Procesul Andreei Cosma se reia în procedura de cameră preliminară. Dosarul „Ciuperceasca” va ajunge la un judecător specializat în corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul depuutat PSD Andreea Cosma la Parchetul General. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Fostul depuutat PSD Andreea Cosma la Parchetul General. Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Dosarul în care fosta deputată PSD Andreea Cosma - fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma - este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu va fi retrimis în cameră preliminară, din dispoziţia magistraţilor Curţii de Apel Ploieşti.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel a constatat nulitatea absolută a procedurii de cameră preliminară desfăşurată în acest dosar.

Constată nulitatea absolută a procedurii de cameră preliminară desfăşurată în dosarul înregistrat sub nr.944/42/2015 la Curtea de Apel Ploieşti. Dispune, la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri, înaintarea cauzei serviciului Registratură în vederea repartizării unui complet de judecător de cameră preliminară specializat în soluţionarea cauzelor de corupţie. În baza art.275 alin.3 Cod pr penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei procurorului şi părţilor. Pronunţată în şedinţă publică, azi 08.07.2021 conform art.405 alin.2 Cod pr penală”, se arată în minuta instanţei.

Condamnată iniţial la 4 ani cu executare

Pe 2 decembrie 2018, Andreea Cosma a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii „Ciuperceasca”, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

În acelaşi dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, au primit câte 4 ani închisoare cu executare.

Ulterior, în iunie 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat sentinţa şi a trimis cauza la rejudecare.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În decembrie 2015, DNA a trimis-o în judecată pe Andreea Cosma, la data faptei notar public, pentru complicitate la abuz în serviciu. Au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar fostul deputat PDL Florin Anghel, la data faptei preşedinte al CJ Prahova, acuzat de instigare la abuz în serviciu, precum şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, împuternicit cu atribuţii de director general, acuzat de abuz în serviciu.

Un „tun” de 17 milioane de lei

Potrivit DNA, în anul 2007, „Cazarma 1375 Ciuperceasca'”, situată în judeţul Prahova, era parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova. Cazarma avea o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245 mp teren fără construcţii - pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.

Procurorii arată că, în anul 2008, Dănuţ Cornea şi-a încălcat atribuţiile care îi reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al parcului industrial, în sensul că a semnat nouă contracte de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat loturi din „Ciuperceasca”, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean şi fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Procurorii mai spun că Dănuţ Cornea şi Florin Anghel au beneficiat de ajutorul Andreei Cosma, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul „Ciuperceasca”.

Astfel, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca” este în sumă de 17.603.853 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite