Procurorii cer redeschiderea urmăririi penale pentru Petre Roman în dosarul Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DOSARELE REVOLUTIEI DIN 1989 FOTO Mediafax
DOSARELE REVOLUTIEI DIN 1989 FOTO Mediafax

Procurorii de la Parchetul General au dispus infirmarea clasării dosarului Revoluţiei şi cer instanţei redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Petre Roman şi al lui Teodor Brateş, aceştia fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Soluţiile de clasare ale dosarului au fost examinate din oficiu de procurorul general, acesta constatând faptul că procurorii militari nu au respectat dispoziţiile ordonanţelor şi ale judecătorilor. Mai exact, aceştia nu ar fi efectuat urmărirea penală cae să stabilească corect situaţia de fapt cu privire la evenimentele ce fac obiectul dosarului „Revoluţia română din decembrie 1989”, arată un comunicat al Parchetului General.

Astfel, Parchetul General anunţă dispunerea infirmării, ca netemeinice, a soluţiilor de clasare dispuse faţă de Petre Roman - fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi premier al Guvernului - şi Teodor Brateş - fost redactor-şef la Televiziunea Română, cu privire la infracţiunile contra umanităţii şi redeschiderea urmării penale a acestora.

Mai mult, Parchetul a dispus şi infirmarea, ca nelegală şi netemeinică, a soluţiei de clasare dispusă cu privire la infracţiunile de omor, omor calificat, genocid, infracţiuni de război contra operaţiunilor umanitate şi emblemelor, utilizarea de metode interzise în opreaţiunile de luptă şi redeschiderea urmării penale în cauză. Pe lângă aceste dispoziţii, Parchetul a hotârăt şi infirmare soluţiei de clasare dată cu privire la plângerile formulate de un număr de 672 de persoane având ca obiect savărşirea infracţiunilor contra umanităţii şi redeschiderea urmării penale în cauză.

Comunicatul arată şi că redeschiderea urmării penale se supune confirmării de către judecătorul de cameră preliminară.

„Faţă de faptul că în cauză s-a început urmărirea penală faţă de Roman Petre, care, la data evenimentelor, avea calitatea de membru al Guvernului (prim-ministru) urmează ca, în temeiul dispoziţiilor art.40 alin.(1) Cod procedură penală, dosarul să fie trimis de îndată judecătorului de cameră preliminară al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite