Procurorii trebuie să arate judecătorilor Înaltei Curţi cum anume au ajuns banii de mită la Sebastian Vlădescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul în care fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu, Ionuţ Mircea Coste (n.r. – cumnatul lui Mircea Geoană) şi fostul deputat Cristian Boureanu sunt judecaţi pentru fapte de corupţie legate de la reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa se întoarce la DNA pentru completarea rechizitoriului.

Judecătorii ICCJ au admis, între altele, o excepţie ridicată de avocaţii  lui Sebastian Vlădescu legată de modalitatea prin care au ajuns banii la fostul de ministru al finanţelor. Concret, procuroii îl acuză pe Sebastian Vlădescu de luare de mită, după ce acesta ar fi primit prin interpuşi şi firme offshore suma de 2,2 milioane de euro, partea lui pentru atribuirea unui contrat de modernizare a două tronsoane de cale ferată între Bucureşti şi Constanţa, în valoare de 820 de milioane de euro.

Avocaţii au invocat faptul că, deşi procurorii au prezentat în detaliu circuitul banilor prin firme fantomă şi interpuşi, nu au descris modalitatea în care au ajuns banii la Sebastian Vlădescu, au declarat pentru Adevărul surse apropiate procesului. Dosarul lui Sebastian Vlădescu este în procedura de cameră preliminară, iar şedinţele sunt secrete.

Judecătorul a admis excepţia, miercuri, şi a dispus restituirea dosarului la DNA pentru ca procurorii să arate modalitatea exactă în care banii au ajuns la Sebastian Vlădescu.

Acuzaţiile DNA

„Cauza are ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005-2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora, în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, spun procurorii.

„O primă verigă a fost reprezentată de încheierea unui contract de consultanţă cu o societate de avocatură, în baza căruia compania a plătit, în perioada 2006-2011, suma totală de 39.363.071 lei, deşi nu au fost prestate servicii; Următoarea verigă a fost reprezentată de încheierea mai multor contracte fictive între societatea de avocatură sau societăţi offshore afiliate acesteia cu societăţi controlate de inculpaţi, prin care sumele de bani au ajuns la aceştia. În acest mod, Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit un milion de euro, Costea Mircea Ionuţ a primit 3.121.328,41 lei şi 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR, administrator a unor societăţi comerciale, a primit 3.083.498 lei şi 1.050.087 euro”, se mai arată în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite