Procurorii au intrat pe fir în scandalul miilor de ruşi şi ucrainieni care au devenit cetăţeni români peste noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pasaport rusesc

Parchetul General a deschis un dosar penal într-un caz legat de acordarea „peste rând” a cetăţeniei române mai multor persoane din Rusia, Belarus, Ucraina şi Republica Moldova.

Într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, prezentat de Vice România, se arată că cetăţenia română este acordată ilegal, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor şi fără verificarea autenticităţii actelor depuse de solicitanţi.

„Sesizarea la care faceţi referire a fost înregistrată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, în cauză fiind începută urmărirea penală in rem (cu privire la faptă) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri, de luare de mită şi de dare de mită”, se arată într-un răspuns al Parchetului General transmis Vice România.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Justiţiei atrage atenţia asupra „vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale” în cazul felului în care este acordată cetăţenia română de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC).

Controlul a pornit de la o sesizare din iulie 2019, depusă la Ministerul Justiţiei, în care doi cetăţeni din Republica Moldova semnalau tergiversarea unor dosare în detrimentul altora.

Astfel, în perioada august-octombrie 2019, inspectorii Corpului de Control al ministrului Justiţiei au analizat aleatoriu mai multe dosare de cetăţenie depuse între 2017 şi 2019 şi au verificat modul în care se înregistrează şi se soluţionează cererile, se depun memorii la conducere şi se ţin audienţele.

Cine se bate pentru cetăţenia română

„S-a constatat că site-ul de programări online este de multe ori supraîncărcat cu cereri ale aceloraşi persoane, care se programează de mai multe ori succesiv, cu consecinţa blocării accesului altor solicitanţi. Pentru locurile rămase astfel libere prin neprezentarea solicitanţilor care realizează înregistrări multiple se prezintă avocaţii cu memoriile mai sus arătate”, se arată în raportul Corpului de Control.

Peste 3.000 de persoane cu domiciliul în Rusia au vrut să devină, brusc, români, la începutul lui 2019. Autorităţile române au observat existenţa unor grupări care racolau aplicanţi pentru cetăţenia română, în primul rând din Ucraina şi Republica Moldova.

În acest context, raportul notează că majoritatea cetăţenilor care depun cereri de obţinere a cetăţeniei române provin din aceste două ţări, precum şi din Rusia, Belarus, Georgia, Turcia şi Israel. Lucrul care i-a intrigat cel mai mult pe inspectori a fost numărul mare de persoane cu domiciliul în Rusia care au dorit să devină cetăţeni români.

An de an, numărul acestora a crescut considerabil: dacă în 2015 au depus cerere 950 de ruşi, în 2018 ani, numărul acestora crescuse la 3 500.

În primele luni ale lui 2019, 3 150 de ruşi îşi exprimaseră deja dorinţa să devină români, se arată în ancheta Vice.Recent, la alegerile europarlamentare din 2019, s-a descoperit că 1.899 de moldoveni care solicitaseră cetăţenia română locuiau la aceeaşi adresă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite