Prizonieri în ţara zăpezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care au dormit în şcoală au primit pături şi mâncare din partea autorităţilor FOTO Sandrinio Neagu
Elevii care au dormit în şcoală au primit pături şi mâncare din partea autorităţilor FOTO Sandrinio Neagu

Suceava: şapte copii au dormit în şcoală, din cauza drumurilor înzăpezite. Dâmboviţa: 60 de persoane au rămas izolate într-un sat. Botoşani: a fost nevoie de intervenţia armatei pentru ca mai multe maşini să fie scoase din zăpada înaltă de un metru.

Viscolul a paralizat aproape tot judeţul Suceava la mijlocul acestei săptămâni. În noaptea de miercuri spre joi, şcoala din localitatea Roşiori s-a transformat în dormitor pentru şapte dintre copiii veniţi din satul vecin, Forăşti. Drumul care leagă cele două localităţi s-a înzăpezit, iar autorităţile au fost obligate să găsească o soluţie: sala de curs a devenit dormitor şi directoarea şcolii – mamă pentru o noapte.

Elevilor le-a fost citită povestea „Cenuşăreasa“, astfel încât lipsa părinţilor a trecut aproape neobservată. „Noi ne-am bucurat, fiindcă am stat cu toţii la un loc şi ne-am mai jucat“, a povestit Ionuţ Dascălu, unul dintre copiii „sinistraţi“.

Paturile pe care au dormit copiii au fost improvizate din scaune aduse din clasele de curs, iar soba „a duduit“ toată noaptea. Părinţii au fost sunaţi şi li s-a explicat că drumul înzăpezit nu permite transportul copiilor în siguranţă la propriile case.

O situaţie similară s-a înregistrat şi într-o altă comună suceveană. 16 elevi din satele Vornicenii Mari şi Liteni, care au venit miercuri dimineaţă la cursuri la şcoala din satul Moara Nică, nu s-au mai putut întoarce acasă, după ce viscolul a blocat drumul de acces. Conducerea Primăriei Moara a luat legătura cu părinţii, iar între timp i-a cazat pe micuţi la o pensiune din zonă. 

ALBA

Zăpada a blocat joi dimineaţă traficul rutier pe drumurile judeţene din sudul şi centrul judeţului Alba. Patru porţiuni de drum au fost închise din cauza troienelor. Zonele cuprinse între Vingard şi Ghirbom şi Roşia de Secaş – Cergău au fost deblocate repede, dar probleme au apărut ulterior, între Ohaba şi Secăşel, respectiv Cergău – Roşia de Secaş. Ultimele două porţiuni de drum au fost redeschise circulaţiei în cursul zilei de joi. 

De asemenea, un microbuz cu şase persoane a rămas blocat în noaptea de miercuri spre joi pe drumul judeţean dintre Şpring şi Vingard. A fost scos din nămeţi de utilajele de la deszăpezire, după aproximativ trei ore. Pasagerii au părăsit maşina şi au ajuns la destinaţie pe jos. Tot în noaptea de miercuri spre joi, o femeie care a încercat să arunce un obiect în râul Mureş a căzut în apă. A fost salvată de la înec de un echipaj de poliţie. 

MARAMUREŞ

Circulaţia s-a desfăşurat greu în ultimele zile, mai ales în Pasul Gutâi. De asemenea, cursa aeriană de pasageri Baia Mare – Bucureşti a aterizat la Cluj-Napoca, din cauza unor probleme tehnice la radarul companiei Romatsa. Pasagerii au fost transportaţi la Cluj-Napoca cu autocarul Aeroportului Baia Mare. 

TIMIŞ

În vest, ninsoarea s-a oprit, însă zăpada provoacă, în continuare, neplăceri. Pe cinci rute din judeţ, trenurile nu au mai circulat joi. Locuitorii satului Unip, din Timiş, care aparţine de Sacoşul Turcesc, au făcut un apel către autorităţi, cerându-le să intervină pe drumul comunal care îi leagă de restul lumii, drum pe care se putea circula doar cu tractorul sau cu maşini de teren.

HUNEDOARA ŞI MEHEDINŢI

În judeţul Hunedoara, cea mai periculoasă zonă este ieşirea spre Gorj, spre Defileul Jiului, unde, în ultimele două zile, s-au înregistrat două avalanşe. Şi în Mehedinţi, zăpada adunată în troiene de peste 40 de centimetri creează probleme în continuare. Mai multe maşini au rămas blocate joi dimineaţa pe drumul judeţean dintre Drobeta-Turnu Severin şi Baia de Aramă.

PRAHOVA

Peste 4.000 de persoane şi-au petrecut ziua de joi, dar şi noaptea de joi spre vineri fără curent electric. Cea mai gravă situaţie este, în continuare, în comuna Valea Doftanei, nealimentată integral cu electricitate, dar sunt afectate parţial şi localităţile Şotriile, Adunaţi, Pietriceaua şi Cheia, unde mai mulţi copaci doborâţi de vânt au distrus liniile Electrica. Joi, elevii dintr-o şcoală din Comarnic au stat pentru a patra zi consecutiv acasă, dar, de vineri, programul şcolilor reintră în normal. 

GIURGIU 

Gerul şi vântul au provocat mari probleme pe drumurile din judeţ şi pe calea ferată. Un tren care circula pe ruta Giurgiu – Grădiştea a fost nevoit să staţioneze câteva ore în Gara Mihai Bravu, la peste 40 de kilometri de municipiu, din cauza gheţii formate pe şine. Situaţia a fost remediată în jurul prânzului. Un alt tren care circula pe ruta Giurgiu – Videle a fost întors din drum tot din cauza gheţii de pe şinele de cale ferată. Nici şoferii n-au avut viaţă uşoară. Pe DN5, DN5B şi DN5C, traficul greu a fost restricţionat, iar pe mai multe porţiuni de drum au avut loc blocaje.

DÂMBOVIŢA

Peste 60 de persoane, bătrâni şi copii, au rămas izolate în satul Muscel, care a fost acoperit de nămeţi. Joi, reprezentanţii primăriei au avut nevoie de un tractor pentru a intra în sat şi pentru a le duce oamenilor pâine şi apă. „De la alegeri sunt problemele acestea. Abia am reuşit să scoatem şi comisia de la secţia de votare“, a declarat Laurenţiu Moraru, primarul comunei Moroieni. Într-o situaţie mai gravă sunt patru ciobani, care se află în pădure, la stână. Pentru că zăpada este foarte mare, nimeni nu poate ajunge la ei. Rudele lor spun că nu au mai primit veşti de la ei de sâmbătă, când a început să ningă.

BOTOŞANI

În judeţ a fost nevoie de intervenţia armatei pentru ca mai multe maşini să fie scoase din zăpada care atingea pe alocuri un metru. Din acest motiv, Prefectura Botoşani va înainta un raport Ministerului Transportului, în care va prezenta modul în care firma omului de afaceri Dorin Umbrărescu a acţionat drumurile naţionale ce străbat judeţul Botoşani. Firma UMB Spedition Bacău a fost desemnată de Compania Naţională de Autostrăzi să deszăpezească drumurile naţionale din Moldova în această iarnă. 

CIRCULAŢIA, „ÎNGHEŢATĂ“ ÎN IAŞI

O situaţie ce putea deveni tragică s-a ivit în jurul dimineţii de joi, la bariera de cale ferată care leagă cartierele Dacia şi Păcurari din Iaşi: un TIR a rămas blocat din cauza zăpezii pe calea ferată. Şoferii aflaţi în spatele TIR-ului au sunat la 112, iar Poliţia Transporturi Feroviare a luat legătura cu mecanicii trenurilor care se apropiau, pentru a-i avertiza despre situaţie. În cele din urmă, şoferul a reuşit să scoată TIR-ul de pe şine.

Nu scăpăm de ger până sâmbătă

Meteorologii au emis o informare meteo de intensificări de vânt şi ger, valabilă până sâmbătă la ora 15.00. Vineri, vântul se va intensifica în Banat, Crişana, local în Transilvania şi la munte. În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, dar şi pe parcursul zile de sâmbătă, vor fi intensificări ale vântului şi în Moldova. În aceste regiuni, vântul va atinge viteze de 55-60 de kilometri pe oră, iar pe arii restrânse va spulbera sau viscoli zăpada depusă în zilele precedente. Vremea va fi geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa, în cea mai mare parte a ţării. Temperaturi deosebit de scăzute se vor înregistra în dimineaţa zilei de vineri, cu precădere în nord-estul, centrul şi sudul ţării, unde minimele vor coborî frecvent sub -15 grade, până în jurul valorii de -26 de grade în estul Transilvaniei. Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor situa, în general, între -10 şi 0 grade Celsius.

A contribuit reţeaua de corespondenţi „Adevărul”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite