Prim-procurorul Tomiţă Neagu, trimis în judecată sub acuzaţia că a luat mită un teren de la primarul din Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomiţă Neagu a fost trimis în judecată pentru corupţie FOTO Adevărul
Tomiţă Neagu a fost trimis în judecată pentru corupţie FOTO Adevărul

Fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu Tomiţă Neagu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fiind acuzat că ar fi primit un teren drept mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava, Adrian Mladin.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi soţia lui Neagu, Olimpia Neagu, ofiţer specialist din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, procurorul Dumitru Vlad, care lucra la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti la data comiterii faptelor, avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, de la Baroul Bucureşti, suspendat din funcţie, şi Ovidiu Szasz.

Anchetatorii arată că, în perioada 2009-2010, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Tomiţă Neagu, cu complicitatea soţiei, a avocatului Zamfirachi şi a lui Szasz, a primit de la primarul Adrian Mladin (care a făcut denunţul), cu titlu de mită, mai multe bunuri pentru a fi soluţionate favorabil dosarele penale, aflate în lucru la Parchetul Cornetu, pe care de altfel îl şi conducea, în care denunţătorul era cercetat.

Astfel, potrivit procurorilor, Tomiţă Neagu şi soţia sa Neagu Olimpia au primit un teren intravilan de o mie de metri pătraţi, un sejur de aproape 3.300 de euro la Beverly Hills şi un televizor de 8.300 de lei.

Un alt teren, învecinat cu cel primit de soţii Neagu şi cu aceeaşi suprafaţă, a revenit avocatului Zamfirachi, mai precizează DNA.

Şi procurorul Dumitru Vlad ar fi acceptat de la primarul Mladin un teren, tot de o mie de metri pătraţi, situat lângă primele două, acesta fiindu-i oferit, potrivit DNA, pentru a soluţiona, în mod favorabil edilului, un dosar penal constituit ca urmare a unei plângeri formulate de acesta. 

Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestui terenului, plătit în realitate de denunţător, procurorul s-ar fi folosit de o persoană interpusă, mai precis de mama sa, Vlad (Rădulescu) Niculina, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.

Pentru cele 3 loturi de teren, de câte o mie de metri pătraţi fiecare, la care se adaugă drumul de acces în suprafaţă, primarul ar fi plătit suma de 240.000 euro, iar pentru a disimula atât adevărata proveninţă a acestora cât şi viitorii proprietari, la momentul dobândirii imobilelor respective, Tomiţă Neagu, Dumitru Vlad şi Richartt Zamfirachi, s-ar fi folosit de intermedierea lui Ovidiu Szasz, care a semnat toate contractele de vânzare cumpărare în calitate de împuternicit al proprietarilor. 

În plus, pentru a crea aparenţa că a achitat valoarea terenului dobândit, procurorul Neagu ar fi încheiat cu Zamfirachi un contract de împrumut fictiv în valoare de 10.000 de euro.

De asemenea, în cursul anului 2008, Tomiţă Neagu, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, ar fi pretins şi primit, prin intermediul avocatului Zamfirachi Adrian Richartt, suma de 40.000 lei de la o persoană cercetată pentru conducerea unui autovehicul fără a avea permis de conducere, în scopul de a dispune o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală. Asta în condiţiile în care persoana cercetată fusese condamnată definitiv la pedepse cu închisoarea în regim de detenţie pentru mai multe infracţiuni (tâlhărie, furt calificat, conducere fără permis), fiind în perioada de eliberare condiţionată. 

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite