onorat să primească această distincţie şi că, în contextul celor 150 de ani de existenţă ai Universităţii Bucureşti, îşi doreşte să contribuie la consolidarea relaţiilor dintre instituţiile de învăţământ superior britanice şi universităţile centenare din România.

La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu, senatorul Ecaterina Andronescu, principesa Margareta şi principele Radu, preşedintele Academiei Române, Valentin Vlad, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, şi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Îi datorăm foarte mult prinţului Charles, pentru promovarea valorilor României în afara ţării", a declarat, pentru Mediafax, Mihnea Costoiu.

Prima distincţie acceptată de prinţ de la o instituţie universitară din ţară

„În anul în care Universitatea din Bucureşti împlineşte 150 de ani de existenţă, tradiţia şi excelenţa academică ale universităţii noastre sunt o dată în plus confirmate de onoarea pe care Prinţul de Wales o face comunităţii universitare acceptând titlul de Doctor Honoris Causa şi devenind astfel membru al acesteia. Este pentru prima dată când Alteţa Sa Regală acceptă un titlu onorific din partea unei universităţi, ceea ce conferă prezenţei sale la Universitatea din Bucureşti o deosebită importanţă, dublată de contextul aniversar în care ne aflăm”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor, Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti.

”Printre motivaţiile deciziei Senatului Universităţii din Bucureşti de a acorda titlu de Doctor Honoris Causa Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales se numără legăturile foarte strânse pe care Prinţul Charles le are cu România”, arată reprezentanţii UB într-un comunicat de presă.

”Alteţa Sa Regală are un interes deosebit pentru ţara noastră, revenind aici în mod regulat de la prima sa vizită în Transilvania din 1998, când a fost impresionat de moştenirea acestei zone. În 2006, Prinţul a cumpărat şi renovat două case în România rural pentru a ajuta la protejarea modul unic de viaţă, care a existat de sute de ani, prin promovarea turismului durabil. Prinţul de Wales a fost impresionat în special de situaţia dificilă a satelor săseşti fortificate din Transilvania, construite cu secole în urmă de către coloniştii germani încurajaţi să vină aici pentru a ajuta la rezistenţa împotriva invaziilor tătare şi turce. Din păcate, din cauza migraţiei masive, multe dintre aceste sate au o populaţie îmbătrânită şi se află în declin. În plus, Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales este un susţinător convins al ideii că peisajul unic din România nu are doar de importanţă globală, ci, corect administrat într-un mod sensibil şi integrat, ar putea aduce o contribuţie semnificativă la creşterea economică a ţării”, mai spun ei.

În programul Prinţului Charles se mai află o întrevedere cu europarlamentarul Daciana Sârbu, soţia premierului Victor Ponta.

Şi-a vizitat domeniul de la Viscri

Prinţul Charles se află într-o vizită în România, începută marţi după-amiază, la Târgu Mureş. El a petrecut câteva ore în satul Viscri, a mers la locuinţa pe care o deţine în localitate şi, ulterior, a înnoptat la reşedinţa contelui Kalnoky Tibor. Miercuri, Alteţa Sa a vizitat Biserica Neagră din Braşov, iar joi a participat la o petrecere pe care mai mulţi locuitori din Valea Zăianului (judeţul Covasna) au organizat-o în cinstea sa. Prinţul Charles s-a aflat în România şi anul trecut, când s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele Traian Băsescu, dar şi cu premierul Victor Ponta.

Prinţul Charles este unul dintre cei mai mari promotori ai României şi frumuseţilor ţării noastre, a relatat la Telejurnal reporterul TVR Rodica Bârsan.

Citeşte şi:

Prinţul Charles al Marii Britanii a făcut o vizită-fulger la Viscri. A primit în dar dulceaţă de rubarbă şi nuci

Prinţul Charles, în vizită în centrul Braşovului. Moştenitorul coroanei britanice a vizitat Biserica Neagră

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite