Procurorul Gheorghe Muscalu, acuzat de muşamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri”, urmează să fie numit secretar de stat la Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Muscalu
Gheorghe Muscalu

Gheorghe Muscalu, fost vicepreşedinte al CSM în 2014 şi şef al DIICOT, acuzat în 2005 de muşamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri” în care era cercetat fiul omului de afaceri Ion Ţiriac, urmează să fie numit în funcţia de secretar de stat la ministerul Justiţiei în locul demisionarului Ion Popa. Presa a scris despre procurorul Muscalu că ar fi fost unul dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, fapt recunoscut şi de către acesta.

Pensionat la finalul anului 2016, fostul şef al DIICOT între 2004 şi 2005, procurorul Gheorghe Muscatu urmează să fie numit în funcţia de secretar de stat în ministerul Justiţiei, au precizat pentru „Adevărul”, surse judiciare.

Cercetat pentru favorizarea lui Ţiriac Jr.

Numele lui Muscalu a fost menţionat într-o serie de scandaluri publice, cel mai sonor fiind dosarul ”Cocaină pentru VIP-uri”, în care a fost cercetat şi fiul afaceristului Ion Ţiriac. Magistratul a fost acuzat atunci că ar fi deconspirat numele unui tânăr care se afla în programul de protecţie al martorilor în acest dosar. De asemenea, Muscalu a mai apărut în presă când a fost legat de cel al naşului său, colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache împreună cu care ar fi intervenit în diferite procese.

Reamintim că în februarie 2005, ministrul Justiţiei de la acea dată, Monica Macovei, solicita Parchetului General să verifice acuzaţiile de favorizare a infractorului (Ţiriac Jr. - n.r.) aduse procurorului Gheorghe Muscatu, şeful DIICOT de la acea dată şi Corinei Gheorghisan, procurorul care a preluat ulterior dosarul „Cocaină pentru VIP-uri”. 

Scandalul referitor la favorizarea lui Tiriac junior a izbucnit după ce doi procurori care au fost implicati în soluţionarea dosarului în care a fost cercetat fiul omului de afaceri Ion Ţiriac - Flavius Craznic si Nicolae Neagoe - s-au transferat la Ministerul Justitiei, devenind consilieri personali ai Monicai Macovei. Cei doi au dezvăluit faptul că în dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" s-a propus arestarea lui Ţiriac junior, acuzat de trafic de droguri, fapt ce nu a fost permis de procurorul Muscalu.

Concret, acesta l-a înlocuit din ancheta pe Flavius Craznic şi nu a permis trimiterea in judecată a lui Tiriac junior pentru trafic de droguri. Corina Gheorghisan este procurorul care a finalizat dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", dupa ce Flavius Craznic si Nicolae Neagoe au fost înlăturaţi din cauză.

De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii a constatat, într-un raport realizat în mai 2005, „deficienţe grave" în derularea anchetei în acest dosar, confirmând dispariţia unor probe. 

În ciuda acestui fapt, câteva luni mai târziu, Parchetul General decide neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Gheorghe Muscalu, susţinând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de favorizarea infractorului. După această decizie, procurorul general de la acea dată, Ilie Botoş, îl numeşte pe Muscalu într-o nouă funcţie de conducere, cea de şef al biroului terorism din Parchetul General.

Doctorat, sub coordonarea lui Gabriel Oprea

Câţiva ani mai târziu, procurorul Gheorghe Muscalu, se ramrca prin faptul că era ultimul doctor în ştiinţe militare şi informaţii care şi-a finalizat lucrarea sub coordonarea lui Gabriel Oprea, la şcoala doctorală a SRI.

Ministrul Educaţiei Adrian Curaj a semnat în data de 7 decembrie 2015 ordinul de ministru prin care procurorul Gheorghe Muscalu a obţinut oficial acest titlu cu teza intitulată „Criminalitatea organizată şi terorismul. Factori de risc globali”.

Ministerul Educaţiei a confirmat pentru România liberă că fostul vicepreşedinte al CSM este ultimul de pe lista de doctori a lui Gabriel Oprea. Practic, Gabriel Oprea, suspectat că şi-ar fi plagiat teza de doctorat, a fost, mai bine de şapte ani, coordonator de doctorate la instituţia de învăţământ a SRI. 

Printre personalităţile care au susţinut doctoratul cu vicepremierul se regăsesc şi nume importante din sistemul de justiţie sau servicii secrete, cum ar fi prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu şi Florian Coldea, actualul şef adjunct SRI. 

Control judiciar şi interdicţia de a vorbi cu presa

În anul 2015, Gheorghe Muscatu, atunci doar simplu membru CSM, a propus schimbarea Codului de procedură penală în sensul de a fi introdusă interdicţia ca persoana plasată sub control judiciar să nu aibă voie să dea declaraţii presei. Propunerea venea în perioada în care procurorii avansaseră cu ancheta în dosarul „Gala Bute” iar fostul ministru Elena Udrea, inculpată în dosar, făcea dese acuzaţii publice la adresa magistraţilor şi a SRI. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite