Procurorul general: Peste 1.000 de dosare privind fraude la referendum au fost închise. Alte 900 sunt încă la parchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că peste 1.000 din dosarele privind fraudele de la referendumul din 2012, organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, au fost soluţionate, unele dintre ele cu neînceperea urmăririi penale. De asemenea, acesta a precizat că la parchetele din ţară mai sunt în lucru aproximativ 900 de dosare.

„În prezent mai sunt pe rol circa 900 de dosare penale, la toate parchetele din toată ţara. Au fost parcă 2.000 şi ceva şi au fost soluţionate 1.000 şi ceva, cu diferite soluţii care erau prevăzute în rechizitoriu, neîncepere, scoateri de sub urmărire penală, (...) majoritate cu neîncepere de urmărire penală", a spus Tiberiu Niţu, citat de Mediafax.

Procurorul general al României a precizat că a fost făcută o analiză la nivelul Parchetului General în cazul acestor dosare.

„Am solicitat tuturor parchetelor să ne comunice stadiul acestor dosare şi au procedat fiecare pe palierul pe care îl aveau (...) şi ne-au comunicat că soluţiile date sunt legale, temeinice", a mai spus Tiberiu Niţu.

Doua persoane, condamnate definitiv în acest dosar  

Declaraţiile procurorului general vin după ce marţi, Curtea Supremă a  condamnat definitiv, la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, două dintre cele 75 de persoane judecate în dosarul „Fraudă la referendum” şi a dispus anularea a opt voturi falsificate din lista de votare a Secţiei 105 din Piatra Olt.

Prin această decizie a fost menţinută sentinţa dată, în primă instanţă, tot de înalta Curte, pe 27 ianuarie.

Soţii Marius Marinel ;i Simona Cristina Preduţ, trimişi în judecată în dosarul „Referendumul”, au fost judecaţi separat de ceilalţi 73 de inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce şi-au recunoscut vinovăţia.

Curtea Suprem i-a condamnat la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pe Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ şi le-a stabilit acestora un termen de încercare de trei ani şi patru luni.

În dosarul „Referendumul", judecat de Curtea Supremă, este acuzat şi vicepremierul Liviu Dragnea.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Primele condamnări definitive în dosarul „Referendumul“

Soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ, cele două persoane care şi-au recunoscut vinovăţia în dosarul „Referendumul”, au fost condamnate definitiv de magistraţii Curţii Supreme la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA solicită Curţii Supreme ca dosarul „Referendumul” să fie judecat mai repede

Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care solicită ca judecarea dosarului  „Referendumul” în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de corupţie, să înceapă mai repede. Termenul actual este stabilit pentru 18 februarie 2014.

Dosarul Referendumul. Procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de corupţie se va judeca cu trei luni mai devreme

Liviu Dragnea va fi judecat cu trei luni mai devreme, după ce Curtea Supremă a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de preschimbare a termenului în dosarul vicepremierului, acesta fiind stabilit pentru 15 noiembrie. Iniţial, termenul fixat de instanţă a fost 18 februarie 2014.

Dedesubturile „loviturii de forţă“ de la DNA. Ce spun Traian Băsescu şi Lucian Papici

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că etichetele adresate procurorului Lucian Papici sunt propagandiste, iar USL nu concepe că Justiţia trebuie să aibă prioritate. În plus, procurorul a povestit într-un interviu cum s-a ocupat de dosarul „Referendumul”, dar şi cum ar putea pune beţe în roate de către un procuror-şef numit politic. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite