Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Procurori: Vîlceanu a fost cercetat penal pentru evaziune, spălare de bani şi grup infracţional. Dosarul a fost clasat în februarie pentru că fapta nu există

12
19 Aug 2021 15:15:57
Autor: Andreea Traicu
Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei
Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Parchetul General transmite, într-un răspuns la o solicitare a jurnaliştilor „Adevărul”, că noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a fost cercetat penal pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, însă, în urma anchetei, procurorii au constat că faptele nu există. Cauza a fost clasată pe 8 februarie.

Parchetul General transmite, într-un răspuns la o solicitare a jurnaliştilor „Adevărul”, că noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a fost cercetat penal pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, însă, în urma anchetei, procurorii au constat că faptele nu există.

„În cauza care face obiectul interesului dumneavoastră, instrumentată de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data de 8 februarie 2021, a fost dispusă soluţia de clasare, în baza dispoziţiilor art. 16 lit. a din Codul de procedură penală - “fapta nu există”. Clasarea cauzei a vizat săvârşirea de către persoana la care faceţi referire a infracţiunilor de evaziune fiscală - art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005, spălarea banilor - art. 29 din Legea nr. 656/2002 şi constituirea unui grup infracţional organizat - art. 367 din Codul penal.

În sarcina persoanei cercetate s-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, respectiv 2008 – 2016 cele două societăţi comerciale la care era administrator ar fi evidenţiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect”, transmite Parchetul General.

Procurorii menţionează că dosarul a fost disjuns faţă de alte persoane. Potrivit surselor Adevărul, în cauză ar fi vizat şi un membru al familiei ministrului.

„De asemenea, în dosar, faţă de alte persoane, s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea acesteia la o altă structură de parchet, potrivit competenţei materiale şi teritoriale, cu privire la infracţiunile prev. şi ped. de art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005 , art. 29 din Legea nr. 656/2002 şi art. 367 din Codul penal”, transmit procurorii.

Faptele investigate în cauza disjunsă sunt evaziune fiscală prin „evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive” , spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Structura care va instrumenta dosarul este Parchetul Tribunalului Gorj.

Dosarul, la sesizarea ANAF

Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a ANAF, după controlul făcut la firma care aparţine părinţilor lui Dan Vîlceanu.

După venirea la putere a PNL, cei doi directori ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj care au realizat controlul au fost detaşaţi în alte judeţe.

“Aţi văzut o acuzaţie care nu s-a confirmat. Nu s-a întâmplat absolut nimic cu niciun angajat al ANAF. Nu e usor să fii opozant PSD într-un judeţ cum e judeţul Gorj. Nu-mi stă în caracter să mă plâng public. Vă spun doar atât: când îţi vine un angajat al ANAF şi îţi spune “nu intelegi ca am ordin de la Craiova?”, e urât”, a declarat, joi, 9 august, Vîlceanu.

Vîlceanu neagă că şi-ar folosi părinţii drept paravan

Noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a făcut precizări referitoare la controversele privind afacerile familiei, menţionând că nu îşi foloseşte părinţii drept paravan pentru a derula contracte cu statul. Afirmaţiile au fost făcute în contextul contractelor pe care firma părinţilor lui Dan Vîlceanu le derulează cu Complexul Energetic Oltenia.

Există o companie a părinţilor mei, înfiinţată în 1997, când aveam 18 ani. Această chestiune, că aş folosi părintii paravan, nu se justifică. Să faci asta la 18 ani, trebuie să fii cel puţin precoce. În politică, acuzaţiile se fac şi fără fundament, de multe ori. În ceea ce priveşte contractele declaratate, toate, absolut toate, acele contracte nu au fost câştigate decât prin licitaţie publică. E una dintre cele mai mici companii care au afaceri cu CEO”, a declarat Dan Vîlceanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

No Mercy
19.08.2021, 15:54:14

”Procurori: Vîlceanu a fost cercetat penal pentru evaziune, spălare de bani şi grup infracţional. Dosarul a fost clasat în februarie pentru că fapta nu există” Pentru ca asa ati primit ordin. Toata lumea a priceput ca sunteti complici la marea coruptie pe care o dezvolta actualul regim, prin faptul ca inchideti ochii la infractiunile mafiei liberal-iohannist-neosecuristice. De aceea va e si frica de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

-11 (21 voturi)
pathfinder
19.08.2021, 16:31:01

"mafiei liberal-iohannist-neosecuristice" Mai, oare de ce imi pare cunoscut citatul?

-5 (17 voturi)
Dragan Mircea
19.08.2021, 16:34:01

Si p-asta il pune Werner ministru.....de finante?

-9 (15 voturi)
Tomescu Tom
19.08.2021, 16:17:24

Ehhhh ..... o mulțime de nume mari, cu greutate, au fost legate de CEO .. Se pare că erau implicații suficient mari .. încât toți să fie scoși ..basma curată .. :)))) Greuceni .. :))) . . De exemplu ... Șova ... .. " În august 2014 a fost pus sub urmărire penală.[6] În anul 2015 a fost trimis în judecată împreună cu premierul Victor Ponta, pentru fapte de corupție, acuzat că, alături de alți inculpați, a primit foloase necuvenite în urma unor acte adiționale asupra unor contracte aflate în desfășurare cu 2 complexuri energetice, provocând o daună de peste 3 milioane lei statului român.[7] Acuzațiile s-au dovedit a fi false și nefondate. În data de 20 mai 2018, Dan Șova a fost achitat pentru toate acuzațiile formulate de DNA în Dosarul Rovinari-Turceni. Firește, daunele de imagine aduse avocatului și politicianului Dan Șova au fost imense. [8][9][10] În data de 20 iunie 2018 a fost condamnat de ÎCCJ la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora.[11] Decizia completului de 5 judecători a fost luată cu scorul de 3-2, 3 judecatori mentinand solutia de condamnare de la fond si doi judecatori pronuntandu-se pentru achitarea lui Dan Șova. Trebuie subliniat ca din cei trei judecatori care au pronuntat condamnarea a fauct parte si "celebrul" judecator al completului negru, Ionut Matei, considerat un judecator apropiat de "statul paralel" care a produs abuzurile din justitie in anii 2014-2018.[12] Dupa ce a fost tinut in detentie timp de 6 luni fara ca hotararea din 20 Iunie 2018 sa fie motivata, la data de 20 Decembrie 2018, la doar o zi dupa redactarea motivarii hotararii din 20 Iunie 2018, aceasta hotarare a fost suspendata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Sova Dan Coman pus in libertate de indata. În februarie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție, a anulat decizia pronunțată la data de 20 iunie 2018.[13][14] Anularea a avut loc ca urmare a nelegalităților comise de instanța de apel în compunerea completului de judecată, așa cum au fost arătate și explicate de Curtea Constituțională a României, dar și de către Înalta Curte de Casație și Justiție.[15] În octombrie 2019 a fost anulată și hătărârea de fond din acest dosar, pentru nelegalitățile completului de fond în administrarea actului de justiție, nelegalități constatate, de asemenea, atât de către Curtea Constituțională a României cât și de către Înalta Curte de Casașie și Justiție.[16]... " Wikipedia ... . Ca să vedeți cum se face ..... :))))

-8 (10 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
19.08.2021, 17:26:02

Cunoașteti preun puiitician, din oricare partid, ușa de biserica??? Cam asta e clasa politica, cu standarde la genuchiul broaștei...

-7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările