UPDATE Procurorii au pus sechestru pe averea fostului ministru Adriean Videanu. Acesta este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru Adriean Videanu s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunii de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale. La ieşirea de la audieri, acesta a declarat că procurorii au pus sechestru pe toate averea sa.

UPDATE Conform ultimei declaraţii de avere completate la finalul mandatului de ministru al Economiei în Guvernul Boc, în 2010, Videanu deţinea: un teren intravilan în judeţul Hunedoara (1808 metri pătraţi), două apartamente în Bucureşti, bijuterii şi ceasuri în valoare de 183.000 de euro, tablouri şi obiecte de artă în valoare de 37.000 de euro. 

De asemenea, avea depuşi 4,496 de euro într-unul din conturi şi peste 64.000 de RON în alte două conturi.

Videanu deţinea, la acea dată, acţiuni la mai multe societăţi, valoarea totală ajungând la suma de peste un milion de lei.

„În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor deţinute în conturile deschise la două unităţi bancare pe numele învinuitului, precum şi a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de către două societăţi comerciale”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului a unui număr de 66.906 acţiuni deţinute de Adriean Videanu la trei societăţi comerciale.


La ieşirea de la audieri, fostul ministru Adriean Videanu a declarat că este interesul său să dea informaţiile pe care le deţine astfel încât să se lămurească situaţia.

Mai mult, acesta a menţionat că procurorii au pus sechestru pe toate imobilele şi conturile pe care are în declaraţia de avere.

Adriean Videanu este urmărit penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei SC Interagro SA, a lui Ioan Niculae. 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au cerut preşedintelui ţării aviz pentru începerea unrmării penale atât pentru Adriean Videanu, cât şi pentru ministrul Economiei, Varujan Vosganian. 

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, ar fi aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi ar fi folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA ar fi livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-ar fi realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, au precizat procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite