Procesul în cazul Belina a ajuns la final. DNA a cerut pedeapsă medie pentru Sevil Shhaideh. Prima sentinţă, pe 27 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax/Alexandru Dobre
Foto: Mediafax/Alexandru Dobre

Tribunalul Bucureşti a încheiat cercetarea judecătorească în dosarul Belina, în care sunt cercetaţi fostul ministru al Dezvoltării Sevil Shhaideh şi Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. DNA a cerut o pedeapsă medie pentru inculpaţi, ceea ce ar însemna în jur de 5 ani de închisoare în cazul lui Shhaideh. Prima sentinţă în acest caz va fi anunţată pe 27 martie.

Dosarul vizează trecerea ilegală a unei părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, în 2013, din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman, sub administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, după câteva zile fiind închiriată ilegal firmei Tel Drum, despre care procurorii spun că ar fi fost controlată de Liviu Dragnea, fost lider PSD. Pentru ca cele două proprietăţi cu suprafaţă de 278,78 de hectare, respectiv, 45 de hectare ar fi fost adoptată o hotărâre de guvern. DNA menţiona că doar prin lege s-ar fi putut realiza transferul, nu prin HG şi acuză implicarea unor persoane cu funcţii publice, printre care Sevil Shhaideh, la acel moment secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, funcţie din care ar fi iniţiat respectiva hotărâre, şi Adrian Gâdea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

"Vă solicităm să aveţi în vedere probele din faza de urmărire penală: referatul de avizare, prin care a fost avizat proiectul de transfer al bunurilor, răspunsul oficial al ministrului Justiţiei, în care se menţiona că schimbarea regimului juridic nu poate fi făcut prin OUG. Pentru transmiterea bratului Pavel şi a insulei Belina era necesar un act cu caracter de lege. Arătăm că a apărut necesitatea unui demers care să dea impresia ca bunurile nu ar aparţine statului. A avut ca scop deturnarea faptului că sunt situate în albia minoră a Dunării. Prin urmare, s-a creat un subterfugiu aparent legal. (..) Inculpatele Sevil Shhaideh şi Ionela Stoian au acţionat cu nerespectarea mai multor norme. Au acţionat cu formă de intenţie", a spus procurorul de şedinţă la ultimul termen de judecată.

În ceea ce îl priveşte pe Adrian Gâdea, preşedinte al CJ Teleorman (la acel moment şi în prezent), procurorii susţin că avea cunoştinţă despre încălcarea legii.

"Acesta a ignorat existenţa cărţii funciare, faptul că imobilele nu sunt grevate de sarcini, existau contracte cu Teldrum. (..) Concluzionam că CJ a omis existenta contractelor, iar inculpatele au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a ascunde. Aspect deosebit de important: în cuprinsul notei de fundamentare se arată ca scopul este realizarea unui complex turistic, fapt care era interzis şi se cunoştea acest aspect.

Reţinem că inculpaţii şi-au atins scopul de a face transferul, instanta trebuie sa aibă în atenţie contribuţia fiecăruia. Arătăm că încălcarea normelor a fost făcută de Servil Shaidehh, Ionela Stoian şi Adrian Gâdea şi au creat prejudicii şi o neîncredere în instituţiile statului", a precizat procurorul de şedinţă.

În noiembrie 2020, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care Insula Belina a revenit în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române.

DNA: Liviu Dragnea se comporta ca un adevărat posesor al insulei Belina

În rechizitoriul prin care cauza a fost trimisă instanţei, procurorii menţionează prezenţa repetată a lui Liviu Dragnea pe insula Belina, care "în general era însoţit de apropiaţi din anturajul politic, după cum rezultă din declaraţiile martorilor Vasile Dâncu, Victor Viorel Ponta, Sorin Grindeanu".

"Rezultă astfel că numitul Liviu Dranea îşi invita personal apropiaţii pentru partide de pescuit sau doar pentru a se relaxa împreună într-un cadru natural, beneficiind de toate îmbunătăţirile aduse locurilor prin construcţii şi amenajări ilegale.

Prin urmare, relaţia apropiată cu S.C. TEL DRUM S.A. este demonstrată tocmai de faptul că fără a fi titularul unui contract de închiriere a imobilului insula Belina, numitul LIVIU DRAGNEA îşi permitea să facă invitaţii, să descindă într-un cadru restrâns cu prieteni apropiaţi pentru activităţi recreative, să folosească bunurile mobile şi imobile din areal, comportându-se cel puţin ca un adevărat posesor", spuneau procurorii.

Mai mult, DNA arăta că o parte dintre deplasări s-au realizat cu elicoperul, în anul 2016 fiind realizat un heliport pe insulă. Procurorii precizează că societatea Tel Drum ar fi controlată de Liviu Dragnea, fostul lider al PSD fiind anchetat într-un dosar privind contractele publice ale acestei societăţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite