Procesul Colectiv. Patronii clubului şi avocaţii lor amendaţi pentru abuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În această toamnă s-au împlinit 4 ani de la Colectiv  FOTO Inquam Photos Octav Ganea
În această toamnă s-au împlinit 4 ani de la Colectiv  FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, ca magistratul Mihai Bălănescu să judece mai departe dosarul Colectiv, iar cei trei patroni ai clubului au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei pentru că ar fi abuzat cu o cerere de recuzare a instanţei. Judecătorul Bălănescu s-a făcut remarcat pentru faptul că a stabilit un termen pe săptămână în acest caz.

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, ca magistratul Mihai Bălănescu să rămână în dosarul Colectiv, iar cei trei patroni ai clubului au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei pentru că ar fi abuzat cu o cerere de recuzare a judecătorului.

Judecătorul a respins excepţia invocată de avocat, însă apărătorul a anunţat că îl recuză pe magistrat.

Un alt magistrat de la Tribunalul Bucureşti a respins cererea de recuzare şi a dispus ca iniţiatorul cererii, Alin George Anastasescu, dar şi ceilalţi patroni de la clubul Colectiv, care l-au susţinut, să fie amendaţi cu câte 2.000 de lei.

"Excepţia nu avea legătură cu dosarul, ci cu judecătorul. (...) Suntem pregătiţi să stăm aici toată ziua, dacă mai aveţi cereri de recuzare", a declarat Mihai Bălănescu, care continuă procesul cu audieri de martori şi părţi civile.

Avocatul a susţinut că detaşarea judecătorului la Tribunalul Bucureşti, decisă de CSM, ar fi nelegală pe motiv că magistratul a fost trimis la tribunal înainte să treacă doi ani de la momentul în care a promovat la curtea de  apel.

Apărătorul lui Anastasescu invocă nelegalitatea completului de judecată şi susţine că orice act al completului este nul.  Argumentele acestuia sunt legate de detaşarea judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti la Tribunalul Bucureşti.

Mai mult, acesta spune că tot ce s-a făcut în dosar din martie 2019 până în prezent are caracter nul.

„Legea spune că judecătorul şi procurorul care au promovat nu pot fi detaşaţi timp de doi ani; Efectul este nulitatea absolută a tuturor actelor făcute din martie 2019. Detaşarea judecătorului este nelegală pentru că promovând la o instanţă superioară nu puteai fi detaşat timp de 2 ani de la promovare. Apreciem că toate actele încheiate de dumneavoastră ulterior detaşării sunt lovite de nulitate absolută, încălcarea fiind vădită prin compunerea nelegala a completului de judecată.(…)În condiţiile în care cererile vă privesc, dacă nu vă abţineţi, înţeleg să formulez cerere de recuzare”, a susţinut avocatul, potrivit Mainnews.ro

Fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone era aşteptat să depună mărturie joi în acest proces.

Procesul care trebuie să stabilească vinovaţii de producerea tragediei din 30 octombrie 2015 nu are, încă, o decizie, nici măcar în primă instanţă. 

În dosar sunt judecaţi cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu), reprezentanţii firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niţă şi Cristian Niţă) şi pirotehniştii (Viorel Zaharia şi Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecaţi fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi ai primăriei (Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc) şi pompierii Antonina Radu şi George Petrica Matei.

Procurorii de la Parchetul General nu au reuşit, nici până astăzi, să finalizeze ancheta începută în 2016, în urma a zeci de plângeri depuse de victime şi rude ale celor care şi-au pierdut viaţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite