Eveniment

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Criză în Justiţie: procurori şi instanţe din toată ţara protestează. Tudorel Toader vrea instituirea unui mecanism de dialog

7
25 Feb 2019 16:13:19
Autor: Redacţia Adevărul
Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului General a votat astăzi să susţină protestele demarate de magistraţii din ţară. Aceştia vor purta, „până la remedierea situaţiei”, o banderolă, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul României a modificat legile justiţiei. Din acelaşi motiv protestează şi procurorii DIICOT, dar şi cei din CSM. Toader spune că a găsit soluţiile: instituirea unui mecanism de dialog.

UPDATE Concret, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat la finalul declaraţiei de presă, ce a urmat întâlnirii de două ore la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă şi magistraţi, că s-a renunţat în integralitate la articolul 54 din controversata ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei. 
 
Practic, articolul menţionat le dădea voie judecătorilor să devină procurori şefi. „Am avut acest precedent în istoria România, legile permit schimb de carieră. Dată fiind preocuparea exprimată în principal de procurori, nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef un judecător, am convenit să abrogam complet articolul 54”, a punctat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 
 
De asemenea, Tudorel Toader a spus că va institui un mecanism de dialog astfel încât Consiliul Superior al Magistraturii şi Guvernul să încheie un memorandum în aşa fel încât fiecare proiect de act normativ să fie transmis CSM cu cinci zile înainte. 
 
Totodată, Toader a punctat că va uniformiza nivelul de salarizare al IT-iştilor din sistemul de justiţie, salariile fiind diferite în momentul de faţă, ceea ce a dus la multe nemulţumiri, a mai arătat oficialul. 
 
În ceea ce priveşte vechimea pe care ar trebui să o aibă un procuror pentru a deveni procuror general, Toader a precizat că ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei nu trebuia să prevadă în mod explicit anii de experienţă pe care trebuie să îi aibă un procuror care accede la această funcţie, asta pentru că există deja o normă generală prevăzută de legislaţie, conform căreia sunt necesari 10 ani pentru a deveni procuror la Parchetul General.
 
Şi procurorii DIICOT vor întrerupe activitatea
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism vor întrerupe activitatea începând de mâine şi până pe 8 martie. Motivul: Ordonanţa de Urgenţă 7 care modifică Legile Justiţiei.
 
Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a decis, cu 221 de voturi din 231 de procurori, să suspende activitatea zilnic, între orele 8.00 şi 12.00 timp de o săptămână şi jumătate. „În acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suportă amânare”, se arată într-un comunicat al instituţiei. 
 
Procurorii protestează astfel faţă de modalitatea în care guvernul a adoptat „a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanţă de urgenţă, a legilor justiţiei, acte normative organice de a căror claritate şi predictibilitate depinde însăşi normala funcţionare a sistemului judiciar”. 
 
Aceştia atrag atenţia că aceste serii de modificări substanţiale iniţiate în decursul a câtorva luni sunt de natură să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Parchetului General, cât şi buna funcţionare şi stabilitatea sistemului de justiţie în ansamblu, cu consecinţe asupra modului de înfăptuire a actului de justiţie. 
 
Lazăr îi cere lui Ciorbea să atace la CCR Ordonanţa 
 
Tot astăzi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale pe OUG 7/2019. Printre altele procurorul general invocă „subrogarea Guvernului în prerogativele constituţionale ale Parlamentului”, arătând că „o eventuală anulare a voinţei Parlamentului nu putea fi realizată decât tot de Parlament şi nicidecum de Guvern ca legiuitor delegat care acţionează, în această calitate, sub control parlamentar”.
 
Joia trecută, şi Dan Barna împreună cu parlamentarii USR au fost la Avocatul Poporului pentru a solicita sesizarea Curţii Constituţionale. Atunci Victor Ciorbea a spus că va analiza argumentele. „I-am dat drumul analizei. Şi Dumnezeu a creat lumea în 6 zile. Mai aveţi puţintică răbdare. Vreau să analizăm această situaţie”, a explicat Ciorbea.
 
La rândul lor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii întruniţi în plen au decis să transmită Guvernului o solicitare pentru abrogarea ordonanţei de urgenţă care a modificat legile justiţiei, cu excepţia propunerilor care au venit din partea Consiliului. Decizia a fost luată cu 12 voturi pentru, trei voturi împotrivă şi un vot nul.
 
Procurorii din Parchetul General susţin protestele din Justiţie
 
Şi adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului General a votat astăzi că este de acord cu protestele demarate de magistraţii din ţară şi susţine punctul de vedere al Secţiei pentru procurori din cadrul CSM. 
 
Au fost şi procurori care s-au opus. Printre aceştia au votat împotrivă Elena Iordache, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, şefii Secţiei de investigare a magistraţilor, Adina Florea şi Gheorghe Stan, şi alţi 2-3 procurori din cadrul acestei secţii.
 
Şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna îşi suspendă activitatea timp de cinci zile, începând de luni, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.
 
În acelaşi timp Tribunalul Maramureş şi Judecătoria Iaşi au decis, luni, să îşi suspende activitatea, începând de marţi, timp de o oră pe zi, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. 
 
Protestul la Tribunalul Maramureş durează patru zile, iar la Judecătoria Iaşi două săptămâni.
 
Tot astăzi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au decis suspendarea activităţii până pe 28 februarie inclusiv, magistraţii urmând a prelua doar dosarele considerate urgente.
 
"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în Adunarea Generală a Procurorilor din data de 25.02.2019, au decis suspendarea activităţii pentru perioada 25-28.02.2019, inclusiv, procurorii urmând a-şi desfăşura activitatea doar în acele cauze în care se apreciază că există urgenţă. În cadrul adunării, s-a mai hotărât susţinerea punctului de vedere emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori referitor la modalitatea de adoptare a OUG nr 7/2019 şi delimitarea de punctul de vedere al Asociaţiei Procurorilor din România, emis la data de 25.02.2019 referitor la OUG 7/2019".
 
Secţia pentru procurori din CSM, scrisoare către Dăncilă: Dialogul trebuie iniţiat anterior emiterii actelor
 
Secţia pentru procurori a CSM a transmis, luni, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă prin care arată că dialogul referitor la adoptarea unor acte normative trebuie iniţiat anterior emiterii acestora şi că Guvernul pare că permanentizează practica lipsei de dialog instituţional.
 
"În opinia noastră, dialogul referitor la adoptarea unor acte normative trebuie iniţiat anterior emiterii acestora. Prin promovarea OUG nr. 7/2019, care modifică, în regim de urgenţă, a patra oară legile justiţiei, Guvernul României pare să permanentizeze aceeaşi practică referitoare la lipsa de dialog instituţional şi de consultare a sistemului judiciar. Având în vedere invitaţia publică adresată de dumneavoastră reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori îşi exprimă rezerve asupra modului, cadrului şi momentului în care se poartă aceste negocieri", se arată în scrisoarea deschisă transmisă de Secţia pentru procurori a CSM premierului Viorica Dăncilă.
 
Procurorii din CSM anunţă că au făcut toate demersurile legale pentru a atrage atenţia asupra prevederilor cu efect destabilizant asupra Ministerului Public, inclusiv stabilirea unei întâlniri cu ministrul Justiţiei, căruia i-au prezentat punctele de vedere.
 
Secţia pentru procurori reaminteşte faptul că România are obligaţia de a transpune în legislaţie toate recomandările cuprinse în rapoartele Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene şi GRECO.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Sorin Barbul
25.02.2019, 17:22:06

Păi e normal că gunoaiele de gheorghe Stan și Latrina Florea au fost împotrivă, era în „fișa postului”.

0 (2 voturi)
Galeriu Crestinu
25.02.2019, 20:32:32

PROCURATURA - tot MAFIE SECURISTA e inca din vremea lui Stalin si-a lui Ceausescu....asa ca ..."protesteaza" securistii intre ei.....tot cei care de 30 de ani incoace l-au scapat pe criminalul-ILIESCU si cu banda lui ce jefuiesc tara.... ...Procurorul Panait de ce s-a "sinucis" atat de tanar...?....tacere maaareeee....

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
25.02.2019, 18:51:45

Ce dialog se poate avea cu magistrații, care obișnuiți sa aibă pâinea și cuțitul, sa nenoroceasca vieți și familii prin sentințe nu întotdeauna corecte, se cred niște Dumnezei?

+2 (2 voturi)
Comunist Anti
25.02.2019, 19:10:45

Idiotule...ce viata ti-a distrus tie personal justitia din Romania ?!!! Sau tu vorbesti in numele hotilor care au fost prinsi la furat si acum striga in gura mare ca justita este rea...nedreapta...face abuzuri...etc..etc..etc...Taci dracului din gura retardatule ! Cand o sa vina DNA-ul sa te ia pe tine sau pe mine din casa...asa..fara motiv, cum te ridica securitatea inainte, atunci sa tipi ! Cata vreme iti vezi de treburile tale si nu bagi mana in banul public, nici o justitie nu va avea ceva cu tine !!!

-1 (1 vot)
Alexandru Preda
25.02.2019, 20:37:57

Comunist Anti,bleah... nici măcar nu îți poate citi careva în întregime măgăriile.Nu tine pe nimeni stomacul mai mult de doua randuri. Pe respectabilii pe care ii aperi ii deranjează rău la lingurică înființarea unei comisii care sa ii tragă la răspundere pentru eventuale greșeli.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările